Az olaszok megint hármat rúgtak, és már tovább is jutottak

Olasz válogatott
Az olasz válogatott ünnepel Locatelli második gólja után
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának szerda esti mérkőzésén az olasz válogatott 3-0-ra legyőzte a svájci csapatot és továbbjutott a kvartettből. Az olaszok első két gólját Manuel Locatelli szerezte, a végeredményt pedig Ciro Immobile állította be a 89. percben. Roberto Mancini együttesének győzelme egyetlen percig sem forgott veszélyben, Svájc ettől függetlenül a törökök ellen kiharcolhatja a továbbjutást az utolsó fordulóban.
Vágólapra másolva!

Az olaszok kezdésnek 3-0-val léptek át a török gárdán, így a három pont birtokában, hazai környezetben szerdán is a győzelem reményében léphettek pályára. Ezzel szemben Svájc szombaton 1-1-re végzett a walesiekkel Bakuban.

Roberto Mancini a nyitómeccshez képest egyetlenegy helyen változtatott kezdőcsapatán, kényszerűségből Alessandro Florenzi helyett Giovanni Di Lorenzo kapott lehetőséget a védelem jobb oldalán. Míg Vladimir Petkovic szövetségi kapitány ugyanazt a kezdőt küldte pályára az olaszok ellen, amelynek Wales ellen szavazott bizalmat.

Ami a két válogatott örökmérlegét illeti, 58 találkozóból 28 olasz, 8 pedig svájci sikerrel végződött, 22-szer pedig döntetlennel végeztek a felek. A két csapat legutóbbi öt meccséből csak egyet nyert meg az olasz válogatott, négyen ikszeltek.

A római Stadio Olimpico Stadionban megrendezett összecsapást a házigazda olaszok kezdték jobban, az első percektől kezdve beszorították a svájciakat a saját térfelükre, de komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani az első percekben.

A meccs első igazán nagy helyzete Ciro Immobile nevéhez fűződik, a Lazio támadója Spinazzola beadása után fejelt kapu fölé közelről. Majd egy perccel később Lorenzo Insigne esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető szerint nem történt semmi.

Leonardo Bonucci és Xherdan Shaqiri küzd a labdáért Forrás: MTI/AP/AFP POOL/Andreas Solaro

Az óriási fölényben játszó hazai együttes a 19. percben megszerezhette volna a vezetést Giorgio Chiellini révén, de a játékvezető a videobíró segítségével úgy ítélte meg, hogy az olaszok csapatkapitánya kezezett a gólja előtt, ezért érvénytelenítette a találatot.

A 36 éves Chiellinit aztán nem sokkal később sérülés miatt kellett lecserélni, a helyére Acerbi állt be.

Rögtön a cserét követően aztán góllá érett az olasz fölény. Dominico Berardi tette középre a labdát, Manuel Locatelli pedig védhetetlenül lőtt a hálóba.

Manuel Locatelli góljával szerezte meg a vezetést az olasz válogatott Svájc ellen Forrás: AFP/Riccardo Antimiani

A vezetés birtokában sem vettek vissza az olaszok, előbb Lorenzo Insigne kissé kiszorított szögből lőtt a jobb kapufa irányába, de a védők blokkolták a kísérletet, majd Spinazzola egy szép szóló után lőtt a jobb kapufa mellé.

Bár az első játékrész egyes statisztikai mutatói kiegyenlített játékot mutattak, hiszen Olaszország 51 százalékban birtokolta a labdát, de a meccs képe komoly olasz fölényről árulkodott. Roberto Mancini együttese 8-szor próbálkozott kapuralövéssel az első negyvenöt percben, míg Svájc csupán egyszer, igaz, az sem talált kaput. Így az olaszok megérdemelt vezetéssel vonultak pihenőre a szünetben.

A svájci szövetségi kapitány cserével igyekezett a szünetben frissíteni csapatán, Gavranovic váltotta Seferovicot.

Ennek ellenére az 52. percben ismét Locatelli volt eredményes, a Sassuolo játékosa egy remekül eltalált távoli lövéssel növelte tovább a házigazda előnyét.

Ez volt Locatelli harmadik találata az olasz válogatottban a tizenkettedik mérkőzésén.

Az olasz válogatott ünnepel Locatelli második gólja után Forrás: AFP/Alessandra Tarantino

A biztos vezetés birtokában visszavettek az olaszok, és a folytatásban visszaesett az a tempó, ami az első játékrészt jellemezte, de Olaszország így is kézben tartotta a mérkőzést.

A 64. percben Steven Zuber helyzeténél kellett először védenie az olaszok kapusának, Gianluigi Donnarummának, majd a túloldalon egy ellentámadásból kis híján újra gólt szerzett a kék mezes csapat, de Berardi lövése nem sokkal fölé szállt.

A 74. percben Immobile került hatalmas gólhelyzetbe, de a kapu jobb oldala mellé lőtt.

A hátralévő időben a svájciak becsülettel próbálkoztak, de a szépítés sem jött össze nekik, a túloldalon viszont Ciro Immobile nagyszerű lövéssel állította be a 3-0-s végeredményt a 89. percben. A Lazio támadója Törökország után Svájcnak is betalált, és a második gólját szerezte az Eb-n.

Immobile remek formában van, már két gólnál jár az Eb-n Forrás: AFP/Alessandra Tarantino

Az olasz válogatott nemcsak támadásban, de védekezésben is remekelt. Roberto Mancini legénysége pedig a második csoportmérkőzését is megnyerve továbbjutott a kvartettből, ráadásul 2018 szeptembere óta, vagyis immár 29 mérkőzés óta veretlen, és sorozatban tíz találkozón győzött, ezeken pedig gólt sem kapott.

Ezzel szemben a svájci csapat nem tudott kellő nyomást gyakorolni riválisára, a letámadások meglehetősen erőtlenek voltak. Az utolsó fordulóban az olaszok a walesiekkel játszanak majd a csoportelsőségért, míg Svájc a törökök ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

1Sípszó (kezd + vég)
24CsereGiorgio Chiellini
26Gól
26GólManuel Locatelli
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereHaris Seferovic
47Sípszó (kezd + vég)
49Sárga lapMario Gavranovic
49Sárga lapMario Gavranovic
52GólManuel Locatelli
52GólManuel Locatelli
57CsereFabian Schaer
70CsereLorenzo Insigne
79Sárga lapBreel Embolo
79CsereXherdan Shaqiri
79Sárga lapBreel Embolo
84CsereRemo Freuler
86Csere
89GólCiro Immobile
89GólCiro Immobile
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!