A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Ronaldo, Mbappé és a többiek - ők lehetnek a foci-Eb legnagyobb sztárjai

Ronaldo, Mbappé
Vágólapra másolva!
Június 11-én kezdődik az idei év egyik legjobban várt sporteseménye, a labdarúgó-Európa-bajnokság. Az egy hónapig tartó futballünep során világsztárok lépnek majd pályára, akik a hosszú és fárasztó, többnyire zárt kapuk mögött lejátszott klubidény után a kontinenstornán végre nézők előtt futballozhatnak. Az alábbi összeállításban bemutatjuk azt a 10 labdarúgót, akik a nyári foci-Eb legnagyobb sztárjai lehetnek. A listáról ugyan sokan lemaradtak, de így is félelmetes és változatos a névsor: a futballtörténelem egyik legjobbja mellett olyan játékosok is szerepelnek rajta, akik életükben először léphetnek pályára Európa-bajnokságon. Mindannyian szenzációs formában játszottak ebben az idényben, és egy kitűnő Eb-szerepléssel megkoronázhatják idei teljesítményüket. Íme az Origo Sport 10-es listája.
Vágólapra másolva!

Cristiano Ronaldo (csatár, Juventus - Portugália)

Cristiano Ronaldót nem kell bemutatni senkinek. Az ötszörös aranylabdás klasszis minden idők egyik legjobbja, egy ilyen listán megkérdőjelezhetetlen a helye. Természetesen nem csak a múltban elért eredményei miatt írjuk ezt, 36 évesen is hétről hétre világklasszis teljesítményt nyújt. Ronaldo volt a vezére a 2016-ban Eb-győztes portugál válogatottnak, és az idei tornára készülő nemzeti csapat játéka is rá épül.

Az ötszörös BL-győztes futballista 9 góljával Michel Platinivel holtversenyben az Eb-k történetének legeredményesebb labdarúgója, hamarosan egyedüli csúcstartó lehet.

A Juventustól minden bizonnyal távozó csatárnak csapatszinten nem ez volt a legjobb szezonja (azért egy Olasz Kupát nyert), de egyénileg remek idényt futott. A Serie A gólkirályi címét 29 találattal elhódította, és minden sorozatot figyelembe véve összesen 43 meccsen lépett pályára klubjában, melyeken 35 gólt szerzett.

Ismerve végtelenül profi hozzáállását és maximalizmusát, ne legyen kétségünk afelől, hogy a portugál válogatott gólrekordere mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a nemzeti együttes megvédje az Európa-bajnoki címét. Ugyan Fernando Santos csapata - amely a magyar válogatottal egy csoportban szerepel - még erősebb kerettel vág neki az Eb-nek, mint öt évvel ezelőtt, elsősorban Ronaldo jelenléte miatt mondhatjuk, hogy a portugál csapat a torna egyik nagy esélyese.

Cristiano Ronaldo 9 gólt szerzett eddig az Európa-bajnokságokon, a portugál válogatottban összesen 103 találatnál tart Forrás: NurPhoto via AFP/Raddad Jebarah/NurPhoto/Raddad Jebarah

Kylian Mbappé (csatár, Paris Saint-Germain - Franciaország)

Nem véletlenül mondják a futball világában, hogy a Lionel Messi és Cristiano Ronaldo fémjelezte korszak után a francia Kylian Mbappé lesz a nemzetközi labdarúgás legnagyobb csillaga. Mivel sokkal fiatalabb az említett két klasszisnál, ezért a pályafutását nem lehet összehasonlítani velük, azonban 22 évesen már annyi mindent elért, amiről mások egész karrierjük során csak álmodni mernek. Az első Eb-jére készülő játékos már most világsztár. Mbappé 2018-ban, 19 évesen kulcsszerepet vállalt a franciák vb-győzelmében, és egyénileg is sorra döntögeti a rekordokat.

A francia bajnokságot már négyszer megnyerte, háromszor lett gólkirály az élvonalban, a Bajnokok Ligájában 43 meccsen 27 gólt lőtt és 15 gólpasszt adott, tehát 42 gólban játszott közvetlen szerepet.

