Az egész futballvilágot sokkolta Christian Eriksen drámája

fbl Horizontal
Denmark's players react as paramedics attend to Denmark's midfielder Christian Eriksen after he collapsed on the pitch during the UEFA EURO 2020 Group B football match between Denmark and Finland at the Parken Stadium in Copenhagen on June 12, 2021. (Photo by Friedemann Vogel / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton három meccsel folytatódott az Európa-bajnokság, amelynek legnagyobb drámája Koppenhágában történt. Szörnyű képsorok járták körbe a világot, miután Christian Eriksen a pályán esett össze, újra kellett éleszteni. Az orvosok mindent megtettek és sikerrel jártak, stabil állapotban került kórházba az Inter focistája, aki magához tért és beszélni is tudott. A történtek árnyékában szinte jelentősége sincs, de a rend kedvéért írjuk le, a Wales-Svájc meccsel indult a játéknap, este pedig a belgák nyertek simán az oroszok ellen. Vasárnap újabb három meccs következik, és az első igazi rangadó is a horvátok és az angolok között.
Vágólapra másolva!

Christian Eriksenért imádkozott az egész világ

Kezdjük a legfontosabbal: a legfrissebb hírek szerint Christian Eriksen – a körülményekhez képest jól van.

Sorrendben a második meccset játszották szombaton Koppenhágában, ahol a dánok az Eb-újonc finneket fogadták. A dánok sokkal aktívabbak voltak, de a finnek minden komoly helyzetet megúsztak. A meccs az első félidő 40. percében vett drámai fordulatot, amikor a leghíresebb dán focista, az Internazionale játékosa, Christian Eriksen összeesett.

A csapattársak álltak sorfalat, hogy takarják a történéseket Forrás: AFP/Friedemann Vogel

A játékvezető, Anthony Taylor szinte azonnal félbeszakította a játékot és érkezett a személyzet a pályára ápolni. A képsorok szépen lassan egyre drámaiabbak lettek, a játékosok arcán lehetett látni, hogy nagy a baj. Egyre többen érkeztek a pályára segíteni, a dánok pedig szép lassan körbeállták a földön fekvő Eriksent, hogy takarják a történéseket. Érthetetlen, de a rendező így is többször mutatta, ahogy a játékosok gyűrűje mögött szívmasszázst kap Eriksen, mindenki könnyes szemekkel figyelte, mi történik a pályán.

Nem sokkal később Eriksen barátnője jelent meg az oldalvonal mellett, őt Kasper Schmeichel és a csapatkapitány Simon Kjaer vigasztalta, de senki nem akarta elhinni, hogy ami történik, az valóban megtörténhet.

Hosszas küzdelem után vitték le a pályáról Eriksent, de semmit nem lehetett tudni.

A közösségi oldalakon kezdett terjedni egy kép, amin Eriksen nyitott szemmel fekszik és a homlokát fogja a hordágyon, ekkor lehetett kicsit bizakodni, majd a dán szövetség írta meg, hogy stabil állapotban vitték kórházba a játékost. Újabb hosszú percekkel később a játékos ügynöke az édesapjára hivatkozva erősítette meg, hogy Eriksen lélegzik, magánál van és beszél is.

Christian Eriksen már magánál volt, amikor levitték a pályáról Forrás: AFP/Friedemann Vogel

A legrosszabb ezen a napon egész egyszerűen nem történhetett meg. Milliók fohászkodtak Eriksen túléléséért, a dán focisták lélekjelenléte és a Parken Stadion egészségügyi személyzetének szakértelme pedig páratlan volt ezen a napon.

Ki kell emelni Simon Kjaert, aki elsőként rohant segíteni Eriksennek. Ő húzta ki a nyelvét, tette stabil oldalfekvésbe, majd nem mellékesen az összetört barátnőben is hősként próbálta tartani a lelket.

Christian Eriksen barátnőjét vigasztalja Simon Kjaer Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

A hírek terjedtek a stadionban is, a dán és a finn szurkolók közösen skandálták Eriksen nevét, majd az UEFA bejelentette, a játékosok a meccs folytatása mellett döntöttek.

