A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új fesztivál Baranyában: Kapolcs helyett Ördögkatlan

Vágólapra másolva!
A Bárka egész legénysége egy emberként tiltakozna az ellen, ha a kapolcsi Művészetek Völgye riválisaként mutatnánk be az idén először megrendezett, háromnapos Ördögkatlan Fesztivált, mégis úgy fest a helyzet, hogy a kapolcsi rendezvény kulturális kikötőjeként működő Pula most üres, a Bárka Színház által egybefogott színes programok pedig levándoroltak a villányi borvidék három falujába. A bárkás szervezők új fesztivált alapítottak maguknak, ahol lesz színház, kolbász, Galkó Balázs és összművészet, lelkes helybéliek, sátorozási lehetőség és lovasszekér-taxi, a baranyai helyszín ráadásul festői bányakatlannal is büszkélkedhet, amelyről nevét is kapta a rendezvény. A Bárka Színház augusztus 7-től délen horgonyoz a villányi borok, a siklósi vár, a harkányi gyógyvíz és a kulturális fővárosi szerepre készülő Pécs tőszomszédságában.
Vágólapra másolva!

A Művészetek Völgye színházi és irodalmi programjainak gerincét adó pulai Bárka Színház idén gondolt egy nagyot, és önállósította magát, leválva így a - Márta István főszervező szerint - minden évben pénzzavarral küzdő kapolcsi anyafesztiválról. Az új helyszín jó választásnak tűnik, hiszen nemcsak sokban hasonlít a Káli-medencére, de még számos előnnyel is bír hozzá képest.

Az Ördögkatlan három faluja (Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya) a villányi-siklósi borút részeként már jó néhány éve várja festői pincesoraival és a vidék legjobb boraival a látogatókat, gyönyörű dombok (például Szársomlyó) szegélyezik a völgyet, van gyönyörű helyi legenda, és egy köpésre fakad a híres harkányi gyógyvíz. Ráadásul Pécs elég közel (30 kilométerre) fekszik ahhoz, hogy a pécsiek kiránduljanak a harsányi völgybe, illetve az ország távolabbi részéből is idevonzza az érdeklődőket. Kényelmesen lehet szállást találni, na meg a jövőbeli kulturális főváros környékén most különösen kedvező a klíma. Mi kell még?

A baranyai Ördögkatlan Fesztivál abban is hasonlít a Művészetek Völgyére, hogy nem egy központi helyszínen, hanem egymás mellett fekvő falvakban rendezik meg, amelyeket itt is a helybeliek által biztosított lovasszekér-taxik és ingyenes kisbusz-járatok kötnek össze. Lesz még bicikli-kölcsönző is, és az utolsó esti program után busz indul Pécsre, amely szintén ingyen vehető igénybe.

A programok hűen tükrözik a kapolcsi szellemiséget: sokszínűek, fiatalosak és hagyományőrzők. Nem meglepő, hogy Lovasi András jelen lesz a Kiscsillag zenekarral, illetve a Csík élén is énekelget; de ott lesz Borlai Gergő és Ladányi Andrea is, akik a Lukáts Andor-féle Sanyi és Aranka Színházban arattak sikert közös dobos-táncos produkciójukkal, Szakcsi Lakatos Gershwint játszik, Szalóki Ági Karády-dalokat ad elő, fiatal színművészetisek modern Mágnás Miská-t mutatnak be, a bárkások Mrozek Mulatság-át hozzák le, Darvas Kristóf Buster Keaton-némafilmekre zongorázik, Berecz András mesél, Galkó Balázs (a kapolcsi Művészetek Völgye "hivatalos" hangja) pedig felolvasó színházat tart a helyi kocsmában.

A helyszín adottságait a szervezők igyekeztek beépíteni a programokba: a nagyharsányi szoborparkban látványkoncertek zajlanak, a legendás bányakatlan szikfalára pedig videoművészek vetítenek majd színes képeket. Különböző audiovizuális projektek, művészek által átalakított tölgyfahordók, lápi land art és öko-kávézó ad a fesztiválnak kísérletező és fiatalos jelleget; a hagyományosabb vásári hangulatról pedig kirakodók, zsonglőrök, gólyalábasok, mutatványosok, borkóstoló és falujáró utcaszínházi előadások gondoskodnak. Ahogy a Művészetek Völgyében az iparművészetisek mutathatták meg alkotásaikat, itt a pécsi egyetem művészeti karának hallgatói állítják ki textilműveiket, szobraikat.

Az irodalmi programsorozat gazdája a míves pécsi folyóirat, a Jelenkor, ennek keretében szerepel Konrád György és Závada Pál legújabb könyveinek bemutatója, beszélget és együtt zenél Háy János és Lovasi András, énekel és gitározik Cseh Tamás. A szervezők a gyerekekre is külön gondot fordítottak: a pécsi Bóbita Bábszínház meseországot épít fel Palkonyán; lesz kézműves-műhely, verskoncert, a falu egyik ligetében pedig siklósi képzőművészek interaktív fajátékai várják a kisebbeket.

Forrás: MTI
A nyüzsgés most Baranyában várható - Kapolcsra idén a tavalyihoz képest csak ötödannyian mentek

2008. augusztus 7-9., Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya (Baranya megye), jegyár: 500 Ft (egy napra)
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!