A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ibrahimovic nem, Lewandowski igen: kellemetlen csoportban az Eb egyik legnagyobb esélyese

spanyol válogatott
(L to R) Spain's midfielder Sergio Busquets, Spain's goalkeeper Unai Simon, Spain's midfileder Eric Garcia, Spain's forward Alvaro Morata, Spain's defender Inigo Martinez, Spain's midfielder Jordi Alba, Spain's midfielder Pedri, Spain's defender Marcos Llorente, Spain's forward Daniel Olmo, Spain's midfielder Koke and Spain's midfielder Ferran Torres listen to the national anthem before the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification football match between Spain and Kosovo at La Cartuja Olympic stadium in Seville on March 31, 2021. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság E-csoportja az egyik legérdekesebb a hat közül. Spanyolország egy számára igencsak balul elsült világbajnokság után bizonyítana. Svédország azon a három évvel ezelőtti tornán némileg szürke játékot bemutatva is a negyeddöntőig jutott. Lengyelországot a világ legjobb támadója, Robert Lewandowski repítheti messzire. Szlovákia továbbjutása a csodával lenne egyenlő.
Vágólapra másolva!

Spanyolország

A spanyol válogatott – Németországgal holtversenyben – az Eb-k történetének legeredményesebb csapata. 1964-ben hazai pályán tudtak diadalmaskodni, majd jött az elmúlt másfél évtized, ahol korszakos csapattá válva előbb 2008-ban, majd 2012-ben ismét megnyerték a kontinenstornát. Mialatt az első, és máig egyetlen olyan válogatottá vált, amelyik meg tudta védeni Eb-címét, 2010-ben Dél-Afrikában megszerezte története első világbajnoki trófeáját.

Vajon mire lesz képes a spanyol válogatott a 2021-es Eb-n? Forrás: AFP/Javier Soriano

Az idén nyárra halasztott Európa-bajnokság selejtezőit veretlenül, nyolc győzelem mellett két, Svédországban és Norvégiában kiharcolt döntetlennel tudták le a visszatérő Luis Enrique játékosai. A tíz mérkőzésen 31 gólt rúgtak, és mindössze ötöt kaptak (ebből a norvég Joshua King tizenegyese révén csupán egyet hazai pályán).

Mellettük szólhat
Amikor ezt a beharangozót írjuk (május 17), akkor már hivatalos, hogy az eredetileg az Athletic Bilbao nemrég újjáépített stadionjában, a Nuevo San Mamésben mégsem rendeznek meccseket a baszk járványhelyzet miatt. Helyette a sevillai La Cartuja stadion ugrott be, mint pót helyszín. Mindhárom csoportmérkőzését itt játszhatja majd a „Vörös fúria" (La Furia Roja) becenévre hallgató együttes.

Ezt a becenevet a 2000-es évekig rá jellemző, kemény harcmodor miatt kapta a spanyol nemzeti csapat, azonban ez nagyot változott az elmúlt másfél évtizedben.

Luis Aragonés vezetésével 2008-ban minden idők egyik legszebben futballozó válogatottja nyerte meg a tornát, majd jött Vicente Del Bosque, aki a Barcelona játékrendszerét – és játékosait – ültette át a csapatra. Ez a labdabirtoklásra és egygólos győzelmekre épülő játék manapság inkább a Real Madridra jellemző, mint sem a spanyol együttesre.

Luis Enrique nagy feladat előtt áll a kontinenstornán Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A 2010-es években végig tarolták az utánpótlás-világeseményeket, ami Julen Lopetegui irányításával a 2018-as vébén teljesedhetett volna ki. Azonban jött Florentino Pérez, aki visszautasíthatatlan ajánlatot tett a napjainkban Sevillában dolgozó szakembernek a Real kispadjára. Ennek hatására

a szövetség két nappal az oroszországi torna előtt kirúgta Lopeteguit, így a madridi elnökkel közös erővel szétbarmolva azt, amit a kapitány hosszú idő alatt felépített.

Fernando Hierro munkáját az oroszok elleni nyolcaddöntős búcsú után meg is köszönték.

Ezután jött Luis Enrique, aki Lopeteguihez hasonlóan szépen kezdett építkezni, azonban 2019 márciusában kislánya rákos megbetegedése után lemondott. Segítője, Robert Moreno vette át az irányítást, miközben a nyár utolsó napjaiban Luis Enrique kislánya, Xana sajnos életét veszítette. A szakember mégis visszatért november végén, így az elmúlt másfél évben tovább folytathatta azt a munkát, amit 2018-ban megkezdett.