Eriksen a kórházból jelentkezett be, az öltözőben ülő csapattársainak elmondta, jobban érzi magát és a meccs lejátszására bíztatta a többieket.

Több, mint másfél órányi szünet után előbb a finnek jöttek ki a pályára, majd megtapsolták az érkező dánokat, akik hatalmas lelkierővel tértek vissza és a 41. perctől folytatódott a mérkőzés.

A dánokat láthatóan és érthetően nagyon megfogták a történtek, Kjaert le is kellett cserélni, egész egyszerűen nem tudott a meccsre koncentrálni.

A finneknek ez a furcsa meccs magát a sporttörténelmet jelentette, ugyanis a csapat történetében ez volt az első meccs az Eb-k és a nagy világversenyek történetében. A 60. percben a finn Joel Pohjanpalo szerezte csapata történelmi gólját, de sportszerűen nem vitte túlzásba az ünneplést.

A finnek visszafogott öröme Forrás: AFP/Wolfgang Rattay

A folytatásban tizenegyest kaptak a dánok, de Pierre-Emile Höjbjerg lövését Lukas Hradecky kivédte, 1-0-ra nyertek a finnek.

A meccs után még mindenki a történtek hatása alatt volt, a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand szűkszavúan ugyan, de nyilatkozott a sajtónak.

Nem is lehetnék büszkébb erre a társaságra, akik ennyire vigyáznak egymásra" – mondta Hjulmand, aki könnyezve tette hozzá, hogy Christian Eriksen nemcsak a csapat egyik legjobbja, de emberként is az egyik legkiválóbb.

Az este folyamán megpróbáljuk átbeszélni a történteket, és a következő napokban feldolgozni, amit átéltünk" – mondta Hjulmand.

Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Hannah Mckay

A szövetségi kapitány azt is elmondta, két lehetőségük volt, még szombaton lejátszani a meccset vagy vasárnap délben. Abban mindenki egyetértett, hogy ne várjanak vasárnapig, de csak akkor akarták folytatni a meccset, ha biztosak benne, hogy Eriksen jobban van.

Az UEFA egyébként az Internazionale játékosát választotta meg a meccs legjobbjának.

Az Inter klubvezetője, Giuseppe Marotta a késő esti órákban elmondta, Eriksen írt a csapat közös chatcsoportjába a kórházból, így csak ismételni tudjuk magunkat, a dán klasszis a körülményekhez képest szerencsére jól van.

A norvég Ståle Solbakken a dán tévében szakértőként működött közre. Róla annyit kell tudni, hogy 2001-ben neki is megállt a szíve az egyik edzés során a koppenhágai csapatnál, az FCK-nál.

Stale Solbakken (jobbra), akinek 2001-ben szintén megállt a szíve az egyik edzés közben Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Mindez 2001. március 30-án történt. Ståle Solbakken több mint egy napot, 30 órát volt kómában, újraélesztették, s végül megmentették az életét. Ő ezt mondta Eriksen drámájáról.

- mondta a norvég edző.

Egészen döbbenetes vallomást tett a szintén norvég Åge Hareide, aki jelenleg a Rosenborg edzője, de korábban a dán válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Age Hareide nem bírt ott maradni a norvég tévé stúdiójában Forrás: AFP/Lorraine O'sullivan

A tréner a norvég tévé szakértőjeként ült a kamerák előtt. Ő ezt mondta:

Tudtam, hogy vasárnap bajnoki meccset kellene játszanunk, de arra gondoltam, hogy erre nem leszek képes. Láttam a képeket a tévében. Láttam a játékosok reakcióját. Láttam, hogy szívmasszázst adtak Eriksennek. Láttam Sabrinát, a feleségét. Szörnyű képek voltak. Összetört a szívem.

