Világszínvonalú élmény volt a Puskás Aréna első Eb-meccse

Magyarország - Portugália, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.15.
BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 15: A general view inside the stadium as fans raise coloured squares prior to the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Hungary and Portugal at Puskas Arena on June 15, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Bernadett Szabo - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fantasztikus estén van túl Budapest és a Puskás Aréna is. Bár a portugálok 3-0-ra nyertek, történelmi meccset, az első labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzést láthattuk Magyarországon. A körítés mellett a szurkolók is világszínvonalúak voltak, végül igazi érzelmi hullámvasutazást hozott a Cristiano Ronaldóék elleni összecsapás.
Vágólapra másolva!

Történelmi meccsen van túl a magyar válogatott és Budapest.

Olyan élményeket kaphatott mindenki, amit eddig mindig csak tévében láttunk.

Akik ott voltak 2016-ban Franciaországban, azok már kaphattak egy kis ízelítőt a világversenyek semmihez sem fogható hangulatáról, olyanról, amikor a mi válogatottunk is ott van, és nem csak annak tud szurkolni, amelyik válogatottat a tévében valamiért megkedvelte, hanem a sajátjának is.

A magyar szurkolók ellepték a várost Fotó: Polyák Attila - Origo

Kedden délután 2-kor tele volt a város piros mezes szurkolókkal, a Puskás Aréna környékén pedig igazi ünnepi hangulat alakult ki. A stadion az Eb kékes színeiben pompázott, ami ebben a nyári időben kifejezetten jól állt az épületnek.

A stadionba először a portugál válogatott busza érkezett meg, majd begördültek a magyarok is. Jó volt látni az egyenöltönyben feszítő játékosokat, akik Marco Rossi szövetségi kapitányt követve léptek be a stadionba.

A játékosok még öltönyben bejárták a pályát, a helyszínen már ekkor is volt nagyjából 10 ezer néző, akik rögtön óriási hangzavart csináltak, nem csoda, hogy több játékos is rögtön a telefonjáért nyúlt és próbálta megörökíteni az eddig ismeretlen hangulatot.

Nem sokkal később már bemelegíteni jöttek a játékosok, fülsiketítő zaj fogadta a magyarokat, és természetesen a portugálokat is, de ők inkább füttyszót kaptak.

A magyar tábor továbbra is világszínvonalú Fotó: Csudai Sándor - Origo

Negyven perccel a kezdés előtt a helyszínen mondta be a hangosanbeszélő a kezdőcsapat tagjait, ekkor már a saját szavát is alig hallotta az ember.

Emlékeztetőül, a magyarok a Gulácsi – Szalai A., Orbán, Botka – Lovrencsics, Nagy Á., Schäfer, Kleinheisler, Fiola - Szalai Á, Sallai összeállításban léptek pályára,

míg a címvédő portugálok szinte egy világválogatottnak is beillő névsorral, a Rui Patrício - Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Raphael Guerreiro - Bruno Fernandes, Danilo, William Carvalho - Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Diogo Jota tizeneggyel futottak ki a pályára.

A meccs előtt félórával jött az elmaradhatatlan Soho Party dal, aminek már a címét sem kell leírni, majd érkezett egy portugál sláger, aminek érthetően nem volt akkor sikere, mint a mindenki által ismert magyar társának.

Este hat előtt nem sokkal végre megjelentek a játékoskijáróban a focisták, majd besétáltak a játéktérre. Előbb a portugál himnusz csendült fel, majd jött a magyar. A mi Himnuszunk úgy szólt, mint talán korábban még soha. Már-már olaszos beleéléssel énekelték közösen a játékosok és a szurkolók, talán a tévék előtt is beleborsódzott a nézők háta.

A magyar szurkolók gyönyörű koreográfiával készültek Forrás: Getty Images/Bernadett Szabo

A magyar csapat az első félidőben stabilan védekezett, kulcsfontosságú volt, hogy a világsztárokból álló portugál válogatott ne tudjon betalálni már a meccs elején. Amíg a játékosok csúsztak-másztak, a szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek. Már a mérkőzés előtt bemutatott koreográfia is gyönyörű volt,

de amit a magyar tábor meccs közben művelt, az maga a világszínvonal.

Volt itt hidegrázós izlandi típusú szurkolás, felcsendült a felelgetős "hajrá, magyarok" rigmus is, mindez olyan hangerővel, hogy amikor a mellettem egy méterre ülő kollégámtól kérdezni akartam valamit, üvöltenem kellett, de semmit sem hallottam a válaszából.

A mérkőzés első bő félórájában a magyar csapat többnyire védekezett, és totálisan kikapcsolta a portugál válogatott világsztárjait. A Puskás Aréna először a 37. percben robbant fel, Szalai Ádám középre tartó fejesét fogta Rui Patricio, de az első kapura tartó lövésnél olyan hangzavar lett, mintha megnyertük volna az Eb-t.

