Vágólapra másolva!
Labdarúgó Európa-bajnokság Magyarországon. Évek óta ízlelgetjük ezt a kifejezést. Felfogtuk, értettük. Ám amíg nem került testközelbe, addig még idegen volt az érzés. Ezen gondolkoztam, amíg közelítettem a Puskás Arénához. Meg azon, hogy amikor először ennek a csodastadionnak az elődjéhez érkeztem válogatott találkozóra, az legalább ilyen fontos mérkőzés volt. Az is a legjobb 16 közé jutásért vívott meccs volt, csak éppen a világbajnokság mezőnyében.
Vágólapra másolva!

1977 őszén vívta nemzeti együttesünk azt a csatát. Nyilasi Tibor, Törőcsik András, Zombori Sándor, Váradi Béla, Pintér Sándor, Nagy László. Ezek nem azok a játékosok, akiknek a neve elsőre eszembe jut abból a csapatból, hanem a gólszerzők.

6-0-ra nyert Magyarország interkontinentális pótselejtezőn Bolívia ellen, és ezzel gyakorlatilag bejutott az argentínai vb 16-os mezőnyébe.

Most az Eb-n szeretnénk a legjobb 16 közé jutni, de az ellenfél az uralkodó Európa-bajnok.

Telt ház, szuper hangulat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hangulat viszont nagyjából ugyanolyan, mint 44 évvel ezelőtt. Akkoriban még a „szotyi, a frutti, a rágógumi" volt a szurkolók étele, ma kissé szélesebb a választék a metró feljárónál. Akkoriban a szurkoló azt vette fel, ami a keze ügyébe került, ma már sokkal jobban komponált az öltözéke. Sokan vannak hivatalos válogatott mezben, mások különböző külföldi áruházláncok olcsó bóvlijaiban és egyesek hoki mezben érkeznek.

Az utóbbi sport esetében volt először olyan igazi egymásra találás szurkolók és válogatott játékosok között. Még az évezred elején.

Nem véletlenül rajongtak olyan sokan azért a társaságért. Igazán szerethető csapat volt, amely világszinten a középmezőny közepén tartózkodott, de mindig óriási odaadással, lelkesedéssel próbált felzárkózni a közvetlenül előtte állókhoz. Pont, mint a mostani foci válogatottunk, mely az elmúlt időkben ugyanezen erényeit csillogtatja.

Akik nem jutottak be a Puskásba, azoknak maradt a szurkolói zóna Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezekért a srácokért özönlik a tömeg a Puskásba. Az előzetes hírek alapján sokan megijedtek a közlekedési korlátozásoktól, a járványügyi intézkedésektől, a beléptetéstől, de szerencsére minden flottul megy. Európa-bajnoki szinten. Már félig meg is telik a lelátó, amikor melegíteni jönnek a csapatok. Óriási üdvrivalgás. Sokan a büféknél sorakoznak még ekkor. A szurkolók azon része, amely otthon eszik egy mérkőzés előtt, soha nem fogja megérteni azokat, akik evéssel-ivással várják a meccset. Kevéssel a kezdés előtt jön a két csapat bemutatása. Amekkora ováció fogad minden magyar nevet, olyan füttykoncert jön Cristiano Ronaldo bemutatása után.

Aztán felcsendül válogatottunk lassan második számú himnusza, az Éjjel soha nem érhet véget.

Mikor a Soho Party tagjai megírták ezt a szerelmes nótát biztosan reménykedtek benne, hogy sláger lesz. Ám ha valaki azt mondja nekik, hogy focistadionokban több tízezren éneklik majd, azt nyilván megmosolyogják. A Republic zenészei sem gondolták, hogy a Szállj el kismadárból meg a női kézilabda-válogatott rajongói csinálnak kultikus darabot.

A látvány tényleg elképesztő Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Soho Party dalát most legalább hatvanezren éneklik a kezdés előtt. A vendégszurkolóknak is kedveskednek az illetékesek, mert felhangzik egy portugál dal. Feliratozva, ha a távolról érkezők közül valaki nem ismerné. Valószínűleg éneklik, de ha ez így is van, nem hallani, mert minden más hangot elnyom a hazai tábor.

Ez szinte az egész találkozó során így van.

Remek az akusztikája az új Puskásnak, beszorul a hang és nem megy el Zugló minden részébe, mint a régi Népstadionból.

