A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Ők lehetnek az új Messik és Ibrahimovicok - a futball-Eb öt legnagyobb tehetsége

firo: 04/20/2021 1st Bundesliga season 2020/2021 FC Bayern Munich, Muenchen - Bayer Leverkusen 2021 Muenchen - Bayer Leverkusen FC Bayern Munich 1st Bundesliga 2020 season SPO firo: April 20 Horizontal
firo: 04/20/2021 1st Bundesliga season 2020/2021 FC Bayern Munich, Muenchen - Bayer Leverkusen coach, from, FC Bayern Munich, Hansi Flick, half figure, with, and, Jamal Musiala Marcel Engelbrecht / firosportfoto / poolfoto | usage worldwide (Photo by Marcel Engelbrecht / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Június 11-én kezdődik az idei év egyik legjobban várt sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság. Az egy hónapig tartó futballünnep során érdemes lesz odafigyelni azokra a fiatal tehetségekre, akik klubcsapataikban már fontos szerepet töltenek be, de a válogatottban még nem szerepeltek nemzetközi tornán. Az alábbi összeállításban bemutatjuk azt az öt ifjú futballistát, akik a nyári foci-Eb legnagyobb felfedezettjei lehetnek. Mindannyian remek szezonon vannak túl, és egy kitűnő Eb-szerepléssel a világsztárok közé emelkedhetnek. Íme, az Origo Sport 5-ös listája.
Vágólapra másolva!

Phil Foden (szélső, Manchester City - Anglia)

A Manchester City fiatal szélsője ebben a szezonban üstökösként robbant be az európai futballelitbe. A saját nevelésű tehetség 2017 óta az első csapat tagja, már háromszoros angol bajnoknak mondhatja magát, de igazán ebben az idényben lett fontos láncszeme Pep Guardiola együttesének. A koronavírus-járvány miatt több kulcsjátékosát is sokszor nélkülözni kénytelen Cityben, a 21 éves futballista minden tétmeccset figyelembe véve 50-szer lépett pályára klubjában ebben a szezonban. Foden remekül élt a lehetőséggel, hiszen a Bajnokok Ligájában az összes találkozón játszott, a Dortmund elleni negyeddöntő mindkét mérkőzésén ő lőtte a győztes gólt, hatalmas szerepet játszva a legjobb négy közé jutásban. Foden a Chelsea ellen elvesztett BL-döntőben is kezdőként kapott lehetőséget.

Játékstílusa miatt a legendás spanyol középpályáshoz, Andrés Iniestához hasonlítják, és az alacsony termetű focista (mindössze 171 cm magas) valóban szenzációsan cselez, rendkívül technikás és remek tempóváltásokra képes.

A Liverpoolnak lőtt gólja például zseniális rúgótechnikáját és helyzetfelismerését igazolja.

A szélsőként és támadó középpályásként bevethető labdarúgó az U17-es angol válogatott tagjaként már nyert világbajnokságot, a felnőttcsapatban tavaly szeptemberben debütált.

Eddig 6 fellépésén 2 gólt lőtt, mindkét találatát az Izland ellen 4-0-ra megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen szerezte.

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint Foden hosszú éveken át meghatározhatja az angol nemzeti csapat támadójátékát, és természetesen az idei Eb-n ott lesz a keretben. A 21 éves labdarúgó előtt tehát fényes jövő áll, akár már első Európa-bajnokságán a torna legjobbjai közé emelkedhet.

Phil Foden köré épülhet az angol válogatott a jövőben Forrás: AFP/Ozan Kose

Pedri (középpályás, Barcelona - Spanyolország)

Azt nem lehet biztosan kijelenteni, hogy hosszú éveken át Ronald Koeman lesz a Barcelona edzője, ugyanis a katalán sztárcsapat a bajnokságban csak a harmadik lett és a BL-ből is hamar kiesett. A gyengébb eredmények mellett viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a holland edző milyen bátran szerepeltette a fiatalokat.

Köztük is különösképpen a 18 éves Pedrit, akinek a személyében egy igazi kincset talált a Barcelona.