A dán játékosok sokkot kaptak, mentálisan teljesen összeestek. Mindez teljesen érthető. Ha azt látod, hogy egy játékos így összeomlik, lehetetlen visszatérni a pályára. Nem tudsz így nyerni. De Christian Eriksen azt akarta, hogy a dánok folytassák az Európa-bajnokságot."

A belgáknak nem okozott gondot Oroszország

A B csoportban a drámai események következtében összeért a skandinávok meccse a másik összecsapással, a Belgium-Oroszország találkozóval. A belgák nagyon simán, 3-0-ra nyertek Lukaku két és Meunier egy góljával. A belgák teljesítménye annak tükrében még nagyobb, hogy Kevin De Bruyne sérülés miatt még nem szerepelhetett, Eden Hazard pedig csak a hajrára állt be.

Lukaku már a 10. percben gólt szerzett, első gólja után pedig rögtön a kamerához rohant, és interes csapattársának, Christian Eriksennek üzent: "Chris, szeretlek!" Lukaku később elmondta, sírva várta a híreket Eriksenről, és csak remélni tudja, hogy teljesen felépül majd, és az oroszok elleni teljesítményét neki ajánlja.

Lukaku Eriksennek üzent első gólja után Forrás: AFP/Anton Vaganov

A belgák komoly áldozatot hoztak az első meccsen, arcsérülés miatt le kellett cserélni Castegnét, aki Roberto Martinez szövetségi kapitány szerint már nem is léphet pályára az Európa-bajnokságon. A Dortmund védője, Meunier mindenesetre jól szállt be a helyére, gólt szerzett és gólpasszt is adott Romelu Lukakunak.

„Rövid időn belül három meccset is játszottunk az oroszok ellen. Az edzőjük egyszer négy, kétszer öt védővel állította ki a csapatot, így több eshetőségre készültünk, nem okozott meglepetést az ellenfél. Tudtuk, mire számítsunk, és ismertük az oroszok fő fegyvereit. A legfontosabb az volt, hogy Dzjubát megakadályozzuk abban, hogy teret nyisson a többieknek" – mondta Martinez a 3-0-ra megnyert meccs után.

  • Thomas Meunier lett az első játékos, aki csereként már az első félidőben gólt tudott szerezni egy Európa-bajnoki meccsen
  • Romelu Lukaku 94 válogatott meccsén eddig 62 gólt szerzett, utolsó 15 tétmeccsén pedig 20-at a válogatottban
  • Az Inter csatára már négy gólt szerzett az Európa-bajnokságokon, ezzel a legeredményesebb belga játékos
  • Ez a 3-0-s siker a belgák legnagyobb különbségű Eb-sikere
  • A belgák legutóbbi hét meccsükből hatszor nyertek az oroszok ellen
  • Az oroszok hat meccs óta nem tudtak nyerni az Európa-bajnokságokon
10GólRomelu Lukaku
34GólThomas Meunier
88GólRomelu Lukaku
Összeállítások
3-4-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kora délután játszották az A csoport második meccsét, ez az olasz-török csoport. Wales 1-1-es döntetlent játszott Svájccal, ami után a britek lehettek elégedettebbek. Svájc megannyi alkalommal eldönthette volna a meccset, de nem sikerült a ziccereket belőni, így Embolo gólját a 74. percben kiegyenlítette Moore. A két csapatnak majd az olaszok és a törökök ellen kell pontokat szereznie, ha szeretne továbbjutni.

Rangadóval indul a D csoport

D csoport, 1. forduló:
15.00: Anglia-Horvátország, London

Londonban vasárnap kora délután az angolok is megkezdik a szereplésüket, ráadásul a 2018-as világbajnokság elődöntőjének párosítása ismétlődik meg, ugyanis a horvátokkal találkoznak majd. Az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate egyelőre bizonytalanságban tartja a szurkolókat, ugyanis a felkészülési meccseken nem derült ki, hogy milyen kezdőről álmodozik. Köszönhetően annak is, hogy pihentette a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelt Chelsea és Manchester City játékosait.

