Már az Európa-bajnokság első meccse rekordot hozott

Törökország - Olaszország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, A csoport, Stadio Olimpico, Róma, 2021.06.11., Lorenzo Insigne
ROME, ITALY - JUNE 11: Players of Italy celebrate after a goal during UEFA EURO 2020 Group A match between Turkey and Italy at Stadio Olimpico in Rome, Italy on June 11, 2021. (Photo by Ali Balikci/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az olasz válogatott 3-0-ra győzött Törökország ellen a labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkőzésén. A meccset végig Roberto Mancini együttese irányította, amely a második félidő elején Merih Demiral öngóljával szerzett vezetést, majd Ciro Immobile és Lorenzo Insigne találataival fölényessé tette győzelmét és vezeti az A csoportot.
Vágólapra másolva!

Június 11-én, pénteken este 21 órakor a római Stadio Olimpico Stadionban a Törökország-Olaszország mérkőzéssel végre elkezdődött a 2021-es év egyik legjobban várt sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság.

A mérkőzés esélyese egyértelműen a hazai pályán futballozó olasz válogatott volt, amely Roberto Mancinivel 27 meccs óta tartó veretlenségi szériát tudhatott maga mögött, és a selejtezők során is az összes mérkőzését megnyerte. Az olaszok júniusban mindkét felkészülési meccsükön fölényes győzelmet arattak, így abszolút magabiztosan várhatták a törökök elleni összecsapást.

Senol Günes csapata ennyire szenzációs mérleget nem tudhatott magáénak, azonban a Puskás Arénában a magyar válogatott ellen elszenvedett 2-0-s veresége óta hat mérkőzést veretlenül játszott le. A török csapat leginkább a stabil védekezésében, illetve a Milan középpályása, Hakan Calhanoglu kreativitásában és a Lille együttesével bajnok Burak Yilmaz gólérzékenységében bízhatott az olaszok ellen.

A török válogatott a Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Yokuslu, Tufan, Yazici, Karaman, Calhanoglu - Yilmaz kezdővel állt fel, míg az olasz csapatnál a Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Jorginho, Barella, Locatelli - Berardi, Insigne, Immobile tizenegy futott ki a pályára.

A látványos megnyitóünnepség és Andrea Bocelli szenzációs éneke után elkezdődött a mérkőzés.

Az olaszok azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, és Ciro Immobile előtt adódott is egy lehetőség a 3. percben, de közelről, éles szögből nem tudta eltalálni a kaput.

A 18. percben egy szép támadás után Lorenzo Insigne került helyzetbe, de a Napoli támadója 8 méterről jócskán a kapu bal oldala mellé csavarta a labdát. Nem sokkal később egy szöglet után Giorgio Chiellini szerzett kis híján gólt, de a léc alá tartó fejesét hatalmas bravúrral védte a törökök kapusa, Ugurcan Cakir.

Chiellini egyébként rekordot állított be az olasz válogatottban, ugyanis a legendás Gianluigi Buffonhoz és Alessandro Del Pieróhoz hasonlóan negyedik Európa-bajnokságán lépett pályára. Mindemelett a Juventus védője minden idők legidősebb olasz mezőnyjátékosa lett, aki játszott Eb-n.

A játék képe alapján egyre közelebb álltak a vezető találat megszerzéséhez az olaszok, míg a törökök erejéből leginkább a védekezésre és néhány kontrára futotta 30 percnyi játék után.

Immobile a 33. percben tisztán fejelhetett, azonban kissé magasan kapta a labdát, így a Lazio csatára nem is tudott pontosan célozni.

Két perccel később láthattuk Senol Günes csapatának első veszélyesebb támadását, de Gianluigi Dunnarumma jól avatkozott közbe, majd Insigne tesztelte 20 méterről Cakirt, ám a török kapus könnyedén hárított.

A félidő végéhez közeledve egyre jobban fokozta a nyomást Mancini együttese, előbb Immobile lövését védte Cakir, majd a törökök jobbhátvédje, Zeki Celik ért bele kézzel a labdába a 16-oson belül, ám Danny Makkelie nem ítélt büntetőt.

Gól nélküli döntetlennel ért véget az első játékrész, amelyben szinte végig az olasz válogatott támadott, a törökök a szerencsének is köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba.

Mindkét szövetségi kapitány cserélt a szünetben, de a játék képe nem változott, a második félidő szintén olasz fölénnyel kezdődött.

Az 53. percben meg is szerezték a vezetést az olaszok, méghozzá egy nem mindennapi öngóllal. Domenico Berardi húzott el a jobb szélen, az ötös sarkáról erőből középre lőtte a labdát, amely Merih Demiral testéről a törökök kapujába pattant.

Demiral öngóljával szereztek vezetést az olaszok Forrás: Getty Images/Andrew Medichini

A gól után lendületben maradt Mancini csapata, Insigne révén megduplázhatta volna előnyét, ám a lövésébe belelépett a török védelem. Senol Günes cserékkel próbálta frissíteni csapatát, azonban ez sem segített, újabb gólt lőttek az olaszok.

A 66. percben Leonardo Spinazzola lövését bravúrral védte Cakir, azonban a kipattanó éppen Immobile elé került, aki hat méterről okosan helyezett a kapu bal oldalába.

A továbbiakban is az olasz válogatott irányította a mérkőzést, a 3-0 inkább benne volt a meccsben, mint a törökök szépítése. Így is lett, a 79. percben az egész meccsen remekül védő Cakir kapus a 16-os előterében adta el a labdát, amelyet az olaszok kegyetlenül meg is büntettek. Insigne került ziccerbe, és a Napoli csatára könnyedén váltotta gólra a helyzetet.

Lorenzo Insigne lőtte a harmadik olasz gólt Forrás: Getty Images/Claudio Villa

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, az olaszok magabiztosan és teljesen megérdemelten győzték le a rendkívül halovány teljesítményt nyújtó török válogatottat. Az EB-k történetében még soha nem volt ilyen sima nyitómeccs.

A mérkőzés góljait a linkre kattintva tekintheti meg.

1Sípszó (kezd + vég)
45Sípszó (kezd + vég)
46Csere
46CsereAlessandro Florenzi
46Sípszó (kezd + vég)
53ÖngólMerih Demiral
53ÖngólMerih Demiral
64CsereOzan Tufan
64CsereOkay Yokuslu
66GólCiro Immobile
66GólCiro Immobile
74CsereManuel Locatelli
77CsereKenan Karaman
79GólLorenzo Insigne
79GólLorenzo Insigne
80CsereLorenzo Insigne
80CsereCiro Immobile
85CsereDomenico Berardi
88Sárga lapCaglar Soyuncu
88Sárga lapCaglar Soyuncu
90Sárga lapHalil Dervisoglu
90Sárga lapHalil Dervisoglu
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-1-4-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!