A PSG ugyan ebben a szezonban nem tudta megnyerni a Ligue 1-t, és a BL-ben is lemaradt a döntőről, de a siker nem Mbappén múlott, aki a Barcelona és a Bayern München elleni párharc során is emlékezetes teljesítményt nyújtott.

A Camp Nouban a nyolcaddöntő első mérkőzésén 3 gólt lőtt Messiék ellen, amellyel gyakorlatilag egymaga eldöntötte a továbbjutást.

A legutóbbi vb-győztes francia válogatott, amely a 2016-os hazai rendezésű Eb-n ezüstérmet szerzett, egyértelműen a torna egyik legnagyobb esélyese. A gólokat elsősorban a minden bizonnyal a magyar csapat ellen is pályára lépő Kylian Mbappétól várhatják a szurkolók, aki az Eb legnagyobb sztárja lehet.

Kylian Mbappé 2018-ban vb-győztes lett a francia válogatottal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jurgen Fromme

Kevin De Bruyne (támadó középpályás, Manchester City - Belgium)

mondta Pep Guardiola a kedvenc játékosáról. Tény és való, hogy az idei Premier League-győztes Manchester City és a világranglistán első helyezett belga fociválogatott is alaposan megérzi, ha Kevin De Bruyne nincs a csapatban. A City katalán edzője szerint ő a legjobb a posztján, és ezzel nehéz is lenne vitatkozni. A 29 éves belga karmester valóban elképesztő helyzetfelismeréssel rendelkezik, nem sokan látnak nála jobban a pályán.

Ebben az idényben összesen 18 gólpasszt adott a Cityben, az előző szezonban 20-szor hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait csak a Premier League-ben, így méltán választották a játékostársak 2020-ban és 2021-ben is az év labdarúgójának Angliában.

De Bruyne a kiváló passzjátéka mellett remekül lő, ha kell, csúszik-mászik, igazán alázatos futballista, aki számára a csapat az első. A középpályás a Chelsea ellen 1-0-ra elvesztett BL-döntőben egy ütközés után orr- és szemüregcsonttörést szenvedett, de sikeresen megműtötték, így a jelek szerint akár arcmaszk nélkül is szerepelhet majd az Eb-n. Amennyiben valóban játszhat és a belga válogatottal jól szerepel a kontinenstornán, a remek szezont futó De Bruyne az Aranylabda egyik fő várományosa lehet.

Kevin De Bruyne a belga válogatott legfontosabb játékosa Forrás: AFP/John Thys

Robert Lewandowski (csatár, Bayern München - Lengyelország)

Az utóbbi években nyújtott teljesítménye alapján csak a legnemesebb jelzőkkel lehet illetni a Bayern és a lengyel válogatott gólfelelősét, Robert Lewandowskit. A lengyel nemzeti csapat ugyan közel sem képvisel akkora játékerőt, mint a német rekordbajnok, Lewandowski vezérletével azonban okozhat meglepetést az Eb-n. A 32 éves támadó tavaly mindent megnyert a Bayernnel, és az összes sorozatban (Bundesliga, Német Kupa, BL) elhódította a gólkirályi címet is. Pechjére 2020-ban nem osztottak Aranylabdát, pedig minden bizonnyal ő kapta volna meg a rangos egyéni elismerést.

Lewandowski ebben a szezonban még nagyobb extrát nyújtott a Bundesligában, ugyanis megdöntötte a németek legendás labdarúgójának, Gerd Müllernek az 1971/1972-es szezonban felállított 40 gólos rekordját. A lengyel világklasszis mindössze 29 bajnokin lőtt 41 gólt, hatalmas szerepet játszva a Bayern újabb címvédésében.

Az Eb-n a lengyelek játéka egyértelműen Lewandowskira épül majd, és egy jó szerepléssel a nemzeti csapat történetének legeredményesebb futballistája újra esélyessé válhat az Aranylabdára.

