Döbbenetes focidráma, a szövetségi kapitányt szidják egész Franciaországban

Franciaország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Nemzeti Aréna, Bukarest, 2021.06.28.
BUCHAREST, ROMANIA - JUNE 28: Didier Deschamps, Head Coach of France looks dejected after the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between France and Switzerland at National Arena on June 28, 2021 in Bucharest, Romania. (Photo by Denis Doyle - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Talán nem túlzás leírni: aligha múlható felül mindaz a labdarúgó Európa-bajnokság hátralévő idejében, mint ami hétfőn este Koppenhágában és Bukarestben történt. A román fővárosban Svájc tizenegyespárbajban ejtette ki a világbajnok franciákat - a sorsdöntő tizenegyest a világ legértékesebb játékosa, Mbappé hagyta ki. Ehhez képest szinte eltörpül az a tény, hogy a vb-ezüstérmes horvátok is kiestek, mert őket a spanyolok verték ki. Elképesztő drámákat láthattunk, s hol van még a vége? Kedden például jön az angol-német csúcstalálkozó a Wembley-ben.
Vágólapra másolva!

A hétfői két drámai mérkőzés között annyiban mindenképpen érdemes párhuzamot vonni, hogy

a spanyol-horvát és a francia-svájci meccsen is 3-3 volt az állás a 90. perc végén.

Ám míg a spanyolok a hosszabbításban képesek voltak két gólt rúgni a horvátoknak, addig a franciák képtelenek voltak erre Svájc ellen. Mindkét meccsen 3-1-re vezetett az esélyesebbnek ítélt csapat,

mindkét találkozón 1-3-ról kapaszkodott vissza a horvát és a svájci válogatott.

Ám a párhuzamok itt megszűnnek, s most mi is kanyarodjunk rá arra a drámai összecsapásra, amely Bukarestben zajlott Franciaország és Svájc között.

Sergio Busquets (balra) és Jordi Alba ünnepli a spanyol csapat továbbjutását Koppenhágában a horvátok ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Előzetesen senki sem gondolta volna, hogy ez a nyolcaddöntő különösebb izgalmakat ígér.

A franciák úgy érkeztek meg erre a mérkőzésre, hogy megnyerték a halálcsoportnak titulált F csoportot a németek, a portugálok és a magyarok előtt.

Bár már akkor, a csoportmérkőzések során lehetett érezni, hogy a kékek játéka nem az igazi. Viszont annyi világklasszissal érkeztek erre az Eb-re, hogy azt is gondolhatta az ember: csak tartalékolnak és majd az egyenes kieséses szakaszban mutatják meg, mit is tudnak valójában.

Bukarestben 1-0-s svájci vezetésnél a videobíró segítségével az argentin játékvezető tizenegyest adott a helvéteknek. A svájciaktól Ricardo Rodríguez állt oda a tizenegyesnek, de lövését a francia kapus, Lloris kivédte.

Sorsdöntő pillanatnak hittük ezt, hiszen ha berúgják, akkor 2-0 Svájc javára,

azaz nagyon nehéz helyzetbe kerül a világbajnok. Ám Lloris védése egyfajta jeladás volt a franciák számára, akik nem sokkal később Karim Benzema két találatával már 2-1-re vezettek.

A francia Paul Pogba (j) gólt szerez a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben Forrás: MTI/AP/Reuters/Marko Djurica

Erre jött még Paul Pogba csodagólja - 3-1 - a 75. percet mutatták ekkor az órák. Aligha volt ember, aki ne gondolta volna, hogy eldőlt a mérkőzés.

S aligha volt ember, aki ekkor azt gondolta, hogy egy óra múlva sem dől még el a mérkőzés.

Ugyanis előbb Seferovic, majd Gavranovic is lőtt egy-egy gólt, 3-3, tiszta őrület, hosszabbítás következett. A 2x15 perces ráadásban több gól már nem esett, így jöhetett el az Eb első tizenegyespárbaja.

