A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:50TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
21:20VívásMohamed El Sayed-Tibor Andrasfi
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Vas Blanka a 10. helyet szerezte meg vasárnap a hegyikerékpárosok női versenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a francia Pauline Ferrand-Prévot nyerte meg.

Három évvel ezelőtt, Tokióban szenzációs teljesítményt nyújtva negyedik lett ebben a számban Vas, ezzel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon. Az SD Worx-Protime 22 éves klasszisa ma már az országúti versenyzést részesíti előnyben, a mountain bike-ra kevesebb fókuszt fordít, ettől függetlenül terepkerékpárban is esélyes volt egy jó szereplésre Párizsban.

36 kerékpáros szállt harcba az éremért a vasárnap 14.10-kor kezdődő versenyen, a Párizstól 30 kilométerre található Elancourt-i dombon. 

Az első kör végén a francia Lecomte vezetett, Vas Blanka 22 másodperces hátránnyal a 16. helyen haladt át a célvonalon ekkor. 

Nehéz terepen kellett versenyezniük a kerékpárosoknak
Fotó: Belga via AFP (Photo by LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP)

A 22 éves magyar sportoló továbbra is a 16. helyen haladt, az élbolyban pedig az első három helyezett jelentősen ellépett a mezőnytől. Az igencsak nehéz, helyenként sziklás terepen rendezett versenyen a francia Ferrand Prevot hatalmas előnyben volt a második kör befejezésekor, mindezt látva nehéz volt elképzelni, hogy bárki utolérje. A harmadik körnél Vas a 12. helyen haladt, egyértelműen javítva néhány pozíciót, és még több mint a verseny fele hátra volt. A hazai közönség előtt versenyző éllovas Ferrand Prevot továbbra is magabiztosan vezetett, mögötte azonban nagy küzdelem zajlott az érmes helyekért. 

A 30,8 kilométeres táv derekánál a háromszoros magyar bajnok a 13. volt, 2 perc 37 másodperces lemaradással Ferrand-Prévot mögött, a harmadik helyen álló Lecomte pedig hatalmas bukás után fekve maradt és fel is adta a viadalt. Pieterse defekt miatt vesztett sok időt, kereket is kellett cserélni a kerékpárján.

Az aranyérem a nagy fölénnyel diadalmaskodó, az utolsó métereken könnyeivel küzdő Ferrand-Prévot nyakába került, aki a szépszámú közönség nagy örömére begyűjtötte a pályafutásából hiányzó ötkarikás elsőséget. A 32 esztendős klasszis négy szakágban nyert világbajnoki címet, hegyikerékpár mellett országúton, terepkerékpárban (cyclocross) és a murvás utakon rendezett gravelben is állt már vb-dobogó tetején.

A második helyért az amerikai Haley Batten és a 2016-os riói olimpia bajnoka, a svéd Jenny Rissveds harcolt nagyjából háromperces lemaradással, végül az ezüstöt az egyik emelkedőn meginduló Batten szerezte meg, míg a bronzot Rissveds érdemelte ki. Pieterse a technikai hiba után negyedik lett. Vas a táv második felében a 11-12. helyen haladt, végül 5 perc 40 másodperces hátránnyal tizedik lett.

A férfi versenyt - magyar résztvevő nélkül - hétfőn rendezik. Vas jövő vasárnap az országúti mezőnyversenyben áll rajthoz.

női hegyikerékpár, olimpiai bajnok:
Pauline Ferrand-Prévot (Franciaország) 1:26:02 óra
2. Haley Batten (Egyesült Államok) 2:57 perc hátrány
3. Jenny Rissveds (Svédország) 3:02 p h.
...10. Vas Kata Blanka 5:40 p h.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!