Jönnek a finnek - Rasmus a PeCsában

Vágólapra másolva!
A nyolcvanas évek Depeche Mode-ja, Metallicája ihlette, a kilencvenes években formálódott meg és 2000 után lett Európa egyik legismertebb modern rock-bandája a finn The Rasmus. A tavalyi Sziget emlékezetes zárókoncertje után november 15-én másodjára landol Budapesten a négytagú banda, mégpedig legújabb, Hide from the Sun című albumuk anyagával érkeznek a PeCsába. Az első eladási statisztikák közelítik a legutóbbi, az annyira várt világsikert meghozó Dead Letters korábbi számadatait; túlzás nélkül le lehet írni, hogy a csúcsról érkeznek hozzánk.
Vágólapra másolva!

Alighanem minden fiatal rock-együttes álmodozik arról, hogy a garázsban próbálások és a házibuli-koncertek bűvölete után egyszer majd sok ezer rajongó előtt csapathassa a húrokat. A finn The Rasmus története nagyjából ennyire álomszerű: ma már olyan világhírű bandák is hallgatják a lemezüket, akiket eddig csak poszteren bámultak.

Saját bevallásuk szerint Depeche Mode, Metallica és itt-ott Red Hot Chilli Peppers ihlette hangzásviláguk valahol a "HIM és a The 69Eyes között fekszik, azaz tombol inkább félúton". Az 1994-ben alakult The Rasmus első lemeze (Peep) lassan tíz éve, hogy megjelent, az idén szeptemberben kiadott Hide from the Sun pedig már a hetedik a sorban.

A legutóbbi Dead Letters világraszóló sikerével magasra rakták a lécet: az a korong másfél millió példányban kelt el, volt ahol dupla platinát kapott, négy országban platina- és nyolc országban aranylemez lett, beleértve Magyarországot is. Főleg Németországban arattak hatalmas sikert, tízezres tételben fogytak a korongok, az interneten százával alakulnak a német nyelvű fansite-ok.

A Hide from the Sun vitathatatlanul keményebb anyag: leginkább a Dead Letters In my life és Time to burn című számai felé húz, bár a nyolcvanas évekből örökölt dallamívek innen sem hiányoznak. Nem örülnek, ha azt mondják rá: "ez már szinte metál", de azért azt még vállalják, hogy húzósabb lemez, mint az eddigiek. Igaz, Lauri, a szerző-énekes frontember szerint - akiről igaz a legenda, hogy alkohol-cigaretta kúrát tartott hangszíne mélyítése érdekében - leginkább csak "még durvábban koncertre termett".

Végső soron mindegy, az új lemez majdnem olyan ütemben fogy, mint az előző. A The Rasmusnak csak Skandináviában olyan kultusza van, hogy ha kizárólag ott játszanának, akkor sem lennének gondban. Pedig nem lehet mondani, hogy akár a HIM, akár a Nightwish vagy az Apocalyptica ne lenne megfelelő konkurencia.

Ehhez képest a helsinkiből származó fiúk 2003-ban és 2005-ben az MTV Europe Music Awards díjkiosztóján elnyerték a legjobb skandináv előadónak járó díjat, 2004-ben pedig egész Európa legnépszerűbb együttesének kiáltották ki őket, miután az együttes lemezeiből kelt el a legtöbb a kontinensen.

Most a friss albummal, és annak első slágerével, a No Fear-rel járják a világot és érkeznek november 15-én a Petőfi Csarnokba, hogy a budapesti közönségnek is megmutassák: dallamos északi fémzenében most ők az egyik legjobbak Európában.

The Rasmus, Petőfi Csarnok (XIV., Zichy Mihály út 14.), november 15. Belépő: 6900 Ft

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről