Nem volt meggyőző a favorit, de legyőzte a vb-ezüstérmest

Leírás:Anglia - Horvátország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, D csoport, Wembley Stadion, London, 2021.06.13.
LONDON, ENGLAND - JUNE 13: Raheem Sterling of England scores their side's first goal past Dominik Livakovic of Croatia during the UEFA Euro 2020 Championship Group D match between England and Croatia at Wembley Stadium on June 13, 2021 in London, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Túlzás lenne azt mondani, hogy az Eb előtt esélyesnek tartott Anglia elkápráztatta volna játékával a nézőket, de Sterling góljával 1-0-ra azért legyőzte a legutóbbi vb-ezüstérmes horvát válogatottat. Angliának a gólon kívül volt még egy kapufája is, a horvátok viszont komoly helyzet nélkül fejezték be a londoni meccset.
Vágólapra másolva!

2018-ban az oroszországi világbajnokságon ez a két csapat játszott egymással az elődöntőben, akkor a horvátok nyertek.

Anglia most visszavágásra készült - 22 ezer néző előtt, hazai pályán a Wembley-ben.

A híres stadionba tehát negyedháznyi szurkoló mehetett be. Az angolokat kissé nyomaszthatta, hogy az Eb-k történetében még soha nem nyerték meg az adott torna első meccsét.

22 ezren mehettek be a Wembley-be, a képen látható szurkolók nem fértek be Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Az angolok semmit sem bíztak a véletlenre, ha már a mostani Eb előtt őket kiáltották ki a torna nagy esélyesének. Olyan elánnal rontottak neki a horvátoknak, hogy a vb-ezüstérmes kis túlzással azt sem tudta, hogy hol van. A 7. percben máris óriási angol helyzet maradt ki.

A hazai csapat bedobást végzett el, ebből indult el a támadásuk, amelynek végén Foden a kapufára tekerte a labdát.

Nagyjából 5 centin múlt, hogy nem született meg a meccs első gólja. Továbbra is támadásban maradt az angol csapat, érezni lehetett, hogy nagyon korán szeretnék döntésre vinni a dolgot. Az első 20 percben a horvátok szinte alig lépték át a felezővonalat, s csak a 25. perc tájékán kezdtek éledezni. Aztán, ahogy telt az idő és túljutottunk az első fél órán, mintha csökkenni kezdett volna az addig tényleg nyomasztó angol fölény. A horvátok jobban előremerészkedtek, s volt dolga az angol védelemnek is.

Teljesen visszaesett a meccs az első félidő utolsó negyedórájára.

Legfeljebb Foden gyönyörű labdalevételének tapsolhattunk, de hol volt már ez a mérkőzés elejétől, amikor óriási rössel támadott Anglia. Elmaradtak már a parázs jelenetek is, amelyek szintén jellemezték az első negyedórát. Néha egy-egy kemény belépőt azért mutattak a játékosok, de semmi többet. Mintha rájöttek volna arra, hogy az első körben mindkét csapatnak megfelel egy gól nélküli döntetlen is. 40 perc elteltével 3 angol és 2 horvát lövést láttunk - elég vékonyka volt ez a statisztika.

A nagy semmittevés közepette a 43. percben jó helyről jöhettek szabadrúgással az angolok, de Trippier jobbal a sorfalba vágta a labdát - ebben azért sokkal több lehetőség volt. Ezzel véget is ért az első félidő.

Óriási lendülettel kezdte meg a meccset a fehér mezes Anglia Horvátország ellen Forrás: AFP/Laurence Griffiths

A szünetben egyik szövetségi kapitány sem cserélt, de a második félidő elején már nyoma nem volt annak a hatalmas angol fölénynek, amely a meccs kezdetét jellemezte. A középpályán gyűrték egymást a csapatok.

Lehet, hogy azoknak volt igazuk, akik már a meccs előtt azt mondták, hogy Anglia eltekintene a csoportelsőségtől?

A válaszhoz elég csak ránézni az Eb egyenes kieséses szakaszára. A D-csoport első helyezettje (itt játszanak az angolok) az F-csoport 2. helyezettjével játszanak nyolcaddöntőt. Az F-csoportban pedig ott vannak a világbajnok franciák, az Európa-bajnok portugálok, a németek és Magyarország. Míg a D2-es csapat minden bizonnyal a svéd, lengyel, szlovák hármasból kap ellenfelet. Máris megkezdte volna a taktikázást Anglia?

Erre éppen Sterling cáfolt rá az 57. percben, amikor az ötösről megszerezte Anglia vezető gólját.

Pont akkor történt ez, amikor az angolok már átadták a kezdeményezést a horvátoknak. Mindenesetre Anglia számára biztató volt, hogy ha Sterling korábban gólt szerzett a nemzeti csapatban, akkor azt a mérkőzést sosem vesztették el.

Raheem Sterling góljával szerezte meg a vezetést Anglia Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

A horvát csapatnak fél órája maradt, hogy egyenlítsen, de ezen a délutánon valahogy nem akart összeállni a gépezet. A 62. percben nem sok hiányzott a második angol gólhoz. Mount adta be a labdát balról, Kane érkezett a kapu elé, de fölé rúgta a nagy helyzetet, majd nekiesett a kapufának. Rövid ápolás után térhetett vissza Harry Kane a pályára.

Húsz perccel a mérkőzés vége előtt kezdődtek meg a cserék, de az angol válogatott láthatóan tökéletesen elégedett volt az 1-0-s vezetésével.

Peregtek a percek, majd egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy vége lett a meccsnek.

Túlzás lenne azt mondani, hogy Anglia elsöpörte volna a horvátokat, s azt sem állíthatjuk, hogy Southgate csapata meggyőző lett volna. Ugyanakkor egy ilyen hosszú tornán egy vb-ezüstérmes elleni 1-0-s győzelem tökéletes nyitány. Még Anglia számára is.

1Sípszó (kezd + vég)
42Sárga lapDuje Caleta-Car
42Sárga lapDuje Caleta-Car
45Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapMateo Kovacic
48Sárga lapMateo Kovacic
57GólRaheem Sterling
57GólRaheem Sterling
64Sárga lapPhil Foden
64Sárga lapPhil Foden
66Sárga lapMarcelo Brozovic
66Sárga lapMarcelo Brozovic
70CsereMarcelo Brozovic
70CsereAndrej Kramaric
71CserePhil Foden
78CsereAnte Rebic
81CsereHarry Kane
84CsereMateo Kovacic
91Csere
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-1-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!