Raskó István

Vágólapra másolva!
Genetikai időutazás - Az emberi populációk eredetének nyomában
Vágólapra másolva!
"És mondta Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre...
Teremté tehát Isten az embert az ő képére,
Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket"
Mózes I. (Teremtés Könyve) 1:26,27


Az előadás megvizsgálja, hogy van-e genetikai alapja az emberi faj rasszokba sorolásának, hogy milyen genetikai módszerek állnak rendelkezésünkre a populációk származásának vizsgálatára, illetve néhány példán bemutatja a különböző népcsoportokban szelekcióval kialakult genetikai variánsok egészségügyi jelentőségét.

Video: Genetikai alapfogalmak (modemes és szélessávú változat, azonnal nézhető, stream forma)

I. Genetikai különbségek populációk között
Mind a klasszikus, mind a molekuláris genetikai módszerek bizonyítják, hogy genetikailag ún. "tiszta" populációk nem léteznek. Az emberek közötti különbségek több mint 80%-a az egyének közötti eltéréseknek tulajdoníthatók, és csak mintegy 10%-áért felelősek a populációk közötti genetikai eltérések.

II. A populációk eredetének vizsgálatára használatos genetikai módszerek
Az anyai vonalak öröklődésének tanulmányozására a mitokondriális DNS alkalmas, míg az apai ág az Y kromoszomális DNS vizsgálatával követhető nyomon. Mindkét markerrel hasonló mintázatot kaptak a Föld benépesedését vizsgálva, és segítségükkel számos népcsoport eredetét határozták meg.

  1. A mitokondrium vizsgálata
  2. Az Y kromoszóma vizsgálata
  3. A populációk eredetének feltárása - néhány példa

III. Populációfüggő genetikai variánsok és orvosi következményeik
Vannak olyan genetikai variációk, amelyek bizonyos szelekciós előnyt jelentenek egy adott populációban, és ott ezek viszonylagosan felszaporodhatnak. Genetikai vizsgálat segítségével meg lehet állapítani egy populáció fogékonyságát egy adott kórképre. A gyógyításban is alkalmazható információ lehet a bizonyos betegségekkel szembeni populációszintű rezisztencia genetikai okainak megfejtése.

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről