Christian Eriksen újraélesztése után a dán válogatott drámai módon kapott ki Finnországtól

fbl TOPSHOTS Horizontal
Denmark's players gather as paramedics attend to midfielder Christian Eriksen (not seen) during the UEFA EURO 2020 Group B football match between Denmark and Finland at the Parken Stadium in Copenhagen on June 12, 2021. (Photo by WOLFGANG RATTAY / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Döbbenetes drámát és szerencsés végkimenetelt hozott a dán labdarúgó-válogatott játékosának, Christian Eriksennek az összeesése, amely a koppenhágai mérkőzés 43. percében történt meg. A gyors orvosi beavatkozás mentette meg a dán focista életét, akinek az állapotát stabilizálták, kórházba szállították. 105 perces szünet után csak azért folytatódott a meccs, mert Eriksen tudott beszélni a csapattársaival.
Vágólapra másolva!

Koppenhágában egészen elképesztő hangulatban indult el a Dánia-Finnország Eb-mérkőzés a B-csoportban. A dán szervezők az utolsó pillanatban 25 ezer néző jelenlétét engedélyezték, így valóban minden adott volt, hogy a két csapat remek meccset játsszon egymással.

Az első percek óriási dán fölényben teltek, a hazai csapat gyakorlatilag egykapuzott, a finneket olykor saját kapusuk, olykor a szerencse mentette meg a góltól. A 7. percben Wind lövését óriási bravúrral védte a finn kapus, Hradecky. Nyolc perccel később ismét Hradecky volt a főszereplő. Ekkor az Inter játékosa, Eriksen adott be labdát, Höjbjerg emelkedett a legmagasabbra, de 8 méterről leadott fejesét egészen elképesztő módon szedte ki a finn kapus.

Az első félidőben kemény csata folyt a dán-finn meccsen Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

20 perc elteltével kissé csökkent a dán nyomás, a finn csapat olykor kiszabadult és megpróbált ellentámadásokat vezetni. A dánok persze ezt nem hagyták, s ebben partnerük volt a meccs angol bírója, Taylor is, aki Pukki rángatása után semmit sem ítélt. Pedig a dán védők szinte aprították a finn csapat legjobb játékosát. A 26. percben aztán újabb dán támadás következett, Braithwaite lövése azonban az oldalhálóban kötött ki.

Türelmesen támadott a dán csapat, mintha csak tudták volna, hogy bármikor gólt tudnak lőni a finneknek. Aztán egészen döbbenetes dolgok történtek a pályán.

A 43. percben járt a mérkőzés, amikor a dánok legnevesebb játékosa, az Internazionaléban játszó Christian Eriksen összesett a pályán.

A gyorsan érkező orvosi segítség mentette meg a játékos életét, akinél szívmasszázst kellett alkalmazni. Az egész stadion döbbent csendben figyelte az eseményeket - a dán és a finn játékosok pedig sírni kezdtek. Az orvosok heroikus küzdelmet folytattak a dán játékos életéért. Amikor Eriksen hordágyra került, még senki sem tudta, mi van vele, később azonban érkezett egy fotó, amelyen a dán focista már a homlokát fogta és félig felült a hordágyon. Ez volt az első olyan fotó, amely megnyugtatta a világot. Később kiderült, hogy Eriksen állapotát stabilizálták és egy koppenhágai kórházba szállították.

A dán játékosok kétségbeesetten figyelik Eriksen újraélesztését Forrás: AFP/Wolfgang Rattay

Az UEFA azonnal válságtanácskozást hívott össze, hiszen el kellett dönteni, mi legyen a meccs sorsa. Hosszan megbeszélések után úgy döntöttek, hogy a mérkőzés 20.30-kor, azaz 105 perces szünet után folytatódott. Előszőr az első félidő utolsó három percét játszották le, majd Taylor bíró rövid szünetet rendelt el. Néhány perccel később pedig a második félidővel folytatódott a mérkőzés.

Peter Möller, a Dán Labdarúgó Szövetség elnöke a mérkőzést közvetítő dán tévétársaságnak azt mondta, hogy a játékos kórházi ágyából beszélt játékostársaival, akik ezért döntöttek a folytatás mellett.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt nyilatkozta, ezekben a pillanatokban a futballcsalád egységesen imádkozik a játékosért. Hozzátette, minél gyorsabb gyógyulást kíván a játékosnak.

Döbbent dán szurkolók Koppenhágában Forrás: AFP/Friedemann Vogel

Nehezen lehet elképzelni, milyen állapotban folytatták a meccset a játékosok. A dánok a második félidő elején is folyamatosan támadtak. Aztán egyszer csak, a semmiből megszerezte a vezetést Finnország. Pohjanpalo közeli fejessel a 60. percben szerezte meg az Eb-újonc vezető gólját.

Ez teljesen megroggyantotta a dánokat, akik percekig nem tértek magukhoz az újabb, immáron jóval kisebb sokkból. Kétségbeesetten próbálkoztak, ívelgettek, de nem jártak egyáltalán sikerrel.

Senki sem hitte volna, hogy lehet a drámát még fokozni, pedig a 75. percben lehetett. Poulsen tört be a 16-oson belülre, amikor az egyik finn védő térde hozzáért a dán bokájához. Taylor játékvezető azonnal tizenegyest ítélt, de azért ez elég jóindulatú fújás volt. A büntetőt Höjbjerg végezte el, de látszott, hogy borzalmas lelki teher van rajta. Alig volt erő a lövésében, szinte neki sem futott, a dán tizenegyest a finn kapus könnyedén kivédte. Szerencsétlen Höjbjerg lerogyott a fűre, moccanni sem tudott.

Egy újabb drámai pillanat, amikor a dánok tizenegyest hibáznak Forrás: AFP/Friedemann Vogel

Az idő múlásával egyre nehezebb helyzetbe került a dán csapat, a finnek őrizték az előnyüket és szinte csak védekeztek. Ezt sikerrel tették, így az első futball-világversenyén járó finnek 1-0-ra nyertek és legyőzték a megroggyant dán csapatot.

0Sípszó (kezd + vég)
4Sárga lapRobin Lod
4Sárga lapRobin Lod
51Sárga lapTim Sparv
56Sípszó (kezd + vég)
60GólJoel Pohjanpalo
Összeállítások
4-3-3
3-5-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!