Schweitzer József

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A maceszgombóctól a szabadságon át a messianizmusig: ezt a hatalmas utat szeretné bejárni ez a rövid előadás. A Húsvét - héber nevén Peszách - ünnepén a zsidók az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulást ünneplik. Az Peszách a Széder-estével kezdődik, ezen a családi vagy közösségi szeretetlakomával egybekötött ünnepi esten elmondják az ünnep történetét, a hozzá fűződő imádságokat és elmélkedéseket. A Széder-asztal terítéke és étkei szimbolikus jelentéssel bírnak. Az este befejező aktusa egy kis ének a gödölyéről, melynek jelképes értelme, hogy az energiák piramisának csúcsán Isten áll, a szabadság Istene, aki elküldi majd a szétszórt népet egybegyűjtő Messiást a várakozóknak.

I. A Peszách jelentése
A Peszách jelentése "elkerülés", eredete a zsidó hagyományban az egyiptomi szolgaságból való szabadulás előzményeire megy vissza. Az egyik legfontosabb húsvéti étel, a pászka is ehhez a tradícióhoz kötődik.

II. A Peszách bibliai háttere
A Peszách a Biblia első nemzeti ünnepe, a szellemi Istenismeret eredete. Isten Mózesen keresztül megerősíti szövetségét a zsidó néppel az egyiptomi szolgaság idején megszabadulást ígérve.

III. A Peszách történelmi háttere
Az Egyiptomból való szabadulás idejére képzőművészeti, régészeti és szöveges emlékek alapján következtethetünk, a források azonban nem igazítanak el minden kétséget kizáróan a datálással kapcsolatban.

IV. A Széder-este
A Széder-este a Húsvét beköszöntének első ünnepe. A közösségi vagy családi vacsora meghatározott rendben folyik, és a Messiáshoz fűződő reménységet fejezi ki. Sok vallástörténeti munka állítja, hogy Jézus utolsó vacsorája voltaképpen Széder-este volt.

V. A Széder-este szimbólumai
A Széder-este asztalán csupa szimbolikus jelentésű ételt és tárgyat találunk. A csemegeként elfogyasztott pászka római hagyományokra megy vissza, de sajátos zsidó tartalommal bír.

VI. A Széder-esti szertartás
Az esti szertartás során a család felidézi a kivonulás történetét. Az étkezés utáni áldás és éneklés mellett az ünnep részét képezi az is, hogy a kisgyermekek kérdéseket tesznek fel az est különleges jelentőségével kapcsolatban.

VII. Történeti emlékezés a Széder-estén
A történeti emlékezésekben az egyiptomi szabadulás olykor a zsidóság későbbi szabadságharcaival fonódik össze. A zsidó hagyomány egyes magyarázatai megengedik, hogy ma úgy tekintsük a Széder-este szimbólumait, hogy azokban egyszerre van jelen a zsidó hit és a belőle fakadó keresztény értelmezés.

elkezdem olvasni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről