A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A francia csapatnak még a világűrben is lesz egy szurkolója a foci-Eb alatt - videó

Horizontal
France's forward Kylian Mbappe gestures during a training session in Clairefontaine-en-Yvelines on June 5, 2021 as part of the team's preparation for the upcoming 2020 EUFA Euro football tournament. - France will play a friendly football match against Bulgaria on June 8 as part of the team's Euro 2020 preparation. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A világbajnok francia válogatott egyik legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé nem akármilyen program főszereplője lehetett: élőben cseveghetett az Európai Űrügynökség Föld körül keringő állomásán tartózkodó egyik asztronautával. Meglepően sok közös vonása van egy űrmissziónak és a labdarúgásnak.
Vágólapra másolva!

A francia csapattal a június 11-én, pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő támadó egyszerre volt izgatott és látszott őszintén meghatódottnak, amikor létrejött a kapcsolat közte és honfitársa, Thomas Pesquet között, aki az Európai Űrügynökség Columbus laborjában teljesít szolgálatot. Az éppen egy futballpálya méretű űrállomás, pontosan egy mérkőzésnyi idő, azaz 90 perc alatt kerüli meg a Földet. Mbappénak így 20 perce volt, hogy csevegjen az űrhajós honfitárssal, amíg a Columbus elszáguldott Európa fölött.

És itt még nincs vége az űrhajózás és a foci közötti hasonlóságoknak. Kiderült ugyanis, hogy egy űrállomáson az élet nagyon hasonlít ahhoz, ami az öltözőben van. Különböző nemzetiségű, kultúrájú, vallású emberek vannak összezárva (Pesquet hat hónapig lesz fönt a Columbuson), akik saját anyanyelvük mellett más nyelven is szót kell, hogy értsenek (az angol és az orosz a két elsődleges nyelv), és sok-sok türelemre és empátiára van szükség mindkét szakmában.

Pesquet szerint az egész űrutazás olyan, mint, amikor egy csapat egy nagy tornára készül.

Összezárva készülnek, igyekeznek egymást minél jobban megismerni, belelátni a másik gondolkodásába, rengeteg edzés és gyakorlás előzi meg a fellövést, majd hosszú ideig összezárva kell, hog minél jobban együttműködjenek a siker érdekében.

Kylian Mbappének és a francia válogatottnak a világűrben is lesz egy szurkolója Forrás: AFP/Franck Fife

Ugyancsak hasonlít, hogy úgy focistákat, mint az űrhajósokat rengeteg vizsgálatnak vetik alá, és folyamatosan mérik, tesztelik, ellenőrzik őket, ami Mbappé szerint egyfelől megnyugtató, hiszen jó kezekben vannak, másfelől viszont óriási nyomást is jelent, mert mindenki tudja, hogy egy apró hiba, vagy sérülés is az álmok végét jelentheti.

Mbappé és Pesquet abban is egyetértenek, hogy a sikerhez vezető úton nem a tehetség a legfontosabb, hanem a kemény munka és kitartás, illetve

a francia csatár szerint elengedhetetlen a szerencse, és az, hogy a megfelelő emberekkel találkozzon a játékos a karrierje során.

És, ha már Mbappé személyében az első futballista kapott szót az ESA küldetéseinek történetében, persze, hogy előkerül a labda is, Pesquet szerint azonban a súlytalanságban nem igazán szórakoztató a foci. "Felszáll a labda, de soha nem esik le, így teljesen értelmetlen a foci. Nem hiszem, hogy neked tetszene idefönt" – mondta az űrhajós, mire Mbappé megnyugtatta, hogy ő azért szívesen kipróbálná magát a rendkívüli körülmények között.

A francia válogatott az Európa-bajnokságon a magyar csapatot is felvonultató F csoportban szerepel, ahol először Münchenben találkozik a németekkel (június 15.), majd a Puskás Arénában előbb Magyarországgal (június 19.), végül pedig a címvédő Portugáliával (június 23.) mérkőzik meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!