Amelyet Svájc úgy nyert meg 5-4-re, hogy az összes svájci focista belőtte a maga büntetőjét, miközben az első négy francia játékos sem hibázott. Az ötödik igen: ő volt Kylian Mbappé, a világ legértékesebb labdarúgója, a PSG csillaga, a francia válogatott abszolút sztárja. Óriási felelősség volt rajta, mert tudta, ha elhibázza, nincs folytatás. Elhibázta, mert a svájciak kapusa, Sommer a levegőben úszva kivédte Mbappé büntetőjét.

A lefújás után a francia sajtó szinte sokkos állapotba került.

A lapok internetes kiadásaiban egymást váltogatták a drámai címek, a döbbenettel vegyes hitetlenkedés jellemezte az első cikkeket. A Le Figaro óriási csalódásról írt, megemlítve azt, hogy a francia csapat most már biztosan nem nyer a vb-arany után Eb-aranyérmet. Mbappé eleve frusztráltan érkezhetett már Bukarestbe, hiszen az első három meccsen nem rúgott gólt, pedig mindenki tőle várta azt, hogy a hátán viszi előre a francia válogatottat.

Yann Sommer védi Kylian Mbappé tizenegyesét Bukarestben Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ebből a szempontból nem kevés kockázat volt abban, hogy a francia kapitány őt jelölte az ötödik tizenegyesrúgónak.

Úgy tette ezt meg, hogy Mbappé ezen az Eb-n 15 lövésből egyetlen egy gólt sem ért el, míg a 2018-as vb-n nyolc lövésből négyszer volt eredményes.

A Le Monde című lap első jelentésében arról írt, hogy egészen kiábrándító, ami a francia csapattal történt Bukarestben. Az újságíró megjegyzi, hogy a rendes játékidő hosszabbításának végén Coman lövése a kapufán csattant, ha az bemegy, most mindenki a világbajnokot ünnepli. A francia sajtó azt is megjegyzi, hogy a svájci csapat az 1954-es labdarúgó-világbajnokság óta sosem jutott még be a legjobb nyolc közé nagy tornán.

A La Croix című lap arról írt, hogy mire elkövetkeztek a tizenegyesek, a pályán 22 hullafáradt focista lézengett,

de ezt a mentális nyomást a svájciak bírták el jobban és ők készülődhetnek a szentpétervári negyeddöntőre Spanyolország ellen.

Kylian Mbappé arcára minden oda van írva Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák híres sportnapilapja, a L'Équipe első kommentárjában azt írta, hogy a világbajnok csapat nagyon magasról zuhant le nagyon mélyre.

A lap szidja a franciák szövetségi kapitányát, Didier Deschamps-ot, mert az újságírók szerint a mester eleve elhibázott taktikával állt ki Svájc ellen azzal, hogy három középső védővel kezdte meg a mérkőzést. A franciák kiesése után most biztosan fellángol majd a vita a kapitány további döntéseiről. Lesznek, akik felteszik majd a kérdést, érdemes volt-e visszahozni a csapatba Karim Benzemát, bár ha ő nincs, akkor aligha lett volna 3-3 ez a meccs a rendes játékidőben. Egy biztos, a 2018-as világbajnok a földkerekség legjobb és legdrágább csapataként érkezett meg erre az Európa-bajnokságra, s most dicstelenül, bukottan távozik.

A francia szövetségi kapitány a meccs utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy Mbappé a kihagyott tizenegyes után bűnösnek érzi magát, de szerinte ez hibás megközelítés.

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps hagyja el a pályát a kiesés után Bukaestben Forrás: UEFA via Getty Images/Denis Doyle

Az első félidőben teljesen kudarcot vallottunk, de a másodikban javítottunk és igyekeztünk mindent helyrehozni.

A franciák kapusa, Hugo Lloris óriási csalódásként élte meg a kiesést.

Mivel mi vagyunk a világbajnokok, nagyon rossz érzés így kiesni. Az utolsó negyedórában bekapott két gól borzalmasan fáj. Meg kell emészteni, ami történt."

A francia Kylian Mbappé, miután kihagyta a lövését a büntetőpárbajban, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Bukarestben Forrás: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

Raphaël Varane, a francia csapat védője a meccs után így beszélt: "Nyilvánvalóan hatalmas csalódás, ami történt. Az első félidőben mindent kihagytunk, amit csak lehetett. A második félidőben már sokkal jobbak voltunk, de ez sem volt elég.