Az angolokat különösebben nem kell bemutatni a horvátoknak, a vb-elődöntőben már legyőzték őket, ráadásul a sztárok közül Luka Modric éveken át focizott Angliában, Mateo Kovacic pedig most is a Chelsea játékosa.

Luka Modric és Harry Maguire a 2018-as vb-elődöntőben Forrás: AFP/Franck Fife

Az angolok igazi lázban égnek, de ez már a 2018-as világbajnokság óta tart. Akkor a legjobb négyig jutottak, a keretük viszont most talán még erősebb. Rengeteg tehetséges fiatal van az angoloknál, elég csak Fodenre vagy Sanchora gondolni, de Kane, Sterling, Grealish vagy éppen Rashford is képes meccseket eldönteni. A legnagyobb kérdés az, hogy Gareth Southgate mennyire tudja a megfelelő taktikát a csapatára szabni, és az, hogy Harry Maguire mikor térhet majd vissza a kezdőbe sérülése után.

- mondta Southgate.

A D csoport tagja még az ugyancsak társházigazda Skócia, valamint Csehország, ez a két csapat hétfőn kezdi meg szereplését az Eb-n.

C csoport, 1. forduló:
21.00: Hollandia-Ukrajna, Amszterdam

A hollandok az ukránokat fogadják Amszterdamban, miután a 2014-es világbajnokságon elért bronzérmük óta először szerepelhetnek nagy tornán. A Johan Cruyff Arénában 16 ezer szurkoló buzdítja majd a hazai csapatot.

Frank de Boer komoly feladat előtt áll Forrás: AFP/Koen Van Weel

A hollandok ellen szól, hogy a csapatkapitány, Virgil van Dijk még nem bevethető és Donny van de Beek is kidőlt az utolsó napokban, így Matthijs de Ligt, Memphis Depay, Frenkie de Jong és Georginio Wijnaldum veheti a hátára a csapatot. Kérdés, mire megy majd a csapattal az Inter és a Crystal Palace élén is megégő Frank de Boer, aki Ronald Koemantól vette át a csapatot.

Az ukránok Andrij Sevcsenko vezetésével érkeznek az Eb-re, várhatóan a kezdőcsapat tagja lesz a Ferencváros játékosa, Olekszandr Zubkov is. Alighanem, a csoportgyőzelemről dönthet majd a vasárnapi meccs.

C csoport, 1. forduló:
18.00: Ausztria-Észak-Macedónia, Bukarest

A csoport másik meccsén az osztrák labdarúgó-válogatott története első Európa-bajnoki győzelmére készül. Ausztria csapata tele van a német Bundesligában légióskodó játékosokkal, így az újonc északmacedónok ellen egyértelműen favorit lesz a bukaresti mérkőzésen. Van mit javítani a statisztikán, ugyanis az eddigi két Eb-szereplés (2008, 2016) alkalmával két döntetlen és négy vereség - utóbbiak közül egy a magyarok ellen - volt az osztrákok mérlege.

A korábbi Eb-szereplésükhöz hasonlóan az osztrákok közelmúltbeli teljesítménye sem túl fényes, utóbbi hat meccsükből ugyanis csak egyet sikerült megnyerniük - márciusban, a Feröer-szigetek ellen -, és 300 perce nem lőttek gólt.

Enis Bardhi szerint meg tudják mutatni a világnak, hogy képesek jó futballt játszani Forrás: NurPhoto/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

A két csapat azonos csoportban szerepelt a selejtezőben, és mindkét egymás elleni mérkőzésüket az osztrákok nyerték. Észak-Macedónia először szerepel nagy tornán, ezzel együtt a játékosok - köztük a Fehérvár FC légiósa, Visar Musliu - nagy célokkal vágnak neki a küzdelmeknek.

Mindig csak az előttünk álló feladatra összpontosítunk, és bízunk abban, hogy elérjük a kieséses szakaszt" - jelentette ki a középpályás, Enis Bardhi.

A részben hazai rendezésű Európa-bajnokság összes mérkőzését az Origo élőben közvetíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!