Hollandia öt gólt hozó, történelmi meccsen győzte le Ukrajnát

Hollandia - Ukrajna, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, C csoport, Johan Cruijff Arena, Amszterdam, 2021.06.13.
AMSTERDAM, NETHERLANDS - JUNE 13: Wout Weghorst of Netherlands celebrates with Frenkie de Jong and Denzel Dumfries after scoring their side's second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group C match between Netherlands and Ukraine at the Johan Cruijff ArenA on June 13, 2021 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A holland válogatott hazai pályán 3-2-re legyőzte Ukrajnát a labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnap esti mérkőzésén.
Vágólapra másolva!

A kontinenstorna harmadik napján a C csoport küzdelmei is megkezdődtek. A délután folyamán Ausztria 3-1-re legyőzte az Eb-újonc Észak-Macedóniát, majd jött a csoport rangadójának beharangozott találkozó, ahol a hollandok hazai pályán, Amszterdamban fogadták az Andrij Sevcsenko által irányított Ukrajnát.

Rögtön egy nagy helyzettel kezdődött a találkozó, miután a 2. percben Memphis Depay futotta le az ellenfél védőit, és jutott be a tizenhatoson belülre. A támadó lövését Georgij Buscsan kivédte.

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a holland válogatott Forrás: AFP/Getty Images/John Thys

Nem telt el négy perc, és Denzel Dumfries révén egy csodaszép akciót is sikerült ziccerrel befejezni. Az ukránok kapusa ismét nagy bravúrt mutatott be. A 7. percben a fiatal védő előkészített Georginio Wijnaldumnak, aki nem találta el a kaput.

Az ukránok számára nem indult jól a mérkőzés, Oleksandr Zubkov, a Ferencváros szélsője megsérült, akit a 13. percben le kellett cserélnie - a helyén Marlos folytatta. A hollandok kis területen próbáltak meg minél kreatívabb játékot bemutatva újabb helyzeteket kialakítani - ez az első 15 percben összesen hét kapuralövést eredményezett a számukra, de gólt nem tudtak szerezni.

A kezdeti lendülete a nagy világeseményen legutóbb a 2014-es vb-n szereplő hollandoknak valamelyest alábbhagyott. Amikor pedig helyzetbe kerültek, akkor Buscsan jól tudott közbeavatkozni. Ilyen volt a 27. perc is, amikor Wout Weghorst lépett ki ziccerben és próbálta elvinni mellette a labdát, de nem járt sikerrel.

Ha csak egy kicsi hiányzik... Forrás: ANP Sport via Getty Images/Pieter Stam De Young

Fél órát kellett várni az ukránok első igazán nagy helyzetére: Andrij Jarmolenko lőtt egy szép csel után, de ki sem jött a labda a Martin Stekelenburgról. A hazaiak mindenhonnan megpróbáltak a kapuba találni, a 37. percben Patrick van Aanholt távolról lőtt fölé. Két perccel később Wijnaldum már eltalálta a kaput, de Buscsan megint védett.

Dumfriesnek az üres kaput sem sikerült eltalálnia az első félidő hajrájára fordulva, így gól nélküli döntetlennel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A szünet után nem kellett sokat várni, és Hollandia megszerezte a vezetést.

Az 52. percben Georginio Wijnaldum egy Buscsan által elé ütött labdát lőtt a kapu felső sarkába.

Wijnaldum góljával megszerezte a vezetést Hollandia Forrás: Getty Images/Koen Van Weel

Alig két perccel az első gól után jöhetett volna a második találat is, de Weghorst kísérletét követően Buscsan kezébe pattant a labda.

Az 57. percben a Wolfsburg támadója már nem hibázott, és megszerezte Hollandia második gólját.

A hollandok legutóbb 13 évvel ezelőtt, Románia ellen rúgtak legalább két gólt egy Európa-bajnoki mérkőzésen.

Frank De Boer, a hazaiak szövetségi kapitánya a hátralévő szűk fél órára lehetőséget adott Owen Wijndalnak és Nathan Akénak is, Sevcsenko pedig lehozta a pályáról a Zubkov helyére becserélt Marlost.

A 75. percben Andrij Jarmolenko óriási góllal szépített.

Az ukránok egyik legnagyobb sztárja csodálatos mozdulattal lőtt rávolról a kapuba, Maarten Stekelenburg tehetetlenül vetődött, nem volt esélye védeni.

Maarten Stekelenburg hiába nyújtózott, Andrij Jarmolenko bombagólt szerzett Forrás: AFP/Olaf Kraak

Sőt, négy perccel később már döntetlen volt az állás. A 79. percben Roman Jaremcsuk érkezett egy szabadrúgásra és remekül fejelt a kapuba.

A hollandok hamar magukra találtak, és a 85. percben Denzel Dumfries találatával visszaszerezték a vezetést. A PSV futballistája egy remek fejessel juttatta ismét előnyhöz a narancs mezes együttest.

Ez volt az első olyan mérkőzés az Európa-bajnokságok történetében, ahol 0-0-s első félidő után a másodikban öt gól született.

Az öt perces ráadásban az ukránok már nem tudtak komoly helyzetet kialakítani.

Hollandia 3-2-re lgyőzte Ukrajnát.

A két csapat legközelebb csütörtökön lép majd pályára.

1Sípszó (kezd + vég)
13CsereOleksandr Zubkov
29GólWout Weghorst
45Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
52GólGeorginio Wijnaldum
52GólGeorginio Wijnaldum
58GólWout Weghorst
64CserePatrick van Aanholt
64CsereDaley Blind
65CsereMarlos
75GólAndriy Yarmolenko
75GólAndriy Yarmolenko
79GólRoman Yaremchuk
79GólRoman Yaremchuk
85GólDenzel Dumfries
85CsereJurrien Timber
85GólDenzel Dumfries
88CsereWout Weghorst
91CsereMemphis Depay
93Sárga lapSerhiy Sydorchuk
93Sárga lapSerhiy Sydorchuk
Összeállítások
3-5-2
4-1-2-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!