A német válogatott hatalmas verést kapott a spanyol csapattól a Nemzetek Ligájában Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Angel Martinez

Az, hogy jó úton jár csapatával, a Németország elleni 6-0-s győzelem jól mutatja,

amivel kapcsolatban legalább annyira kell a spanyolokat dicsérni, mint amennyire Joachim Löwéket kritizálni. Ferran Torres mesterhármasa, varázslatos támadójáték, fejesgólok és sakk-mattra kijátszott akciók egyaránt jellemezték azt a novemberi összecsapást.

Ellenük szólhat
A spanyolok történelmét figyelve vagy megnyerik a tornát, vagy csúfos kudarcot vallva nagyon hamar búcsúznak. Miután végrehajtották a történelmi triplázást, a 2014-es vb-n lefocizták őket a csoportkörben, a 2016-os Eb-n pedig Olaszország és Antonio Conte küldte őket haza a nyolcaddöntőben. Három éve Oroszországban a házigazda ellen hosszú idő után először veszítettek ismét tizenegyespárbajt.

Vajon hány mérkőzés kell Luis Enriquének, mire megtalálja az alapcsapatát? Mivel a jelenlegi rendszerben még csoportharmadikként is tovább lehet jutni, ezért egy, de akár két meccs is beleférhet neki a kísérletezésre az egyenes kieséses szakasz előtt. Vagyis férhetne, ha nem svéd, lengyel, szlovák lenne a találkozók sorrendje a számukra. Így már az első meccsükön oda kell figyelniük, ha nem akarnak bajba kerülni.

A keret
A spanyol keret ezúttal is félelmetesen erősnek tűnik, amiben a rutinos játékosok mellett ott van számos fiatal tehetség is, akiknek a kezdőbe állítása egyáltalán nem lenne meglepő. Ami még fontosabb, hogy Álvaro Morata, Gerard Moreno és Mikel Oyarzabal személyében végre ismét vannak gólerős támadóik, ami új lehetőségeket ad a kapitány kezébe.

Hatalmas potenciál van ebben a spanyol válogatottban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ugyanakkor jó néhány érdekes döntéssel járt Luis Enrique május végi kerethirdetése, amiből még lehet gondja a spanyoloknak: kihagyta Sergio Ramost, így egészen biztos, hogy új vezérnek kell kinőnie már a csoportmeccsek során, hogy ne érjen véget túl hamar nekik a torna. Nem csak ő, de más játékos sem került be a Real Madridból, így ez lesz minden idők első világeseménye, ahol a spanyol válogatottban nem lesz Real-játékos.

Akár a torna egyik legnagyobb sztárja is lehet Marcos Llorente, aki az Atlético Madridot bajnoki címre vezette a 2020-21-e sszezonban.

Ami még érdekes, hogy Luis Enrique a lehetséges 26 helyett csupán 24 főt jelölt ki a kerethez. Pedig Sergio Canales, Nacho, Iago Aspas vagy Mikel Merino egyaránt megérdemelte volna a lehetőséget a La Ligában nyújtott teljesítménye alapján...

De Gea – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alba – Busquets, Pedri, Koke - Oyarzabal, Morata, Ferrán Torres
De Gea – Azpilicueta, Laporte, Eric García, Gayá – Rodri, Thiago, Pedri, Marcos Llorente – Moreno, Morata
De Gea – Laporte, Pau Torres, Eric García – Azpilicueta, Thiago, Dani Olmo, Alba – Marcos Llorente – Moreno, Morata

Csak néhány azon variációk közül, amelyet az 50 éves szövetségi kapitány még a furcsa döntései ellenére is simán összedobhat az előttünk álló egy hónapban. Az egyik legérdekesebb válogatott a spanyol, amelyik olyan lehet, mint egy jó krimi: csak a film végén jönnek rá az ellenfelek, hogy ki lesz a „gyilkos".

Várakozásaink
Ha sikerrel veszik a csoportkört, akkor a sorsolástól függetlenül könnyedén a döntőig menetelhetnek. Ebben a 24 csapatos rendszerben össze-vissza kialakuló ágrajz szülhet érdekes meccseket már az egyenes kieséses szakasz korai részében is. Ha csoportelsőként mennek tovább, akkor a nyolcaddöntőben biztosan egy harmadikkal csapnak össze Glasgowban.

