Ausztria története első Európa-bajnoki meccsét nyerte az újonc Észak-Macedónia ellen

Ausztria - Észak-Macedónia, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, C csoport, Nemzeti Aréna, Bukarest, 2021.06.13.
BUCHAREST, ROMANIA - JUNE 13: Stefan Lainer of Austria scores their side's first goal past Stole Dimitrievski of North Macedonia during the UEFA Euro 2020 Championship Group C match between Austria and North Macedonia at National Arena Bucharest on June 13, 2021 in Bucharest, Romania. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helyenként kifejezetten izgalmas és élvezetes meccsen Ausztria 3-1-re legyőzte Észak-Macedóniát a labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában, Bukarestben. Az északmacedónok egyetlen gólját az a Pandev lőtte, aki ezzel minden idők második legidősebb gólszerzője lett az Európa-bajnokságok történetében.
Vágólapra másolva!

Bukarestben az osztrák és az északmacedón válogatott összecsapásával kezdődtek meg a küzdelmek az Európa-bajnokság C-csoportjában. Az északmacedónok még sosem jártak semmilyen világeseményen, ide is úgy jutottak el, hogy a Nemzetek Ligája D-osztályában győztek. Az osztrákok 2016 után ismét kijutottak, négy éve éppen ellenünk kezdtek, most pedig az északmacedón csapat jutott nekik elsőre.

Az első félidő 18. percében az osztrák válogatott szerezte meg a vezetést. Sabitzer beívelését Lainer a levegőben úszva pörgette be a kapu jobb oldalába.

Stefan Lainer lőtte az osztrákok vezető gólját Forrás: Getty Images/Justin Setterfield

Gyönyörű gól volt, ezzel tehát 1-0 volt az állás Ausztria javára. Nem sokkal később jött az egyenlítés - kabaréba illő góllal. Alioszki balról adott be, de valami borzalmasan. Hinteregger Sabitzerbe gyömöszölte a labdát, szintén elképesztő mozdulattal. Alaba, aki szintén az osztrák válogatott tagja, összecsúszik a saját kapusával, ekkor érkezett Pandev és kiegyenlített.

A gól pillanatában az is kiderült, hogy Pandev az Európa-bajnokságok történetének második legidősebb gólszerzője lett. Az első helyen az osztrák Ivica Vastic áll.

Az első félidőben több gól már nem esett, ezzel az 1-1-es állással vonultak pihenőre a csapatok. Két olyan csapat játszott ezen a meccsen, amelyik biztosan nem nyeri meg az Európa-bajnokságot. De talán éppen ezért fociztak a szokottnál is bátrabban, nyíltabban - legalábbis az első félidőben. Mert a másodikban ez már nem volt annyira jellemző. A folytatásban kissé óvatosabbá váltak a felek. A második félidő első nagy helyzetére a 63. percig kellett várni. Ekkor Risztovszki adott jó labdát Nikolovnak, aki a kapusba lőtt, a kipattanót Pandev emelte kapura, de a labda fölé szállt.

Két perccel később az egész Eb eddigi legnagyobb és legszebb védését mutatta be a macedón kapus, Dmitrijevszki, aki a levegőben úszva, megnyúlva éppen csak elérte az osztrákok által kapura küldött labdát.

Stole Dimitrijevszki óriási védése Forrás: AFP/Marko Djurica

Az utolsó negyedóra kezdetére ismét felpörgették a tempót a csapatok. Az osztrákok játszottak nagy fölényben, a macedónok legfeljebb a kontrákban bízhattak. Aztán eljött a 78. perc, amikor Alaba mintaszerű beadását Gregoritsch a rosszul kijövő macedón kapust megelőzve a hálóba küldte. 2-1-re vezetett Ausztria és innentől kezdve nem volt más dolga, minthogy megőrizze ezt az előnyét. Ezt egy ideig sikerrel tette, majd a 89. percben Arnautovic lőtt még egyet, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt.

Michael Gregoritsch góljával ismét vezetett az osztrák csapat Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ez sikerült is, így az osztrák csapat győzelemmel kezdett az Európa-bajnokságon, a macedónok továbbra is képtelenek győzni Ausztria ellen. Ez volt Ausztria első győztes meccse a labdarúgó Eb-k történetében.

1Sípszó (kezd + vég)
18GólStefan Lainer
18GólStefan Lainer
28GólGoran Pandev
28GólGoran Pandev
42Sárga lapAleksandar Trajkovski
42Sárga lapAleksandar Trajkovski
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereAleksandar Dragovic
48Sípszó (kezd + vég)
52Sárga lapEzgjan Alioski
52Sárga lapEzgjan Alioski
58CsereChristoph Baumgartner
58CsereSasa Kalajdzic
63CsereAleksandar Trajkovski
63CsereBoban Nikolov
78GólMichael Gregoritsch
78GólMichael Gregoritsch
82CsereEnis Bardhi
82CsereEnis Bardhi
85Sárga lapStefan Lainer
85Sárga lapStefan Lainer
87CsereVisar Musliu
89GólMarko Arnautovic
90GólMarko Arnautovic
93CsereKonrad Laimer
94CsereXaver Schlager
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
3-5-1-1
5-3-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!