Claude Makelele (Franciaország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Claude Makelele, a franciák középpályása.
Vágólapra másolva!

Claude Makelele (Franciaország)
Poszt: középpályás
Klub: Chelsea FC
Születési idő: 1973. február 18, Kinshasa
Testsúly, magasság: 170 cm/65 kg
Válogatottság: 28 mérkőzés

Első klubja a Brest volt, de az FC Nantes már 18 esztendősen leigazolta őt. Az élvonalban 1992 augusztusában mutatkozott be, és innentől kezdve öt éven keresztül kiszoríthatatlan volt a kezdő tizenegyből. 1995-ben bajnoki címet szerzett a Kanárikkal, a következő évben bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe a csapattal.

A nagyválogatottban már 1995-ben bemutatkozhatott, de a következő évben az utánpótlás-csapattal szerzett bronzérmet az Európa-bajnokságon, és szerepelt az olimpián is. 1997 nyarán a Marseille-be szerződött, de az OM-ben csak egy idényt töltött el, ezt követően ugyanis a spanyol Celta Vigo vette meg. A galíciai együttesben hamar alapember lett, és a szurkolók is megkedvelték, amikor kiderült, hogy eladják őt a Real Madridnak, a drukkerek tüntetést szerveztek a vezetőség ellen.

Hálátlan feladat az volt övé a királyi gárdában, hiszen a csillogó világsztárok helyett is kell dolgoznia, futnia, de ezt tökéletesen ellátta, és ennek köszönhetően visszakerült a válogatott keretbe is. Joggal érezhette, hogy legalábbis hasonló bánásmódot érdemel, mint a csapat legnagyobb sztárjai, éppen ezért a nyáron fizetésemelést kért a királyi gárda vezetőségétől. A klub sportigazgatója, Jorge Valdano azonban ezt elutasította, mire Makelele kijelentette, hogy akkor sztrájkba kezd, és nem hajlandó pályára lépni az együttesben.

A gordiuszi csomót a Chelsea oldotta fel, amely körülbelül 23 millió euróért (a pontos vételárat nem hozták nyilvánosságra) leigazolta a középpályást. Az 1998-as világbajnokságon és a 2000-es Európa-bajnokságon sem szerepelt a francia csapattal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről