A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zárás a Wembley-ben, nyitány az Olimpicóban - bemutatjuk a labdarúgó Eb stadionjait

FOTBALL - ENGLISH CHAMP - TOTTENHAM v LIVERPOOL 2019 ANGLETERRE CHAMPIONNAT ENGLAND ENGLISH league LIVERPOOL PREMIER Soccer TOTTENHAM Horizontal CHAMPIONSHIP FOOT FOOTBALL SPORT
A Wembley patinás stadion
Vágólapra másolva!
A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Glasgow-ban és Sevillában rendezik. A 11 város és ország közül 7 városban és 6 országban ezelőtt sosem rendeztek Európa-bajnoki meccset. Az Origo a londoni Wembley Stadiont, a római Olimpiai Stadiont, a müncheni Allianz Arénát, a bakui Olimpiai Stadiont, és a szentpétervári Kresztovszkij Stadiont mutatja be kicsit közelebbről az Eb-helyszínek közül.
Vágólapra másolva!

A futball otthona

A világ egyik leghíresebb stadionja 1923 óta szolgálta a sportágat, akkor még mindössze 750 ezer fontból készült el, s 25 ezer tonna földet mozgattak meg az építkezés során. Maga a stadion 271,27 m hosszú, 192,02 m széles, a világhírű Iker Tornyok (Twin Towers) 38,4 m (126 láb) magasak voltak. A labdarúgópálya 105 m hosszú, 69,5 m széles.

Az eredeti játékteret 68 ezer gyeptéglából alakították ki.

Az 1948-as olimpia számos eseményét, az 1966-os labdarúgó világbajnokság, valamint az 1996-os futball Eb több mérkőzését is itt rendezték. Itt rendezték a híres 6–3-as magyar győzelemmel véget érő mérkőzést is 1953. november 25-én. A stadionban játszották a vb-történelem egyik legnagyobb vihart kavart meccsét: az 1966-os világbajnoki döntő hosszabbításában Geoff Hurst máig vitatott második gólja után Anglia 4-2-re verte az NSZK-t.

A Manchester United 1968-ban szintén a Wembley-ben nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a portugál Benfica 4-1-es legyőzésével. Az utolsó válogatott mérkőzést 2000. október 7-én játszották, melyen Anglia 1–0-s vereséget szenvedett Németország ellen. A stadion az Angol labdarúgó-válogatott otthonául szolgált 1923 és 2000 között.

A Wembley patinás stadion Forrás: DPPI via AFP/Alan Franklin

Amióta megépült az új Wembley Stadion 2007-ben, azóta London egyik jelképes épületévé vált. A Wembley Európa legnagyobb elhúzható tetős arénája, és nem mellesleg a világ legdrágább, közel 800 millió fontért épült sportpályája. A 2006-ban indult átépítés kezdetéig a 85 éves nemzeti intézményben rendezték 1923 óta az összes kupadöntőt. Az épület terveit a világhírű brit szakember, a hi-tech építészet úttörőjének számító Norman Forster jegyezte. Foster célja az volt, hogy egy új jelképet adjon a városnak. A régi aréna már ikonná vált ikertornyait olyan építészeti megoldással kívánták „pótolni", amely London számos pontjáról jól látható.

Az új Wembley 133 méter magas világító boltíve London-szerte kiválóan látható, különösen este, mikor fényárban úszik az épület.

A hatalmas ív mozgatja a stadion elhúzható tetejét, úgy, hogy függőleges álláson túlmozdulva motorok fékezik súlyos fémelemet. A tető rossz idő esetén tizenöt perc alatt zárható be. A Wembley lenyűgöző boltívje a leghosszabb tetőív a világon, amely 315 méter magasan görbül a stadion fölött.

A stadiont 2007. tavaszán adták át. A másfél éves csúszás okai között szerepel, hogy az átépítést végző ausztrál fővállalkozó, folyamatosan tolta ki a munkák befejezésének időpontját, nem sokkal később pedig egy ötven tonnás acélgerenda beszakadása miatt tartottak kényszerpihenőt.

A világ második legnagyobb stadionja Forrás: AFP/Justin Tallis

Az új Wembley Stadion összterülete meghaladja 44 ezer négyzetmétert. Az eredeti, 1923-as Wembley-hez képest kétszer annyi lett az ülőhelyek száma: az új stadion 90 ezer kiszélesített széket foglal magába. Ez a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel védett.

A világ második legnagyobb stadionja a Wembley. Az első a barcelonai Camp Nou 98.000-es befogadóképességével.

Ahhoz, hogy minden pontról jól lehessen követni a pálya eseményeit, két gigakivetítőt szereltek fel, amely 600 tv készüléknek felel meg. A létesítmény 5 szintjén 2618 WC van, és kétszáznál is több biztonsági kamera pásztáz. A pálya szent és sérthetetlen, mivel átlagember nem léphet rá, de meg sem érinthetik. 250 különböző fűfajtából álló fűkeverék nő rajta, amely alatt egy szívócsőrendszert rejtettek el: a szerkezet bármilyen mennyiségű esővizet képes eltávolítani a pályáról.

Az új Wembley stadion a Chelsea - Manchester United FA kupadöntővel nyitott, 2007. május 19-én. Az Angol labdarúgó-szövetség tulajdonában van a stadion, így az angol labdarúgó válogatott használja főként a létesítményt. A futball-szövetség számára kialakított pálya mérete 115 méter hosszú és 69 méter széles. Valamivel keskenyebb, mint az elődéé, a régi Wembley Stadioné.

Az első hivatalos labdarúgó-mérkőzés, melyen profi csapatok vettek részt, az angol- és az olasz U21-es válogatott között történt 2007. március 24-én, mely 3–3-as eredménnyel zárult. Az első játékos, aki gólt szerzett a létesítményben a FIFA adatai szerint, az Giampaolo Pazzini. Az első angol játékos, aki itt szerzett gólt, David Bentley, aki szintén ezen a meccsen volt eredményes szabadrúgásból.

Az angol válogatott első barátságos mérkőzését Brazília ellen játszotta az új sportpályán 2007. június 1-jén. A 68. percben John Terry találata a válogatott első gólját jelentette az új stadionban. Diego lett az első olyan játékos, aki ellenfélként talált a hálóba, a mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult.

A második FA-kupa döntőt a stadionban 2008. május 17-én rendezték meg, mely során a Portsmouth csapata 1–0-ra győzött a Cardiff City ellen. A finálén regisztrált 89 974 nézőszám a mai napig az új Wembley történetében rekord.

2011. május 28-án rendezték a Bajnokok Ligája döntőjét először a Wembley Stadionban, mely során a Barcelona a Manchester United gárdájával csapott össze.

A Wembley Stadion adott otthont a 2013-as Bajnokok Ligája döntőjének is, ahol a Borussia Dortmund és a Bayern München csapott össze. 2019 szeptemberében hivatalossá vált, hogy a Wembley lesz a 2023-as Bajnokok Ligája döntő helyszíne.

Az angol válogatott otthona Forrás: DPPI via AFP/Alan Franklin

A régi észak-londoni stadionnak gazdag zenei múltja is van, mivel az arénában 1972 augusztusában tartották az első koncertet, a London Rock and Roll Show-t. A fellépők között találjuk Bill Haley and the Comets, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Bo Didley és Chuck Berry nevét is. Az új stadionban az első koncertet George Michael adta 2007. június 9-én. A stadionban hírességek egész sora fellépett már: Adele, Metallica, One Direction, U2, The Killers, Green Day, Foo Fighters, Eminem, Madonna, Taylor Swift, Beyoncé, Coldplay, Oasis, Take That, BTS és az AC/DC is.

Az angol stadionban az Európa-bajnokság D-csoportmeccsei közül az Anglia-Horvátország, az Anglia-Skócia, és a Csehország-Anglia mérkőzéseket fogják lejátszani. A Wembley Stadion emellett egy nyolcaddöntőnek, a két elődöntőnek, és a döntőnek ad majd otthont.

Történelmi meccsek a Stadio Olimpicóban

Az egyik legnagyobb múltú olaszországi sportlétesítmény Római Olimpiai Stadiont 1932-ben adták át, és az olasz főváros két rivális csapatának, a Laziónak és az AS Romának a közös hazai pályája. A világ egyik legmodernebb labdarúgó pályája, színvonalát az UEFA 1999-ben öt csillaggal ismerte el. A stadion kapacitása 70 364 fő.

Az AS Roma hazai pályája a stadion Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A létesítményt 1937-ben jelentősen bővítették, hogy a stadiont alkalmassá tegyék az 1940-es nyári olimpiai játékok atlétikai versenyszámainak lebonyolítására. Befogadóképessége ekkor 72 698 fő volt. Az 1950-es években Róma újból benyújtotta olimpiai pályázatát, amely ezúttal elnyerte a rendezés jogát. 1953-ban Stadio dei Centomila névre keresztelték és az 1960-as olimpiai játékok kezdetéig nagyszabású felújításon esett át. 1960-ban ebben a stadionban rendezték az olimpia megnyitó ünnepségét és egyes lovas versenyszámokat. Neve azóta hivatalosan is Olimpiai Stadion.