A rendkívül tehetséges középpályás kivételesen nem a híres akadémia, a La Masia neveltje, hanem a Las Palmas együttesétől igazolta le a Barca még 2019 nyarán, de egy évre kölcsönben vissza is adta nevelőegyesületéhez. Jól tette, mert a fiatal fiú az előző szezonban 36 meccset játszott a másodosztályban, 4 gólja mellett 7 gólpasszt adott a kanári-szigeteki csapatban. Valószínűleg ez volt a kulcsa annak, hogy ebben az idényben berobbanjon az európai futballelitbe. Talán ő sem gondolta volna, hogy 2021-re kihagyhatatlan lesz a Barcelona kezdőcsapatából, ugyanis a nemrégiben befejeződött évadban egy kivételével, az összes spanyol bajnoki meccsen pályára lépett, és a többi sorozatban sem hagyott ki túl sokat.

Stílusa leginkább a Barcelona korábbi legendás középpályásai, Xavi és Andrés Iniesta játékára emlékeztet.

Elképesztően ösztönösek és lazák a mozdulatai, látszik rajta, hogy "jó barátságban van a labdával", ráadásul Messivel is kitűnően megértik egymást a pályán.

Tehetségére felfigyelt a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique is, így Pedri játszott a nemzeti csapat márciusi vb-selejtezőin. A 3-szoros válogatott focista akár kulcsszerepet is kaphat az Európa-bajnokságon a spanyolok középpályáján, és ha töretlenül halad a fejlődése, akkor még a jövő aranygenerációjának egyik letéteményese is lehet.

A technikás Pedri a spanyol válogatott egyik kulcsfigurája lehet az Eb-n Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Jamal Musiala (támadó középpályás, Bayern München - Németország)

A Bayern München és a német válogatott is sokat profitálhat abból, ha előbb-utóbb sikerül megtalálnia Thomas Müller utódját. Ugyan a 2014-ben vb-győztes futballista még mindig klasszis, a mostani szezonban 21 gólpasszt adott a Bundesligában, és ott lesz az Európa-bajnokságon is, azért nincs bebetonozva a helye a kezdőcsapatban. Posztján sokszor kapott lehetőséget a 18 éves Jamal Musiala, aki még nem alapember a német rekordbajnoknál, de 2020 nyarán felkerült az első csapathoz, amelyben többek között 26 bajnoki és 6 BL-meccsen is játszott az idényben.

Februárban a Lazio elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén gólt szerzett Rómában, ezzel a Bayern történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.

Musiala egyébként a Chelsea utánpótláscsapatában pallérozódott, csak később került át a Bayern München akadémiájára. A német és angol állampolgársággal is rendelkező labdarúgó márciusban hosszas töprengés után a német válogatottat választotta. A döntésben Joachim Löw szövetségi kapitány személye is nagy szerepet játszott.

- mondta Musiala. "Meglepett, hogy mennyi mindent tudtak rólam, Löw az egész stílusomat részletesen kielemezte, és felhívta a figyelmemet a gyengeségeimre, ugyanakkor jelezte, hogy a jövőben támadó középpályásként számít rám a nemzeti csapatban" - tette hozzá a tehetséges focista.

A sokoldalú labdarúgó a támadósor bármely posztján képes játszani, de a befejező csatár(ok) mögött, irányítóként érzi magát legjobban.

Korábbi edzője, Andrew Martin szerint Musiala világklasszissá érhet, és egyszer akár Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval említhetik egy lapon.

A német válogatottban a márciusi vb-selejtezőkön mindenesetre már bemutatkozott, és ha szerepet kap, üde színfoltja lehet az Európa-bajnokságnak.

