Olykor hatalmasat buktak a foci-Eb címvédői

Portugal Euro 2016 Victory Parade Lisbon Portugal COMMEMORATION Equipa Equipas FOOTBALL Futebol Lisboa PLAYER Players Portuguese National team Sports TEAM Teams MATCH Euro 2016 Fan - Enthusiast France Happiness HORIZONTAL International Soccer Event Intern
Cristiano Ronaldo még nem lépett pályára Nemzetek Ligájában
Vágólapra másolva!
Régi mondás a sportban, hogy egy bizonyos trófea elhódításánál csak egy nehezebb dolog van. Megvédeni azt. Az eddig befejezett labdarúgó Európa-bajnokságok győztesei közül egy kivételével ezt a tételt mindannyian meg tudják erősíteni. Ugyanis csak egyszer volt címvédés 1960 óta.
Vágólapra másolva!

Az első Európa-bajnokságot megnyerő Szovjetunió a létező legnehezebb ellenféllel kezdte az 1964-es sorozat selejtezőit. Akkor a címvédő két párharc megnyerésével juthatott a négyes döntőbe, és a nyolc közé jutásért a Szovjetunió rögtön a kor (minden kor) egyik legjobb csapatával, Olaszországgal csapott össze.

Moszkvában 2-0-ra nyert, és ugyan az akkoriban nem volt olyan jelentős előny, mint manapság, de a mindig a tökéletes védőmunkájukról híres olaszok ezt nem tudták eltüntetni otthon.

A 0-0-ával a szovjetek jutottak a legjobb nyolc közé, ahol szintén idegenbeli döntetlen, hazai győzelem kombinációt produkáltak Svédország ellen, így jutottak a végjátékba. Ott magabiztosan 3-0-ra győzték le a meglepetésgárdát, Dániát, ám a döntőben, Madridban 2-1-re kikaptak Spanyolországtól.

Spanyolország az 1968-os esemény selejtezőjét egy dublini 0-0-ával kezdte, végül 3 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 prágai vereséggel nyerte csoportját Csehszlovákia, Írország és Törökország előtt. A legjobb négy közé viszont nem jutott, mert a csoportmérkőzéseket követő párharc mindkét mérkőzését elveszítette Anglia ellen.

Az angolok végül bronzérmet szereztek (ez a két Eb-érmük egyike), a tornát Olaszország nyerte.

Olaszország a '72-es Eb selejtezőit egy bécsi 2-1-es győzelemmel indította, majd kétszer legyőzte Írországot. A csoportot magabiztosan, veretlenül nyerte, ám a négyes döntőbe nem jutott be, ugyanis Milánóban 0-0-át játszott Belgiummal, idegenben pedig 2-1-re kikapott. A meglepetésre a végjátékba kerülő Belgium (Magyarország legyőzésével) bronzérmet szerzett, az Eb-t Nyugat-Németország nyerte.
Az NSZK gárdája címvédőként jól teljesített négy évvel később. Egyetlen 11-esre volt az ismétléstől. Pedig rosszul kezdte a selejtezőket, az akkor még sehol nem jegyzett Görögország otthonában 2-2-es döntetlent játszott.

Aztán Máltán is csak 1-0-ra tudott győzni és Bulgáriában sem nyert.

A két „szárazföldi" gárda ellen otthon sem villogott nagyon: Görögország ponttal távozott Düsseldorfból, és Bulgáriát is csak 1-0-ra győzte le. A negyeddöntőben döntetlent játszott Spanyolországban, majd a hazai 2-0-val jutott a négyes végjátékba. Ott Jugoszláviát hosszabbítás után verte, de a Csehszlovákia elleni döntőben Antonin Panenka mára klasszikussá vált 11-ese miatt csak ezüstérmes lett.

Antonin Panenka legendás 11-ese Forrás: Twitter

Az első meglepetés-bajnok Csehszlovákia 1980-ban is jól teljesített, amikor először rendeztek nyolccsapatos végjátékot. A selejtezőket svédországi győzelemmel kezdte, majd hazai pályán legyőzte Franciaországot. Sikerült is e két válogatott előtt megnyerni a csoportját, ám a végjátékot az előző Eb döntőjének kvázi-visszavágójával kezdte, és ott kikapott az NSZK-tól 1-0-ra. Ezt követően elcsípte a második helyet, de az akkori kiírás szerint ez a helyezés csak a bronzmérkőzésen való részvételre jogosította.

Azt a találkozót megnyerte Olaszországgal szemben, míg a döntő után az őt legyőző NSZK játékosai örülhettek.

A nyugatnémet válogatott három egymást követő Eb-n játszott döntőt, de a következőn messze volt attól. Már a selejtezőt is vereséggel kezdte Észak-Írország vendégeként, ráadásul attól a válogatottól otthon is kikapott. Azonos pontszámmal végzett ez a két csapat, a németek szerencséjére nem az egymás elleni eredmények döntöttek, hanem a gólkülönbség, így jutott a legjobb nyolc közé. Ott Portugália elleni 0-0-val kezdett, majd kikapott Spanyolországtól, így komoly kudarcot hozott számára az a sorozat.

Michel Platini ipari mennyiségben termelt góljainak köszönhetően 1984-ben Eb-t nyerő franciák négy évvel később már a selejtezőkben elbuktak.

Méghozzá szégyenteljes teljesítménnyel.