Az első félidő vége előtt síri csend uralkodott a stadionban, ugyanis Bruno Fernandes belőtt labdája után Cristiano Ronaldónak csak az üres kapuba kellett volna gurítania.

Az ötszörös aranylabdás nem szokott ilyen helyzetekben hibázni, így már a lendítés pillanatában mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte az eseményeket, de Ronaldo a kapu fölé lőtte a kihagyhatatlan helyzetet, így a magyar csapatnak megmaradt az esélye a győzelemre a második félidőre.

Cristiano Ronaldo és Gulácsi Péter Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő elején Gulácsi Péter mutatott be egy szép védést Pepe fejesénél, ezt követően pedig mintha a portugálok játékát teljesen elvágták volna. A magyar szurkolók egyre hangosabbak voltak, a játékosok pedig elkezdték elhinni, hogy ez a portugál csapat igenis megfogható. Az 50. percben Szalai Ádám lövésénél hördült fel a magyar tábor, majd hét perccel később a meccs egyik legjobbjának, Sallai Rolandnak a lövését védte Rui Patricio.

A magyar csapat a magyar tábor felé támadott, és a második félidőben érezhető volt, hogy Marco Rossi együttese sokkal többet vállal támadásban, a portugálok pedig annyira tompák és ötlettelenek voltak, hogy a 70. perc környékén úgy tűnt, akkor sem rúgnak gólt, ha reggelig játszanak.

Tíz perccel a mérkőzés vége előtt a Puskás Arénában és a televízió előtt szurkoló magyarok nagy része mindent eldobott, ami a kezében volt.

A három perccel korábban beálló Schön Szabolcs kapott egy remek átadást a szélen, befelé cselezett, majd a rövid alsóba visszahúzta a labdát, amit Rui Patricio nem tudott védeni. Ebben a pillanatban a Puskás Aréna felrobbant, a fejem fölött egy műanyag söröspohár elrepült, a hangzavar mellett pedig sokan egymás nyakába borultak.

Igazság szerint mi viszont csalódottságot éreztünk, ugyanis vonalban ültünk és teljesen tiszta volt, hogy Schön Szabolcs lesről indult, és biztosan tudtuk, hogy a játékvezető néhány másodperc múlva elveszi a mieink vezető gólját – sajnos jogosan.

Schön Szabolcs lesgólja után elképesztő hangzavar volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az viszont érthetetlen, hogy ha lelátóról tisztán látható volt a leshelyzetet, akkor a partjelzőnek fél méterről még tisztábban kellene látnia, mégsem lengette a zászlóját, hanem hagyta, hogy végigmenjen az akció, elhúzta a mézesmadzagot a magyar csapat előtt, majd amikor gólt lőttek a mieink, lerombolták az álmainkat.

Ez volt az a pont, amikor a portugálok felébredtek, és rájöttek arra, hogy akár ki is kaphatnak, és sajnos felpörgették a tempót,

majd a 84. percben egy elképesztően szerencsés, megpattanós góllal megszerezték a vezetést, a magyar csapat pedig összezuhant.

Három perccel később Cristiano Ronaldo értékesített egy büntetőt, az ötszörös aranylabdás pedig olyan gólörömöt mutatott be, mintha most nyerte volna meg a tornát. Ezt sok magyar nem díjazta, így a szögletzászlónál pózoló Ronaldo irányába záporoztak a műanyag söröspoharak. A hosszabbításban Ronaldo még lőtt egy szépségdíjas gólt is, de már volt annyi esze, hogy ne a magyarok előtt ünnepeltesse magát, így inkább a pálya közepén lepacsizott a csapattársaival, a játékvezető pedig lefújta a meccset.

A magyar válogatott játékosok minden dicséretet megérdemelnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aki csak a végeredményt olvasta el, azt hiheti, hogy ez egy sima meccs volt, de a magyar csapat végig egyenrangú partnere volt a portugál válogatottnak, a második félidőben pedig voltak a meccsnek olyan periódusai, amikor kifejezetten jobban is játszott.

Ezt a fantasztikus magyar szurkolók is díjazták, akik hősként ünnepelték a válogatott játékosokat, végezetül pedig együtt énekelték el a magyar himnuszt.

A meccs után egyébként mindkét szövetségi kapitány külön kiemelte a szurkolókat, Fernando Santos szerint fantasztikus volt újra ennyi ember előtt focizni és mint elmondta, a világ legjobbjait is az hajtja igazán előre, ha ilyen hangulatban és ennyi néző előtt játszhatnak.

Marco Rossi szerint ha olyan jól játszottunk volna, ahogy a szurkolók buzdították a csapatot, akkor egy Eb-nyire elég meccset is nyerhettünk volna.

Egy biztos, szombaton délután – az előrejelzések szerint igazi kánikulában – újra megtelik majd a Puskás Aréna és a nézőkön biztosan nem múlik majd, hogy az Európa-bajnok után a világbajnok franciák ellen is legyen esélyünk jó eredményt elérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!