A Római Olimpiai Stadiont hivatalosan 1953. május 17-én nyitották meg az Olaszország-Magyarország meccsel. A kapacitása akkor 100 ezer fő volt.

Az 1968-as Európa-bajnokságot itt rendezték, ahol a bronzmeccs mellett a döntőt is itt játszotta az olasz és a jugoszláv válogatott.

1980-ban újra otthont adott a kontinenstornának: a római stadionban három csoportmeccs mellett az NSZK-Belgium döntőt is itt játszották, ahol a németek nyertek 2-1-re. Az 1977-es BEK-döntőt itt játszotta a Liverpool és a Borussia Mönchengladbach (3-1), majd 1984-es döntőben a Liverpool csapott össze az AS Romával (1-1).

A 20. század második felében a stadion rendszeresen volt vendéglátója az európai labdarúgás legjelentősebb meccseinek. 1987-ben atlétikai világbajnokságot, 1990-ben pedig a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit rendezték a stadionban.

A stadionban megemlékeztek Maradonára is Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Az 1990-es vb-n a római stadionban játszották Olaszország három csoportmeccsét. A nyolcaddöntő után a negyeddöntőt is itt játszotta az olasz válogatott. A döntőben Németország legyőzte a Diego Maradona vezette Argentínát az Olimpiai Stadionban.

1996-ban itt játszották a Bajnokok Ligája döntőt, ahol a Juventus megverte az Ajaxot. 2009-ben a Barcelona tudta megverni itt a Manchester Unitedet a BL-döntőben. A BL-döntő miatt 2007-ben korszerűsítették a stadiont.

A 2000-es évek közepén volt arról szó, hogy a Lazio új stadiont épít, de később ezekből a tervekből nem lett semmi. Az AS Roma szintén akart egy új, 52 ezres stadiont, amit 2021-re építettek volna fel, de a klub terve kudarcba fulladt. Az ország futballszövetsége (FIGC) egy korábbi közleményben tudatta a kormány hivatalos álláspontját, hozzátéve,

hogy a stadion befogadóképességének minimum 25 százalékos kihasználásával számol.

A főváros három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont a kontinensviadalon.

A Bayern München fellegvára az Allianz Aréna

A müncheni Allianz Aréna a régi Olimpia Stadion utódja, és az első terveket 1997-ben készítették a létesítményről. Az Allianz Aréna 2002 októberében kezdődött, és a projekt beruházása 340 millió euró volt. A stadion 71 ezer férőhelyes, ebből 66 ezer az ülőhely.

Az első meccset a TSV 1860 München és a 1. FC Nürnberg játszotta a stadionban 2005. május 30-án. Egy nappal később már újabb találkozónak adott otthon a létesítmény: a Bayern München játszott barátságos meccset a német válogatottal.

Éjszaka hihetetlen látványt nyújt a stadion Forrás: AFP/Christof Stache

Az Allianz Aréna a München város nevéhez fűződő, igazi jellegzetesség is:

A 2.874 „légpárnából" álló külső burkolata van, mely piros, fehér és kék színekben is képes pompázni.

Attól függően, hogy melyik csapat játszik, az egész stadion vagy kék vagy piros színben világít. Formája után „gumicsónak"-nak is becézik.

A 2006-os világbajnokság egyik fő helyszíne volt az Allianz Aréna. A torna során itt játszották a Németország –Costa Rica nyitómeccset, illetve a Franciaország-Portugália elődöntőt is. 2012-ben a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott a müncheni stadion: a Chelsea és a Bayern München BL-döntőt itt játszották.

Az elmúlt években a stadiont először 3000, majd később 6000 férőhellyel bővítették. Extra helyeket alakítottak ki a felső szint tetején, és optimalizálták a lelátón lévő ülőhelyeket.

A Bayern hazai pályája Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

A TSV sokáig küzdött a magas bérleti díjakkal, így 2006-ban eladták a részesedésüket a nagytestvér Bayern-nek, és velük állapodtak meg az új bérleti díjakról. Mégsem maradtak ott, hanem inkább átköltöztek a kisebb Grunwalder stadionba, ami 1995-ig volt a kisebbik müncheni csapat otthona.

Az Allianz Aréna három csoportmeccsnek, és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Itt fogják játszani a Franciaország-Németország, a Portugália-Németország, és a Németország-Magyarország meccseket az F-csoportból. A 2024-es Európa-bajnokság egyik fő helyszíne lesz.