Robert Lewandowski 66 góljával a lengyel válogatott történetének legeredményesebb futballistája Forrás: NurPhoto via AFP/Andrew Surma/NurPhoto/Andrew Surma

Harry Kane (csatár, Tottenham Hotspur - Anglia)

Harry Kane évek óta a Tottenham legfontosabb játékosa és az angol válogatott első számú csatára. A londoni klubnál megbízhatóan lövi a gólokat, háromszor lett a Premier League gólkirálya, viszont trófeát még nem nyert a Spursszel, ezért szinte biztosra vehető, hogy távozik a nyáron. A 27 éves csatár nagyon érzi a kaput, emellett rendkívül önzetlen is. A Southampton ellen 5-2-re megnyert meccsen például 4 gólpasszt adott Szon Hung Minnek, majd az utolsó gólt ő maga lőtte.

Kane ebben az idényben minden játékosnál több találatban játszott szerepet a Premier League-ben, ugyanis 23 góljával és 14 gólpasszával mindkét mutatóban az első helyen végzett.

Mindezek ismeretében nem csoda, hogy sorban állnak érte az európai topklubok. Az 1966-os vb-győzelme óta a nagy áttörésre váró angol válogatott támadójátéka is nagyban függ Kane formájától, aki góljaival és gólpasszaival sokat tehet a nemzeti csapat sikeréért.

Harry Kane játéka sokat jelent az angol válogatottnak Forrás: NurPhoto via AFP/Hristo Rusev/NurPhoto/Hristo Rusev

Joshua Kimmich (védekező középpályás, Bayern München - Németország)

Joshua Kimmich a német labdarúgás egyik legnagyobb tehetsége, aki a Bayernben és a német válogatottban is a legendás Philip Lahm örökébe lépett.

A sokoldalú futballista jobbhátvédként és védekező középpályásként is világklasszis teljesítményre képes, klubjában évek óta meghatározó szerepet tölt be, és 26 évesen már több mint 50-szer szerepelt a nemzeti csapatban.

A gólokat elsősorban nem tőle várják majd, de hajszálpontos passzaival, remek szabadrúgásaival sok helyzetet alakíthat ki a társak számára, mindemellett labdaszerzéseivel a védekezésben is kulcsfontosságú szerep jut neki. Az Eb-n minden bizonnyal a Real Madrid sztárja, Toni Kroos oldalán fog majd futballozni a középpálya tengelyében, amely így a németek legerősebb csapatrésze lesz, hiszen ők szervezik a játékot. A magyar válogatott - amely a portugálok és a franciák mellett a németekkel is egy csoportban szerepel a tornán - számára fontos és egyben nagyon nehéz feladat lesz Kimmich semlegesítése.

Joshua Kimmich a középpálya fontos láncszeme Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Franz Waelischmiller/Sven Simon

Memphis Depay (csatár, Olympique Lyon - Hollandia)

Memphis Depay a pályafutása elején a PSV Eindhovenben nyújtott remek teljesítményt, így 2015-ben honfitársa, Louis van Gaal a Manchester Unitedhez csábította. Az angol csapat akkori edzője nagy reményeket fűzött a fiatal futballistához, akinek azonban nem jött be túlzottan a váltás, így két év után tovább állt Franciaországba, és az Olympique Lyonhoz szerződött. Ez az átigazolás viszont nagyszerű döntés volt Depay részéről, ugyanis Lyonban hamar ikonná és közönségkedvenccé vált.

Csapatával a PSG árnyékában a francia bajnokságot nem tudta megnyerni, de góljainak és remek játékának köszönhetően rendszeresen a liga legjobbjai között szerepelt. Szerződése idén nyáron jár le, a hírek szerint Barcelonában, Lionel Messi oldalán folytathatja karrierjét.

A fiatal holland válogatottban a 27 éves Depay a rutint képviseli majd az Európa-bajnokságon, és a csapat vezéreként sokat tehet azért, hogy a narancsmezesek 1988 után újra az Eb-döntő közelébe kerülhessenek.