Thiago nagy tornája lehet ez az Eb, amennyiben Luis Enrique megadja neki a lehetőséget Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon

Utána a legjobb nyolc között Rómában vár rájuk vagy a D csoport győztese vagy az F csoport második helyezettje, ami azért már keményebb meccsnek, sőt egyenesen rangadónak ígérkezik, tekintve, hogy Anglia, Németország, Portugália vagy Franciaország lehet az ellenfél.

Spanyolország az Európa-bajnokságokon: 10 szereplés (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Legjobb eredmény: GYŐZTES (1964, 2008, 2012)
Legemlékezetesebb Eb-mérkőzésük: 2008 – Spanyolország-Németország 1-0

Svédország

Zlatan Ibrahimovic nem öregszik. Csak érik. A svéd legenda a tavaszi vb-selejtezőkre 39 évesen is visszatért a nemzeti csapatba, majd az AC Milannál is meghosszabbította egy évvel a szerződését. Minden adva lett volna ahhoz, hogy - a válogatottól a 2016-os Eb után egyszer már visszavonult klasszis - bajnok mentalitásával valami nagy eredményhez segítse a csapatát.

Azonban a veterán legenda sérülés miatt végül kihagyni kényszerül a viadalt. Mondjuk az, amit a 2018-as világbajnokságon láthattunk tőlük, az nélküle is nagyon rendben volt. Bejutottak a negyeddöntőbe, ami jobb eredmény, mint amit a csoportrivális Spanyolország fel tud mutatni Oroszországból.

Zlatan Ibrahimovic visszatért a svéd válogatottba, de az Eb-n sérülés miatt nem lesz ott Forrás: TT News Agency via AFP/Nilsson Nils Petter/Aftonbladet

Mellettük szólhat
Janne Andersson fantasztikus munkát végez a svéd kispadon, a három éve látott megtörhetetlen csapategységükkel ezúttal is messzire juthatnak. Ibrahimovic elmaradó visszatérése sem fogja ezt megbomlasztani.

Ellenük szólhat
A svédek gólrekordere nélkül eléggé szürkének – divatosabb szóval élve pragmatikusnak – tűnik az együttes játéka. Ibrahimoviccsal a soraikban a kritikusokat is elhallgattathatták volna.

A keret
Hiába Ibrahimovic távolmaradása, a többiek között is vannak olyan futballisták, akik hétről hétre a legmagasabb szinten lépnek pályára. Robin Olsen az Everton kapusa, Emil Forsberg a számunkra jól ismert RB Leipzig középpályása, a 20 éves szupertehetség, Dejan Kulusevski pedig a Juventusban bontogatja szárnyait a pálya szélén. Robin Quaison neve Szalai Ádám csapatából, a Mainzból lehet ismerős, a 21 éves Alexander Isak pedig fiatal kora ellenére nem csak a Real Sociedad, de a teljes spanyol bajnokság egyik legjobb csatára.

Alexander Isak lehet a torna egyik legnagyobb felfedezettje Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Várakozásaink
A torna sikeressége a június 23-i, Lengyelország elleni csoportmérkőzésen dőlhet el számukra. Ha előtte esetleg pontot tudnának szerezni Spanyolországgal szemben, az extra lenne, Szlovákia ellen viszont kötelező a győzelem, ha tovább szeretnének jutni. Második helyezettként a D csoport másodikja, Horvátország(?) jöhetne nekik, ami szintén azonos súlycsoport.

Svédország az Európa-bajnokságokon: 6 részvétel (1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Legjobb eredmény: elődöntő (1992)
Legemlékezetesebb Eb-mérkőzésük: 2004 – Svédország-Dánia 2-2

Lengyelország

A 2016-os Eb sok szempontból is a lengyelek egyik legemlékezetesebb teljesítményét hozta nagy világeseményen. Az 1986-os világbajnokság, azaz 30 év után élték túl ismét a csoportkört, és történetük mindössze harmadik kontinenstornáján is először jutottak be az egyenes kieséses szakaszba, pedig a négy évvel azelőttit hazai pályán játszhatták.

Mellettük szólhat
Lengyelország egy kicsit hasonló felépítésű, mint amilyen a svéd. Ami a skandinávoknál Zlatan Ibrahimovic lehetett volna ismét, az számukra immáron egy évtizede Robert Lewandowski. A Bayern München játékosa félelmetes mennyiségben termeli a gólokat nem csak a bajorok, de a nemzeti csapat mezében is. Legutóbb a magyar válogatott is megtapasztalhatta, hogy akkor is gólt rúg, ha előtte 83 percen át – a saját szintjéhez képest – rosszul futballozik.

