Vágólapra másolva!
Folytatódott a házigazda svédek diadalmenete a férfi kézilabdázók Európa-bajnokságán. Bengt Johansson címvédő társasága ezúttal a nagy rivális Oroszországot győzte le, és továbbra is százszázalékosan áll az élen. A másik csoportban meglepetésre Németország vezet, Zerbéék a spanyolokat verték.

Fotó: EPA
Frändesjö és társai bombáit Lavrov sem védhette

"Kétségtelen, a legjobb meccsünket játszottuk a világbajnokságon, ráadásul hatvan percen keresztül képesek voltunk a kimagasló teljesítményre" - mondta boldogan Bengt Johansson szövetségi kapitány. "Az első félidőben ugyan akadtak problémáink a védekezéssel, de a második játékrészre feljavultunk."

A kapuban a "jó öreg" Tomas Svensson kezdett, de miután 12 perc alatt labdát sem fogott, Peter Gentzel állt a helyére, és a második félidőben bravúrosan teljesített. "Elégedett vagyok mindkét irányítónkkal, Magnus Anderssonra és Ljubomir Vranjesra hosszútávon is lehet csapatot építeni" - emelte ki a legjobbakat a kapitány.

Osztotta véleményét az egykori világklasszis Per Carlén is, aki korábban több mint 300 alkalommal szerepelt a válogatottban. "Ezen az estén megbizonyosodtam arról, csak Svédország nyerheti meg az Eb-t. Az öregek, Wislander, Lindgren és Olsson még mindig szuperklasszisok, és a komoly meccseken képesek a legjobb formájukat mutatni."

A svédek legeredményesebbje egyébként Lövgren volt, aki 17 lövéséből 12-szer védhetetlen bombát eresztett meg Lavrov és Makin kapujára. Wislander 5, Olsson 4 gólig jutott.

Vlagyimir Makszimov orosz kapitány elégedetlenkedett a mérkőzés után. "Remek mérkőzést láthattunk, ahol a svédek jobbak voltak. Gratulálok nekik. Megteszem majd ezt Johanssonnak is, de előbb kvalifikálnunk kellene magunkat az elődöntőbe." Ez már csak azért is nehéz lesz, mert Dánia legyőzte Csehországot (31-25) és már két ponttal vezet az oroszok előtt. A csoport harmadik összecsapásán: Portugália - Ukrajna 28-23

A másik csoportban is borulni látszik a papírforma, hiszen a nagy esélyes trió, Franciaország, Spanyolország és Jugoszlávia egyelőre csupán a 3-5. helyet foglalja el. Ráadásul a franciák mérkőzését szemérmetlenül elcsalták, pontosabban ajándékoztak egy pontot nekik az izlandiakkal szemben (26-26). Miután a jugók sem bírtak Szlovéniával, egyre biztosabbnak látszik a németek továbbjutása.

Västerasban a csoport keddi utolsó mérkőzésén vert helyzetből állt fel a német együttes és múlta felül a spanyolokat 19-18-ra. Úgy, hogy valószínűleg az Európa-bajnokság során nem láthatunk többet ilyen kapusteljesítményeket. A spanyol Barrufet az első félidőben 58 százalékkal védett - amit leírni is nehéz, nemhogy elhinni - és a találkozót végül 49 százalékos parádés produkcióval zárta. Német kollégája, Fritz is 47 százalékig jutott.

"Szenzációsan védekeztünk és minden támadásunkat lövéssel fejeztük be" -lelkendezett Heiner Brand német szövetségi kapitány. "De a legjobbnak azt ítélem, hogy végre csapatként teljesítettünk."

Eredmények:

I. csoport (Göteborg):
Portugália - Ukrajna 28-23 (14-11)
Dánia - Csehország 31-25 (18-10)
Svédország - Oroszország 30-26 (18-14)

A csoport állása:
1. Svédország 6 pont
2. Dánia 5
3. Oroszország 3
4. Portugália 2 (67-78)
5. Csehország 2 (77-89)
6. Ukrajna 0

II. csoport (Västeras):
Franciaország - Izland 26-26 (12-14)
Szlovénia - Jugoszlávia 24-24 (11-14)
Németország - Spanyolország 19-18 (8-9)

A csoport állása:
1. Németország 5 pont
2. Izland 4 (81-75)
3. Franciaország 4 (63-61)
4. Spanyolország 3
5. Jugoszlávia 1 (65-73)
6. Szlovénia 1 (69-80)

A szerdai párosítás:

I. csoport:
Csehország - Oroszország, 16 óra
Ukrajna - Dánia, 18
Svédország - Portugália, 20
II. csoport:
Izland - Jugoszlávia, 16
Szlovénia - Németország, 18
Spanyolország - Franciaország, 20

Korábban:

A svédek az oroszokat is legyőzték

Pincési László

Mindent egy helyen az Eb-ről