Szétverte a vihar minden idők legjobb Eb-tízpercének tévés közvetítését

81402953 Horizontal FOOTBALL MATCH EUROPEAN CHAMPIONSHIP SEMIFINAL JOY FACE HIDDEN BACK VIEW RAISED FIST SAD DESAPPOINTED SQUARE FORMAT
German midfielder Bastian Schweinsteiger celebrates next to an unidentified Turkish player after the Euro 2008 championships semi-final football match Germany vs. Turkey on June 25, 2008 at St Jakob-Park stadium in Basel, Switzerland. Germany's 3-2 win over Turkey on Wednesday put them in Sunday's Euro 2008 final as coach Joachim Loew stepped out of Jurgen Klinsmann's shadow by going one better than his predecessor. AFP PHOTO / DDP - SASCHA SCHUERMANN -- MOBILE SERVICES OUT -- (Photo by SASCHA SCHUERMANN / DDP / ddp images via AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokságok 1960 óta íródó történelmében még soha nem rendeztek a végjátékban Magyarországhoz olyan közel mérkőzéseket, mint 2008-ban. Korábban az 1976-os (még négyes) döntőben jártak a csapatok majdnem ilyen közel hozzánk. Akkor az elődöntőben Csehszlovákia és Hollandia, a bronzmérkőzésen Hollandia és Jugoszlávia mérkőzött meg Zágrábban. Azokra a találkozókra nem nagyon jutott ki magyar rajongó. Ugyan az akkori Jugoszláviába kicsit könnyebb feltételekkel lehetett utazni, mint mondjuk Ausztriába, de egy átlagember nem igazán tudott kimenni oda se. Szubjektív emlékek a 2008-as fociebéről.
Vágólapra másolva!

Azt se feledjük, hogy akkoriban még nem volt olyan nagyszabású a sport-turizmus, mint manapság. Annak is örültünk, hogy a fekete-fehér televíziókon valamit lehetett látni abból a világeseményből. Jegy éppenséggel lett volna, hisz a zágrábi bronzmérkőzésre mindössze 6700-an voltak kíváncsiak, pedig a házigazda játszott.

2008-ban talán minden bécsi mérkőzésekre átruccantak ennyien hazánkból.

Akiknek nem volt jegyük (ilyen volt a többség) azok csak azért, hogy beleszippantsanak az Eb levegőjébe.

Nem voltak egyébként messze a magyar szurkolók attól, hogy még Bécsig se kelljen elmenni egy-egy Eb-találkozóért. Magyarország ugyanis majdnem megkapta annak az eseménynek a rendezési jogát. A Makray Balázs vezette projekt nagyszerűen haladt előre, számtalan támogatót szerzett a kontinensen. Végül sok szavazatot kapott, de nem eleget. Talán az döntött, a svájci-osztrák pályázat javára, hogy nálunk akkor a modern stadionok még csak makettek szintjén léteztek. Így nem jöttek Magyarországra az európai futball legjobbjai, és válogatottunknak selejtezőn kellett (volna) kivívni a 16-os döntőben szereplés jogát. Akkoriban az volt az általános vélekedés, hogy komoly esélyünk akkor van az Eb-részvételre, ha mi rendezhetünk. Ezt válogatottunk meg is erősítette a selejtezők során. A sorsoláskor az 5. kalapba rakott csapatunk még ezt a helyezést sem szerezte meg.

Négy győzelemmel és nyolc vereséggel hatodik lett Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina és Moldova mögött.

Csak Máltát sikerült megelőzni, de még ott is vereséget szenvedett a válogatott.

Huszti Szabolcs (11) vinné el a labdát a máltai Kenneth Scicluna mellett a rossz emlékű Eb-selejtezőn a Ta' Qali Stadionban Vallettában, 2006. október 11-én Forrás: AFP/Ben Borg Cardona

A csoportunkból továbbjutó címvédő, Görögország pont nélkül, mindössze egy rúgott góllal esett ki a legjobb 16 között. Törökország viszont elődöntőt játszott.

A 2008-as Eb végjátékára két ország nyolc városában került sor. Ausztriában Bécsen kívül Salzburg, Innsbruck és Klagenfurt volt Eb-helyszín. A főváros a második naptól, június 8-tól a 29-i döntőig, vagyis végig otthont adott a tornának. Bécs ki is tett magáért. Noha az osztrák válogatott akkor sem képviselt komoly erőt (először vett részt az Eb-végjátékban is) azért a város mindent megtett az odaérkezők szórakoztatása érdekében. A városháza előtti hatalmas teret szurkolói zónává alakították. Ezt csak a mérkőzések előtt négy órával nyitották ki, de a drukkerek addig sem unatkoztak. Ráadásul a csoportmérkőzések nem alakultak rosszul az osztrákoknak. Az első két fordulóban. Ugyanis a zárónapon úgy léphettek pályára Németország ellen, hogy győzelem esetén bejutnak a legjobb 8 közé. Igaz, hogy egy ponttal várták azt a találkozót, de a németek is csak hárommal.