Robert Lewandowski minden idők egyik legjobb lengyel focistája, de hiba lenne csak rá figyelni az együttesből Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Ellenük szólhat
Kíváncsian várjuk, hogy melyik arcukat mutatják a lengyelek ezen a tornán. A Svédország elleni ki-ki mérkőzésen múlik minden a számukra, a vb-n hasonló helyzetben Szenegál és Kolumbia ellen két ilyet is elveszítettek, kérdés sikerült-e tanulniuk az oroszországi tornából.

A keret
Robert Lewandowski mellett olyan fantasztikus képességű támadók várnak bevetésre, mint amilyen a Dárdai Pál csapatában futballozó Krzysztof Piatek, vagy a Napolit is megjárt, jelenleg a Marseille-t erősítő Arkadiusz Milik. A középpályán Gregorz Krychowiak, Kamil Grosicki és Piotr Zielinski adják a rutint és a stabilitást, a kapuban pedig a világ egyik legjobb kapusa, a Juventusban védő Wojciech Szczesny áll.

Várakozásaink
A torna sikeressége a június 23-i, Svédország elleni csoportmérkőzésen dőlhet el számukra. Ha előtte esetleg pontot tudnának szerezni Spanyolországgal szemben, az extra lenne, Szlovákia ellen viszont kötelező a győzelem, ha tovább szeretnének jutni. Második helyezettként a D csoport másodikja, Horvátország(?) jöhetne nekik, ami szintén azonos súlycsoport.

Lengyelország az Európa-bajnokságokon: 3 részvétel (2008, 2012, 2016)
Legjobb eredmény: negyeddöntő (2016)
Legemlékezetesebb Eb-mérkőzésük: 2016 – Lengyelország-Svájc 1-1 tizenegyesekkel: 5-4

Szlovákia

Csehszlovákia felbomlása után a szlovákok két nagy világeseményen jártak csupán, de mindkettőn továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba. Ki ne emlékezne a 2010-es világbajnokság egyik legjobb mérkőzésére, amin Marek Hamsík vezérletével 3-2-re legyőzték és kiejtették a címvédő Olaszországot. Az előző Eb-n szerencsés csoportharmadikként jutottak tovább Wales és Anglia mögött, az oroszokat megelőzve.

Mellettük szólhat
Senki nem számol velük továbbjutóként, de már az is meglepetés lenne, ha pontot szereznének a csoportban. A 2010-es vb-n sem biztos, hogy rajtuk kívül bárki azt gondolta, hogy Olaszország és Paraguay mellől képesek lesznek továbbjutni. Legalább akkora szerencsével és egy jó meccsel erre akár most is sor kerülhet.

A szlovák válogatott a mieink csoportjából jutott ki az Európa-bajnokságra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ellenük szólhat
Az áprilisi FIFA-világanglistán a 36. helyen álltak, amivel a 17. legjobb európai csapatnak számítottak az Eb-mezőnyben. Azonban mivel a mögöttük található együttesek közül is van pár nála nagyobb potenciállal bíró válogatott (Oroszország és Csehország), kijelenthető, hogy semmilyen összevetésben nincsenek Európa 16 legjobb nemzeti csapata között.

A keret
A 33 éves Marek Hamsík már nem a Napoli futballistája, de természetesen a svéd IFK Göteborgból érkezve is helye van a keretben. Jelenleg a legjobb szlovák játékosként mégis az olasz bajnok Inter védelmének oszlopos tagja, Milan Skriniart tartják számon. Martin Dúbravka a Newcastle kapusa, a középpályáról pedig Juraj Kucka és Ondrej Duda mellett a ferencvárosi Róbert Mak neve is ismerősen csenghet.

Várakozásaink
Nulla pont. Esetleg egy döntetlen Svédország vagy Lengyelország ellen, amivel nehéz helyzetbe is hozná azt, amelyik ellen sikerül ezt a bravúrt felmutatniuk.

Szlovákia az Európa-bajnokságokon: 1 részvétel (2016)
Legjobb eredmény: nyolcaddöntő (2016)
Legemlékezetesebb Eb-mérkőzésük: 2016 – Szlovákia-Oroszország 2-1

Az E csoport mérkőzései:
június 14. Lengyelország-Szlovákia (Szentpétervár) 18 óra
június 14. Spanyolország-Svédország (Sevilla) 21 óra
június 18. Svédország-Szlovákia (Szentpétervár) 15 óra
június 19. Spanyolország-Lengyelország (Sevilla) 21 óra
június 23. Szlovákia-Spanyolország (Sevilla) 18 óra
június 23. Svédország-Lengyelország (Szentpétervár) 18 óra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!