Az olajmezőn épült stadion

A bakui Olimpiai Stadiont azért építette Azerbajdzsán, hogy a nemzetközi atlétikai versenyeknek és futballtornáknak otthon adjon. A létesítmény a Tofik Bahramov Stadion szerepét vette át, és 2015. március 6-án nyitotta meg kapuit. Otthonául szolgál az azeri labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek. Itt rendezték a 2015-ös Európa játékok egyes eseményeit, és a 2019-es Európa-liga-döntőt.

A stadion építéséről szóló terveket 2008-ban hozták nyilvánosságra. Az alapkőletételre 2011. június 6-án került sor İlham Əliyev azeri miniszterelnök, valamint az UEFA és a FIFA elnökeinek, Sepp Blatter és Michel Platini jelenlétében.

Az altalaj az egykori Bibi Heybat olajmező helyén található, a Böyük-Şor-tó délkeleti partján.

Az építési munkálatok megkezdése előtt először ki kellett szivattyúzni a mérgező szennyvizet és az olajtermelés maradványait.

Az olajmezőre épült stadion Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

Az építkezés így 2013 tavaszán kezdődött el, majd az átadásra 2015 márciusában került sor. A stadion építési költségei 600 millió dollárra rúgtak, és a létesítmény befogadóképessége 68 700 fő.

Az Olimpiai Stadion megfelel a FIFA és az UEFA előírásainak: az Európai Labdarúgó-szövetség stadionkategóriái szerinti négycsillagos besorolást kapta. A stadion a Boyukshor-tó partján fekszik, és az olimpiai falu komplexumának a része, amely edzéslehetőséget és szállást is kínál.
2017. szeptember 20-án az UEFA Bakunak ítélte a 2019-es Európa-liga-döntő rendezési jogát, amelyet 2019. május 29-én az angol Chelsea és Arsenal vívtak meg.

Az Európa-bajnokság A-csoportjának meccsei közül a Wales-Svájc, Törökország-Wales, Svájc-Törökország összecsapásokat fogják itt megrendezni. A bakui stadion az Eb egyik negyeddöntőjének is otthont ad.

A Zenit stadionja 2018-ban már jól vizsgázott

A 2017-ben épült Kresztovszkij Stadionra szoktak a Zenit Aréna néven is hivatkozni, mivel az orosz csapat itt játssza a hazai meccseit az orosz bajnokságban. Kresztovszkij Stadion a korábban elbontott Kirov Stadion helyén épült meg. A tervezők az építési terveket 2005 végére dolgozták ki, és az első munkálatokat 2008 végén kezdték meg.

A stadiont eredetileg 2009-re adták volna át, de a FIFA által megkövetelt változtatások és korrupciós vizsgálatok miatt több évet késett az átadás.

A létesítményt a japán tervezőiroda, Kisho Kurokawa tervezte. A stadion hasonlít egy űrhajóra, és sokak szerint a japán Toyota Stadion mintájára készült el az orosz stadion is.

A Kresztovszkij Stadion építési költségeit először az orosz energiaipari cég, a Gasprom támogatta, de később ezt a szerepkört átvette a szentpétervári önkormányzat. A munkálatok 2016-ban gyorsultak fel, és 2017 áprilisára sikerült befejezni a létesítmény munkálatait.

A költségek viszont több, mint egymilliárd dollárra rúgtak, amivel minden idők egyik legdrágább stadionja lett a szentpétervári aréna.

A 64 ezer férőhelyesre tervezett stadion az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) minden előírásának megfelel.

Az első hivatalos meccset 2017. április 22-én játszották: a Zenit csapata 2-0-ra legyőzte az Ural csapatát a bajnokságban.

A Zenit otthona Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A Kresztovszkij Stadion a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne, és a 2017-es konföderációs kupa egyik stadionja volt. Itt tartották a 2017-es konföderációs kupa nyitó- és záróünnepsége, valamint itt rendeztek meg négy mérkőzést, beleértve a döntőt.

A stadion kapacitását 56 196 főre csökkentették az orosz bajnokság meccseire, de a 2018-as világbajnokságra 68 000 főre bővítették.

A Kresztovszkij Stadionban fogják megrendezni a Belgium-Oroszország, Finnország-Oroszország, Finnország-Belgium csoportmeccseket az B-csoportban, illetve az orosz stadion a lengyel-szlovák, svéd-szlovák, és a svéd-lengyel összecsapásoknak is otthont ad az E-csoportban. Az egyik negyeddöntőt is itt rendezik majd meg július elején. Szentpétervár hét Európa-bajnoki találkozónak ad otthont.














Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!