Történhet bármi az első félidőben arra azonnal, élénken reagál a publikum. Pedig nincs könnyű helyzetben válogatottunk, de ide ma mindenki azért jött, hogy jól érezze magát és ünnepeljen. Utóbbira sokáig semmi remény, aztán a hajrában felrobban a stadion.

Schön gólját les miatt nem adta meg a bíró - minden magyar a fejét fogta Fotó: Csudai Sándor - Origo

A portugál kapuban a labda, Schön Szabolcs juttatja oda. Az „álló szektor" tagjai közül sokan a levegőbe öntik a poharuk tartalmát, ezt a reakciót nem csak azok nem értik, akiknek a nyakukban landol, hanem mások sem. Ebből a stadionrészből valaki széles jókedvében beszalad a pályára. Nem akar ő semmi rosszat, csak közelről köszönteni a gólszerzőt. Ám ez nem egy nemzetközileg elfogadott ünneplési forma, így amikor visszatérne a helyére, néhány rendező számon is kéri rajta a magánakciót.

Ami ráadásul felesleges is, ugyanis amint a labda bekerül a hálóba az asszisztens lest jelez, és Cakir játékvezető nem ítél gólt.

Igaza van, de Schön a labda átvételének pillanatában volt lesen, a kapura lövés előtt sok-sok másodperccel. Nagyon rossz szemlélet ez a bíróktól mostanában, hogy ilyenkor végig engedik a támadást, majd utólag visszavonják az egészet. A VAR bevezetésének legnagyobb hibája ez. Marad a 0-0, de legalább maradna végig.

Nem marad. Egy megpattanó labda a magyar kapuba kerül, vezetnek a portugálok. A meg nem adott gólnál kiürült poharak közül két tucat a pályán landol. A középkezdés után Orbán a 16-oson belül szabálytalankodik. 11-es. Ronaldo a labda mögött, Gulácsi a kapuban, közöttük a török játékvezető. Utóbbi kiselőadást tart a kapusnak a 11-es szabályrendszeréből.

A szituáció vicces, egyszer egy ilyen helyzetben mondhatná egy kapus a bírónak: OK, spori, foglalkozzon a saját szakmájával, én is ezt tenném az enyémmel!

Cristiano Ronaldo lett a meccs embere Forrás: Getty Images/Angel Martinez

Még jó, hogy Ronaldót megkíméli a szabályismertetéstől. Aki nem kegyelmez. Már megint egy magyar csapat kapusa ellen ír történelmet. Annak idején az első Bajnokok Ligája gólját Csernyánszki Norbertnek és a Debreceni VSC-nek lőtte 2005-ben. A Manchester United mezében. Most ezzel a Gulácsi Péter ellen értékesített 11-essel egyedül áll az élre azon a listán, amelyen az Eb-k végjátékában szerzett találatokat tartják nyilván. Ráadásul először eredményes Magyarországon.

Akik fanyalognak, hogy ez csak büntetőből sikerül, azoknak rúg egy akciógólt is.

Ha egy üzlet beindul.

A sokáig döntetlenre álló találkozó vége 3-0-s vereség. Ronaldót választják a meccs emberének, így lehetőséget kap a közönség, hogy még utoljára jól kifütyülje. A nagyon szomorú magyarokat viszont úgy ünnepli, mintha nyertek volna. Ami a hokisoknál meghonosodott, az most itt is működik. A jobb csapattól vereséget szenvedő, de becsülettel küzdő csapat teljesítményét elismeri a közönség. A himnuszt is elénekli, ezzel talán egy picit tompul a balszerencsés vereség felett érzett fájdalom.

A magyar szurkolók csodálatos hangulatot teremtettek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Futballünnep volt ez így is. És csak most kezdődött, ugyanis még három találkozóra kerül sor Magyarországon.

Ezek közül egyszer még biztosan lehet szurkolni a magyar válogatottnak.

Elvileg akár kettőn is. Ez utóbbiban még csak reménykedünk, de az biztos, hogy az idei Európa-bajnokságon csak ezen a négy találkozón volt/lesz telt ház. A hangulat tekintetében Budapest toronymagasan veri a többi 10 helyszínt. Bár valószínűleg akkor is verné, ha mindenütt 100%-os kihasználtsággal működnének a stadionok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!