Elsősorban Memphis Depaytól várják a gólokat a hollandok Forrás: AFP/John Thys

Gianluigi Donnarumma (kapus, AC Milan - Olaszország)

Gianluigi Donnarumma 2015 óta a Milan játékosa, az olasz válogatottban 2016-ban mutatkozott be, és még mindig csak 22 éves. A milánói csapatban több mint 250 mérkőzés van már a háta mögött, a nemzeti együttesben 25-ször lépett pályára. Az olaszok nem titkolják, hogy a legendás Gianluigi Buffon utódját látják benne, és teljesítményével rá is szolgált a hízelgő összehasonlításra.

Donnarumma elképesztően fiatalon, mindössze 16 évesen robbant be a Serie A-ba, és gyakorlatilag a 2015/2016-os szezon óta a Milan első számú kapusa.

Ebben az idényben sokáig közel állt ahhoz, hogy klubjával megnyerje a bajnokságot, ám Stefano Pioli csapata a városi rivális Intert végül nem tudta megelőzni, így a fiatal sztárkapus valószínűleg nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, és elfogadja egy európai topklub ajánlatát. Donnarummának az idei Eb lesz az első tornája az olasz válogatottal, amely 2018-ban nagy meglepetésre nem jutott ki az oroszországi vb-re. Az olaszok ezen a tornán sem esélyesek, ám nincs rossz csapatuk, hátul stabilak, így nagyszerű védéseivel Donnarumma bebizonyíthatja, hogy méltán tartják a 176-szoros válogatott Buffon örökösének.

Gianluigi Donnarumma biztos pont az olasz válogatott kapujában Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Gerard Moreno (csatár, Villarreal - Spanyolország)

Ha szeretnénk megnevezni a jelenlegi legjobb spanyol futballistát, nem valószínű, hogy Gerard Moreno jut elsőként az eszünkbe, és nem is állítjuk, hogy ő a legjobb, de az elmúlt években rengeteget fejlődött, és ebben az idényben 23 góljával ő volt a legeredményesebb spanyol focista a La Ligában.

Moreno 7 góllal és 4 gólpasszal járult hozzá a Villarreal Európa-liga győzelméhez, a Manchester United elleni döntőben ő szerezte csapata egyetlen gólját a rendes játékidőben, és a 11-es párbajban is belőtte a maga büntetőjét.

A labdarúgó-Eb-k történenek egyetlen címvédője, Spanyolország nem olyan erős, mint 2008 és 2012 között, a csatársorban nincsenek olyan klasszisok, mint Fernando Torres és David Villa, de kár lenne leírni, hiszen így is minőségi futballisták alkotják a keretet. Még akkor is, ha egyetlen Real Madrid-játékos sem szerepel Luis Enrique csapatában. Klubjában nyújtott teljesítménye miatt joggal várhatnak a spanyolok gólokat Morenótól az Eb-n, és a 29 éves játékos élete első nemzetközi tornáján a válogatottban is megmutathatja, mire képes.

Gerard Moreno 29 évesen élete első Európa-bajnokságára készülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Bruno Fernandes (támadó középpályás, Manchester United - Portugália)

A bombaerős kerettel Budapestre érkező portugáloknál általában mindig Cristiano Ronaldo van a középpontban, de akad még rajta kívül olyan futballista, akire érdemes lesz figyelni az Eb-n a magyar válogatottnak is. Például Bruno Fernandesre mindenképpen, aki a Manchester United legjobb igazolásának tekinthető az utóbbi éveket figyelembe véve.

Egy olyan labdarúgóról van szó, aki kiváló rúgótechnikával rendelkezik, remekül lát a pályán, mindig megjátszható és jó döntéseket hoz a kapu előtt. 2020 januárja óta a United játékosa, eddig 80 meccsen 40 gólt lőtt és 25 gólpasszt adott.

Fernandes klubjával a Premier League-ben és az Európa-ligában is lemaradt a végső győzelemről, amely nem rajta múlott, hiszen első teljes szezonjában csapata legjobbja volt. A portugál válogatottban eddig némileg más szerepkörben, nem közvetlenül a csatárok mögött, hanem kissé hátrébb futballozik, de Fernando Santos szövetségi kapitány számít rá és a középpályán kulcsszerepet szán az első Eb-jére készülő 26 éves játékosnak.

Bruno Fernandes az Európa-bajnokságon is bizonyítana Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!