Közben Svájcban természetesen óriási ünneplés vette kezdetét a mérkőzés után. A svájciak kapusa, Yann Sommer a meccs után a következőket nyilatkozta: "Ez egészen hihetetlen, a legjobb nyolc között vagyunk.

A svájci válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re győztek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Franciaország – Svájc mérkőzésén Forrás: MTI/AP/Reuters/Marko Djurica

Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindent nagyon jól csináltunk ezen a meccsen.

Haris Seferovic a következőket mondta a lefújást követően: "Történelmet írtunk és nagyon megharcoltunk ezért a győzelemért. Mindenki hitt a másikban és ezért tudtunk nyerni.

A svájci csapat szövetségi kapitánya, Vladimir Petkovic is boldogan értékelt. "Nagyon büszke vagyok erre az eredményre. Most akkor is ünnepelni fogunk, ha tudjuk, hogy erre nincs sok időnk.

- tette fel a jogos kérdést a svájci kapitány.

A svájci kapitány, Vladimir Petkovic és Granit Xhaka közös öröme a továbbjutás után Bukarestben Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Caparros

Az Európa-bajnokságon már csak két nyolcaddöntő mérkőzés van hátra.

Kedden 18 órától Londonban következik az angol-német rangadó, majd 21 órától Glasgowban a svéd-ukrán összecsapás.

Kedd estére tehát kialakul a legjobb nyolc mezőnye az Európa-bajnokságon, de egyes negyeddöntők párosítása már most ismert. Ezek szerint július 2-án, pénteken 18 órakor Szentpéterváron Svájc Spanyolország ellen lép pályára. Ugyanezen a napon 21 órakor Münchenben a Belgium-Olaszország mérkőzés következik. Július 3-án, szombaton Bakuban 18 órakor a Dánia-Csehország negyeddöntőt rendezik meg. A július 3-i római negyeddöntő (21 óra) párosítása még nem ismert: itt találkozik egymással a német-angol és az ukrán-svéd meccs továbbjutója.

1Sípszó (kezd + vég)
15Gól
15GólHaris Seferovic
30Sárga lapRaphael Varane
30Sárga lapRaphael Varane
32Sárga lapNico Elvedi
32Sárga lapNico Elvedi
37Különleges esemény
46CsereClement Lenglet
46Sípszó (kezd + vég)
48Sípszó (kezd + vég)
52Különleges esemény
5311-es
57Gól
57GólKarim Benzema
59Gól
59GólKarim Benzema
62Sárga lapRicardo Rodriguez
62Sárga lapRicardo Rodriguez
73Csere
73CsereSilvan Widmer
75Gól
75GólPaul Pogba
76Sárga lapGranit Xhaka
76Sárga lapGranit Xhaka
80CsereSteven Zuber
80CsereBreel Embolo
81Gól
81GólHaris Seferovic
87CsereRicardo Rodriguez
88CsereAntoine Griezmann
88Sárga lapKingsley Coman
88Sárga lapKingsley Coman
90Gól
90GólMario Gavranovic
91Sípszó (kezd + vég)
91Sárga lapBenjamin Pavard
91Sárga lapBenjamin Pavard
94Sípszó (kezd + vég)
94CsereKarim Benzema
97CsereHaris Seferovic
106Sípszó (kezd + vég)
106Sípszó (kezd + vég)
108Sárga lapManuel Akanji
108Sárga lapManuel Akanji
111CsereKingsley Coman
120Sípszó (kezd + vég)
156Belőtt 11-esMario Gavranovic
157Belőtt 11-esPaul Pogba
158Belőtt 11-esFabian Schaer
159Belőtt 11-esOlivier Giroud
160Belőtt 11-esManuel Akanji
161Belőtt 11-esMarcus Thuram
162Belőtt 11-esRuben Vargas
162Belőtt 11-esPresnel Kimpembe
163Belőtt 11-esAdmir Mehmedi
Összeállítások
3-4-1-2
3-4-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!