Vagyis a képlet egyszerű volt: aki nyer az osztrák-németen, az jut tovább.

Bécset már délelőtt megszállták a mérkőzés iránt érdeklődők. Jeggyel és jegy nélkül. A Stephankirche és az Operaház környékén a németek tartottak folyamatos alkalmi koncerteket. A többségük a nyakában azzal a hawaii-mintájú füzérrel, melynek német nemzeti színekben pompázó változatával két évvel korábban, a németországi vb-n ismerkedett meg a világ.

Jókedvű német drukkerek a "legendás" hawaii füzérrel a nyakukban a 2008-as Eb klagenfurti szurkolói zónájában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Achim Scheidemann

Ahogy a szervezett szurkolói zónák is akkor váltak ismertté egy-egy mérkőzés városában. A bécsiek is követték a német példát, de az esti találkozónak helyt adó stadion környékén, a Práterben is nagyobb élet volt, mint egy szokásos júniusi napon. Bécs egyik büszkesége, az óriáskerék igen furcsa díszítést kapott. A közepére Petr Cech, cseh kapus óriás-portréja került, melyből nyolc kéz indult ki a kerék szélei felé. Itt is volt szurkoló zóna, de ez is csak a mérkőzés előtt telt meg igazán. Pedig inni itt egész nap lehetett, és – mint tudjuk – a szurkolók egy része ezt az időtöltést nem utasítja el. Aki a sorsdöntő meccset megelőző napokban nem szerzett be magának emléksálat, azt ekkor „Sonderangebot" keretében megtehette: 2 eurót kértek a másnap már felmosórongyként sem értékesíthető nyakmelegítőért.

Wilkommen in Wien! Avagy négy csapatos szurkolói sál az A csoportba sorsolt együttesek drukkereinek Forrás: Origo

Persze ennek gyakorlati haszna majd csak néhány hónap múlva lett, de tulajdonosát addig is emlékeztette a bécsi nyárra. A mérkőzésre hangolás legötletesebb eszközét az osztrák posta dobta piacra. Pontosabban dobta az utcára, ugyanis önkéntesei ingyen osztogatták boldog-boldogtalannak a belvárosban. Ez egy helyes kis kulcstartó volt, melyről egy gomb megnyomása után egy korábbi osztrák-német mérkőzés rádiós közvetítésének egy részletét lehetett hallani. Az őrjöngő riporter hatszor kiáltotta a gólt, majd eufórikus állapotban üvöltötte, hogy szinte hihetetlen, de Ausztria vezet 3-2-re.

Erre szokás mondani, hogy igazán nem kellett volna... Forrás: Origo

Nyert is ezzel a 88. percben született Hans Krankl találattal, elütve ezzel a világbajnoki címet védő Nyugat-Németországot a legjobb négy közé jutástól. 1978-ban volt ez a találkozó, és a mai napig az egyetlen tétmérkőzés a 16-ból, amit Ausztria nyert. És egyike annak a kettőnek, amelyen nem Németország diadalmaskodott, ha nem számoljuk az 1912-es olimpiai selejtezőjüket.

Öt nap híján 30 éve volt akkor az az argentínai találkozó, ezért is emlékeztette a helyi posta a drukkereket erre. Az osztrákok meg úgy gondolták, hogy 30 évente csak verhetőek a németek. Annyian reménykedtek ebben, hogy a stadion kapuit még ki sem nyitották a Práterben, amikor a Városháza előtti szurkolói zónát már bezárták. Megtelt. Jókedvűen latolgatták az esélyeket az osztrákok és a németek, ha láttak valakit arcfestés nélkül, azon számon kérték a mulasztását.

Osztrák és német szurkolók nagy egyetértésben a bécsi találkozó előtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Achim Scheidemann

Rengeteg magyar is élvezte ott a szép nyári estét és a nagy kivetítőn a mérkőzést. A sör fogyott szépen, a rendezők zseniális találmányának köszönhetően a férfiaknak még a mobil-toalettet sem kellett meglátogatniuk, ha könnyíteni akartak magukon. Telepítettek ugyanis egy csomó, derék alatt takaró kör alakú valamit, ahol egyszerre négy „férfibeálló" volt, és úgy végezhették a dolgukat az urak, hogy az egymással szemben állóknak a beszélgetést sem kellett abbahagyniuk.

Tízezernél is többen nézték itt békésen a meccset, amely egyébként nem volt túl izgalmas. A legemlékezetesebb momentuma az első félidő hajrájában jött el, amikor hajba kapott Josef Hickersberger és Joachim Löw. Ők a szövetségi kapitányok, és nem derült ki, hogy min vesztek össze, ám a spanyol játékvezető, Mejutó González kicsit túlreagálva a történetet, mindkettőt elzavarta a kispadtól. Löw egy kicsit értetlenkedett, ám segítőtársa mosolyogva küldte el őt, miközben megnyugtatta: bízzon benne, megoldja ő a meccs hátralévő részét. Löw és Hickersberger a legnagyobb barátságban hagyta el a pálya melletti területet.

