Használhatatlan csatárnak nevezte csapattársa Robert Lewandowskit

fbl Horizontal
Poland's forward Robert Lewandowski looks on during a training session at Arena Gdansk in Gdansk on June 11, 2021 ahead of the UEFA EURO 2020 football competitions. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Robert Lewandowski napjainkban a világ egyik, ha nem a legjobb csatára, ehhez kétség sem fér. Azonban ez nem volt mindig így, jó ideig még az is kétséges volt, hogy lesz-e belőle valaha élvonalbeli focista. Ma már tudjuk, hogy lett, méghozzá nem is akármilyen.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Szentpéterváron mutatkozik be az Európa-bajnokságon a lengyel válogatott. A Szlovákia elleni találkozó előtt érthetően a lengyelek fantasztikus formában lévő csatárára, Robert Lewandowskira jut a legtöbb figyelem. Róla ír a brit Guardian is, felelevenítve egy másfél évtizedes történetet.

E szerint még 2006-ban történt, hogy a varsói Legia kölcsönadta a nem túl sokra tartott 18 éves csatárát, Robert Lewandowskit a harmadosztályban szereplő Znicz Pruszkow csapatának. Az ifjú Lewa először szerepelt felnőttek között, és bizony a felkészülés során nem sikerült mindenkit meggyőznie képességeiről. A csapat akkori gólkirálya, Daniel Kokosinski a Dolcan Zabki elleni felkészülési meccs után például így fakadt ki Pruszkow edzőjének a számtalan helyzetet kihagyó Lewandowskira mutatva.

Robert Lewandowski 19 évesen a Znicz Pruszkow játékosaként:

"Ki a franc ez? Teljesen használhatatlan csatárként!" – emlékszik vissza a 15 éve történtekre Kokosinski, aki gyorsan megbánta a szavait.

Az új fiú ugyanis a szezon végén 15 góllal a harmadosztály gólkirálya lett, feljutáshoz segítve a Pruszkowot, hogy aztán a következő idényben 21 találatával már a másodosztály legjobb góllövője legyen. A Legiának egyébként még ekkor sem kellett, így a Lech Poznan csapott le rá. Itt aztán egymást követő két szezonban is 18 gólt szerzett (másodikban az Ekstraklasa gólkirálya lett), és 2010-ben a Borussia Dortmund játékosaként megkezdte hódítását a Bundesligában.

Ahogy mondani szokás: a többi már történelem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!