Izlandi 0-0-val kezdtek, ami világszenzáció volt, majd kikaptak otthon a Szovjetuniótól. A botrányos kezdetet hasonló folytatás követte, nyolc mérkőzésből mindössze egyet megnyerve estek ki a selejtezőben, aminél rosszabb mérleget soha nem produkált címvédő.

Michel Platini az 1984-es Eb-n szinte megállíthatatlan volt Forrás: Twitter

Az 1988-as bajnok, Hollandia még Franciaországnál is rosszabbul kezdte a következő selejtezőt, ugyanis kikapott Portugáliában. Ám ezt követően összeszedte magát és az ibériai válogatottat megelőzve bejutott az 1992-es végjátékba. Ott Skócia elleni 1-0-s győzelemmel nyitott, meg is nyerte a csoportját,

közel volt ahhoz, hogy ő legyen az első, aki megvédi a címét.

Ám az elődöntőben 11-es párbaj után kikapott a végső győztes Dániától.

Dánia a következő sorozatot Észak-Macedóniában 1-1-el indította, majd legyőzte Belgiumot és kikapott Spanyolországban. Utóbbi nyerte a csoportot, Dánia szerencséje, hogy 1996-ban már 16 csapat vehetett részt a végjátékban, így másodikként is kvalifikálta magát oda. Ott Portugália elleni 1-1-el kezdett, majd súlyos vereséget szenvedett Horvátországtól, így nem jutott a legjobb nyolc közé.

Az 1996-ban aranygóllal Eb-t nyerő Németország a következő sorozat selejtezőjét törökországi 1-0-s vereséggel nyitotta.

Ám noha Törökországot később otthon sem tudta megverni, mégis megelőzte. Ám a végjátékban szörnyű teljesítmény nyújtva lett csoportutolsó. Románia elleni 1-1-el nyitott, ám utána Angliától és Portugáliától úgy kapott ki, hogy gólt sem szerzett.

A 2000-ben győztes Franciaország a következő sorozatot parádésan kezdte. Mind a nyolc mérkőzését megnyerte a selejtezőben. Hazai pályán nem kapott gólt, idegenben is csak kettőt. A lendülete eleinte a végjátékban is tartott, Angliát és Svájcot legyőzve, Horvátországgal döntetlent játszva jutott a legjobb nyolc közé. Vagyis 10 győzelem, 1 döntetlen mutatóval került oda. Ott aztán kikapott Görögországtól. Aki megnyerte az Európa-bajnokságot.

A franciák 2000-ben nyerték meg az Eb-t Forrás: AFP/(c)1999 Julieanne Kost/Patrick Hertzog

És aki a következő sorozatot is remekül, három győzelemmel kezdte. Első is lett selejtező csoportjában, ám a legjobb 16 között pontot sem szerzett. Sorrendben Svédországtól, Oroszországtól és Spanyolországtól kapott ki. Az utóbbi jelentette a trónfosztást, ugyanis Spanyolország megnyerte a 2008-as Eb-t.

Majd négy év múlva történelmet írt, ugyanis az Európa-bajnokságok során először megvédte a címét.

Méghozzá fantasztikus eredménysorral: 14 találkozójából 12-t megnyert.

A selejtezőket 8 győzelemmel tudta le, a végjátékban először 1-1-et játszott Olaszországgal, majd megverte Írországot és Horvátországot. A negyeddöntőben Franciaországot 2-0-ra, a fináléban Olaszországot 4-0-ra győzte le. A két utóbbi meccs között volt a másik döntetlen, 0-0-át játszott Portugáliával. Ha nem rúgja jobban a 11-eseket ibériai szomszédjánál, akkor 13 mérkőzést veretlenül abszolválva csak bronzérmes lett volna. A futball sokszor igazságtalan, ezúttal viszont azt segítette a sors, aki megérdemelte.

Az egymás után két Eb-t nyerő Spanyolország a 2016-os sorozatot is úgy kezdte, mint egy száguldó gyorsvonat.

A 10 selejtező mérkőzéséből 9-et megnyert, 8-on gólt sem kapott.

Az ekkor már 24 csapatos végjátékot is két győzelemmel kezdte. Előbb Csehországot, majd Törökországot verte. Ezt követően azonban vereséget szenvedett a csoport utolsó mérkőzésén Horvátországtól, és ez a vereség annyira megzavarta, hogy az egyenes kieséses szakaszban azonnal kikapott Olaszországtól. Így a nyolc közé sem jutott. A kupa azonban, mint ebben az évezredben mindig, ezúttal is Dél-Európába került.

Portugália a 2021-ben rendezendő 2020-as Eb selejtezőit két hazai döntetlennel kezdte (Ukrajna és Szerbia ellen) és második helyezettként jutott a legjobb 24 közé. A címvédő Európa-bajnoki bemutatkozására mindenki fokozottan figyel.

A portugálok az Eb-címvédőiként érkeznek a mostani Európa-bajnokságra Forrás: NurPhoto/DPI/NurPhoto/Dpi

Főleg úgy, hogy nála játszik minden idők egyik legjobb és legismertebb focistája, Cristiano Ronaldo. Biztos sokan szurkolnak Portugáliának a nyitómérkőzésén, de van egy ország, ahol mindenki azért szorít, hogy Portugália vereséggel rajtoljon. Négy éve válogatottunk döntetlent játszott Portugáliával, hátha most hazai stadionban összejöhet egy annál is jobb eredmény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!