Josef Hickersbergert küldi el a kispadról Mejuto González. Mi történt? Nem derült ki.

A házigazda még csak-csak talált magának helyet, de a vendégnek nehezebb dolga volt. Végül a legmagasabb szintről oldották meg a problémáját: Németország kancellárja mellett akadt egy szabad szék. Angela Merkel másik oldalán a Horvátország elleni kiállítása miatt eltiltott Bastian Schweinsteiger ült, úgyhogy az ország első embere első kézből tájékozódhatott a csapat körüli eseményekről. A trió együtt álmélkodott és örült, amikor a második félidő elején Michael Ballack óriási gólt lőtt szabadrúgásból. Ez volt a találkozó egyetlen találata, így Németország jutott a legjobb nyolc közé. Löw segítőjének igaza volt, megoldotta a kötelező feladatot főnöke nélkül is. Ezt a segítőt egyébként úgy hívják: Hansi Flick. Igen, ő veszi át Löw helyét és feladatait az idei Európa-bajnokság után.

Akkor még csak beugró kapitány volt Flick és másfél mérkőzés jutott neki. Ugyanis a következő találkozótól eltiltották Löwöt. Ráadásul olyan megalázó cirkuszt csináltak körülötte az UEFA illetékesei, hogy az ritkaság. Egy zárt szobába száműzték, és folyamatosan lesték minden mozdulatát, hogy nem kommunikál-e csapatával. A Portugália elleni negyeddöntőnek nem Németország volt az esélyese. Ám Flick vezetésével Schweinsteigerék 3-2-re legyőzték Ronaldóékat.

Utóbbi második nekifutásra sem lett Európa-bajnok. Hansi Flick pedig másfél meccs után 100%-os teljesítménnyel adta vissza a csapatot Löwnek. Azóta Löw irányítja a National11-et. Az Eb után írhatja tovább a maga történetét Flick.

Németország Bázelben győzte le Portugáliát, és ott nyert hosszabbítás után 3-1-re Oroszország Hollandia ellen. Nincs tévedés, az 1996-os és 2000-es aranygól, továbbá a 2004-es ezüstgól szabály után visszatértek a régi hagyományokhoz, és a hosszabbítás akkor is 30 percig tartott, ha az egyik csapat két gólt szerzett a ráadás során. Az aranygól-szabály megszűnésének a horvátok lettek a kárvallottjai Bécsben.

Ugyanis a 119. percben gólt szereztek, ám a hosszabbítás hosszabbításának hosszabbításában a törökök egyenlítettek.

Majd büntetőkkel megnyerték a meccset. A spanyolok is így győzték le Olaszországot, csak azon a találkozón 120 perc alatt egy gól sem esett. Úgyhogy az olasz és horvát szurkolók hazautaztak, a törökök pedig Bázelbe. A három tábor helyére érkezett az orosz, melynek tagjai mindent elkövettek, hogy a bécsi belvárosi fogyasztás terén pótolják az eltávozottakat. Nem kérdés, hogy a spanyol-orosz elődöntő napján történelmi csúcsot ért el a vodka eladása a császári városban. Az oroszok egy része már délelőtt a Stephanplatz és Goldschmiedgasse vendéglőinek asztalain állva fogyasztott lelkesen, és éltette csapatát.

Aztán a stadionban ugyanez a tábor szomorúan nézte, amint Spanyolország 3-0-ra veri kedvenceit.

Akinek szerencséje volt annál nem múlt még el az egésznapi vodka fogyasztás hatása. A németek Bázelben egy őrült hajrá után 3-2-re verték a törököket. Amely hajrát a helyszínen lévőkön kívül élőben csak a németek láttak. Ugyanis egy hatalmas zivatar miatt szétesett a külföldi országok felé menő televíziós közvetítés, és csak a német tv szakkommentátora, a volt svájci FIFA bíró, Urs Meier kapcsolatait felhasználva sikerült valami „sufnituning" segítségével eljuttatni a képet Németországba. Európa tv-nézőinek többsége minden idők egyik legjobb Eb 10 percéről maradt le.

Németország és Spanyolország vívta a döntőt, és a találkozó egyetlen gólját Fernando Torres szerezte Philipp Lahm és Jens Lehmann tétovázását kihasználva. Az volt a spanyol aranycsapat első nagy sikere. És Joachim Löw első világversenye szövetségi kapitányként. A német tréner idén a hetedik nagy eseményre vezeti a németeket. Az eddigi hatból ötről éremmel tért haza. Kérdés, hogy sikeres vagy bukott csapatot ad át egykori segítőjének Hansi Flicknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!