Szent Márton napja (november 11.) az ősz egyik legélvezetesebb ünnepe, a néphagyomány által jóváhagyott utolsó alkalom karácsony előtt, amikor degeszre tömhetjük a hasunkat, ráadásul olyan fogásokkal, mint a tepertő lilahagymával, libazsíros kenyér, sült libacomb, libamáj és sült gesztenye. Egy igazi Márton-napi menüt házilag összedobni nem könnyű, ezért cikkünkben összeszedtük, hogy az ország mely pontjain vehetünk részt olyan libás mulatságokban, ahol a kóstolás a program szerves része. Külön öröm, hogy az utóbbi években az újbort is ekkor kínálják föl először a gazdák, így rögtön azt is ellenőrizhetjük, hogy sikerült az idei szüret. Lakmározás Szent Márton nap ürügyén Budapesten és négy vidéki városban.
A fővárosban a Városligetben nyílik lehetőség megülni a Szent Márton-napot, még hozzá hangulatos lampionos zenés felvonulással és reneszánsz mulatozással. Vasárnap teljes egészében a bor és a reneszánsz körül forognak a programok, borkóstolás mellett lehet megnézni a Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című kiállítást, míg mesejátékok, gyerekprogramok és zenés-táncos népi produkciók szórakoztatják a kisebbeket.
A legszínesebb Márton-napi rendezvénnyel a szentendrei Skanzen készül, ide mindenképpen érdemes kilátogatni a fővárosi családoknak: mindenféle étkek és nedűk kóstolása, igazi búcsú, látványkonyha, interaktív főzés, kézműves műhelyek szerepelnek a programban. Mivel Szentendrén Szent Márton napjának ünneplése szorosan összekapcsolódik az újbor kóstolásával, ezért készüljünk fel rá, hogy nehezen lehet kikerülni a borozgatást.
A rendezvény központi helyszíne a nagy fesztiválsátor, ahol nemcsak enni-inni és felmelegedni lehet, de itt zajlanak a gyerekszínházi előadások és a bordal-bemutató is. Dúskálhatunk a hagyományos libaétkekben, de mellette lehet csemegézni a többi őszi/téli csemegékből is, például sült almából, gesztenyéből, sütőtökből, birsalmasajtból és krumpliból.
A TV Paprikából ismert Bede Róbert lesz a Skanzen interaktív libatorának szakácsa, és csak úgy, mint tavaly, látványkonyhájában most is közösen készíti el a látogatókkal a fogásokat. Az idei menü: aszalt paradicsomos, libatepertyűs saláta, libamáj balzsamecettel, mézes céklával, szelídgesztenyés-vargányás kölesrizottó libamellel és almás káposzta, libahúsgombócokkal. A főzés eredményét persze kis kóstoló-adagokban maguk a látogatók fogyaszthatják el.
A Kisalföldön (azaz a Kisalföld tájegységen) egy igazi búcsúban vehetünk részt: hagyományőrző társulat költözik a pajtába, és zenével, tánccal eleveníti fel a régi szokásokat. Eközben szentendrei hagyományőrzők a téli közösségi munkák, például a kukoricamorzsolás, tollfosztás hangulatát idézik föl. Minden tájegységben tíztől négyig lehet barkácsolni és kézműveskedni, persze itt is minden munka a közeledő télhez kötődik: gyertyamártás, "őszi asztal" összeállítása, mézeskalács-sütés a program.
A koraesti órákban különleges programmal is felelevenítik a szervezők a Szent Márton-napi késő őszi hangulatot: a múzeum nagyrétjén tüzet raknak, és a farakás körül melegedhetnek a vendégek.
Márton püspök szombathelyi származására ma is megemlékeznek a szombathelyiek: itt lampionos felvonulás, táncházak, koncertek, kiállítások, előadások várják a családokat a hétvégén. Minden évben a Szent Márton-napi nagyvásár a Szent Márton Hét fénypontja, idén ezt a november 8-9-i hétvégére időzítették a szervezők. Ilyenkor az ország szinte valamennyi szegletéből és Erdélyből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok. A nagyszínpadon gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadások, bemutatók zajlanak. Az egésznapos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatják a kürtőskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál jobb borokat kínáló gazdáknál.
A Szegedhez közeli Ópusztaszeren is megünneplik a hazai szentet, az autóúttól a skanzenig zenés menet invitálja a fesztivál kezdetén, délben a látogatókat. Szeged környékén az a mondás járta, hogy "Márton a bor bírája" hiszen november elejére kiforrott a bor, így el lehetett dönteni, bele lehet-e ütni a dugót a hordóba. Ezért is terjedt el a Dél-Alföldön a borfujtó Szent Márton elnevezés. Ezt is feleleveníti az emlékpark: az érdeklődők megízlelhetik, értékelhetik az újbort, majd következik a "borfujtás", a hordók ünnepélyes dugózása. Ezt libaterelő verseny követi gyerek és felnőtt kategóriában. A vállalkozó szelleműek kapnak egy-egy libaterelő pálcát, mellyel az iparos műhelyek körül kell a madarakat a helyes útra bírniuk.
Nem egyszerű megfogni a sorsát sejtő libát |
Az ünneplésből a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu sem marad ki: itt hordólovaglással, borlopó-, libaszépségversennyel és bájgúnárválasztással várják a szervezők Márton napján a látogatókat. Már a kapuban borral, libatepertős és libazsíros kenyérrel, na meg a ludak hajtásához szükséges, Szent Márton vesszejével fogadják az érkezőket a nyírségi skanzenban. A Márton nevű résztvevőket névnapi meglepetésként ingyen engedik be a falumúzeumba, sőt a gyerekeknek még ajándékot is adnak. Kirakodóvásár, borkóstoló és különböző játékok (például a lúdterelő viadal, a bájgúnár-vetélkedő s a híres, régi falusi Márton-napi legényavató) mellett egy színházi előadást is meghívott az intézmény erre az alakomra: a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei stílszerűen a Ludas Matyi-t adják elő.
Újbor-kóstolás Szent Márton napján |
A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu jármi házának udvarán kemencében sült tök- és krumplikóstolás lesz. A tiszadobi portán forralt bor- és teakóstolás, tollfosztás és "kenőtallú-készítés" várja az érdeklődőket. Az anarcsi lakóházban lúdgégesütésre és tepsislibahús-kóstolóra várnak mindenkit. A barabási kocsmában ludaskását és libazúzapörköltet szolgálnak fel, a hozzá illő forralt borral és a lúdlábtortával. A kállósemjéni portán a téli időszak régi asszonyi feladatait idézik vissza, a hímzést, a varrást és a stoppolást, s ki-ki be is kapcsolódhat a munkafolyamatok elsajátításába.