Jamal Musiala a német válogatottság mellett döntött Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Ryan Gravenberch (középpályás, Ajax - Hollandia)

Az Ajax akadémiája mindig is világklasszis színvonalat képviselt, elég csak Johan Cruyffra vagy az 1995-ben BL-győztes csapat alapembereire gondolni. Az amszterdami sztárklub az utóbbi években is megállás nélkül „termeli" a jobbnál jobb futballistákat, akik aztán eurómilliókért cserébe topcsapatokhoz szerződnek. A 2019-ben BL-elődöntős együttesből Matthijs de Ligt a Juventushoz, Donny van de Beek a Manchester Unitedhez szerződött, tehát a legjobbak szinte mindig kivétel nélkül távoznak. Az Ajaxnál ezt jól tudják, és azt is, hogy mindig jönnek újabb és újabb tehetségek a világhírű akadémiáról. Ryan Gravenberch még nem volt tagja a kis híján BL-döntőbe jutó csapatnak, a 190 cm magas középpályás éppen azon a nyáron csatlakozott a felnőttekhez.

A 2002-es születésű futballista szépen sorban végigjárta a korosztályos csapatokat, mára kihagyhatatlan az Ajax kezdőjéből.

Tehetségére természetesen a korábbi legendás labdarúgó, Hollandia jelenlegi szövetségi kapitánya, Frank de Boer is felfigyelt, és ki is viszi az Eb-re a 19 éves fiatalembert.

Gravenberch korát meghazudtoló érettséggel és magabiztossággal futballozik, remekül lát a pályán, mindig megjátszható, az Ajaxban ő diktálja a játék ritmusát.

A mögöttünk hagyott klubidényben a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is pályára lépett, tehát rendelkezik nemzetközi rutinnal is. A holland válogatottban a márciusi vb-selejtezők alkalmával debütált, eddig négyszer ölthette magára a nemzeti csapat mezét. Azt nehéz megmondani, hogy Gravenberch mennyi szerephez juthat az Eb-n, hiszen a hollandok kerete tele van minőségi futballistákkal, viszont de Boer előszeretettel játszatja a fiatalokat. Egy jó Európa-bajnoki szereplés után pedig nem biztos, hogy a középpályás a következő szezont is az Ajaxnál kezdi majd meg.

Ryan Gravenberch uralja a középpályát Forrás: AFP/Maurice Van Steen

Dejan Kulusevski (szélső, Juventus - Svédország)

A svéd labdarúgó-válogatottat sokszor egyetlen emberrel, Zlatan Ibrahimoviccsal azonosítják. A lassan 40 éves világsztár korábban többször lemondta a válogatottságot, majd meggondolta magát. A Milan csatára ezen az Eb-n szeretett volna ott lenni a nemzeti csapatban, azonban térdsérülése miatt végül erre nem kerülhet sor. A svédek legeredményesebb labdarúgója tehát nem lesz ott, így másoknak kell a hátukra venniük a csapatot.

Többek között a Juventus szélsője, Dejan Kulusevski lehet alkalmas erre a feladatra, őt tartják a legmegfelelőbb futballistának arra, hogy a skandináv csapat vezére legyen a jövőben.

A 21 éves tehetség 2016-ban Svédországból került Olaszországba az Atalanta korosztályos csapatához, majd a bergamói klub a Parmának adta kölcsön. A Juventus 2020 elején, a téli átigazolási időszakban szerződtette a macedón származású Kulusevskit, és azonnal kölcsönadta, szintén a Parmának. A legutóbbi szezont már Torinóban töltötte a ballábas szélső, és minden sorozatot figyelembe véve 47 mérkőzésen szerepelt. Kulusevski kifejezetten az Olasz Kupában teljesített kiemelkedően, 5 meccsen 3 góllal és 3 gólpasszal segítette trófeához a Juventust.

A svéd válogatott nem hemzseg a klasszisoktól, Ibrahimovic visszavonulása után szüksége volna egy olyan futballistára, aki képes megteremteni a különbséget, és akire felnézhetnek a társak. Kulusevski már 12 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, de természetesen neki is az idei Eb lesz az első nemzetközi tornája.

A technikás, robbanékony és szélvészgyors labdarúgó remekül lát a pályán, lendületes játékával nagy hasznára lehet hazája válogatottjának a nyári kontinenstornán.

Egy sikeres Európa-bajnoki szerepléssel pedig minden bizonnyal kirobbanthatatlan lesz majd a Juventusból is.

Dejan Kulusevski a svéd válogatott legnagyobb reménysége Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!