Csodadöntetlen a világbajnok ellen, megmaradt az esélyünk a továbbjutásra

Magyarország - Franciaország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.19.
Fiola Attila gyönyörű gólt lőtt a franciáknak
Vágólapra másolva!
Szombat délután a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában lejátszotta a második Európa-bajnoki csoportmérkőzését, és csodát tett a vb-győztes francia csapat ellen, mert nem kapott ki és 1-1-es döntetlent ért el. Az első félidőben a franciák több nagy ziccert is kialakítottak, de Kylian Mbappé és Karim Benzema is sorra hagyta ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Ezzel szemben Marco Rossi csapata az első helyzetéből megszerezte a vezetést. Az első félidő hosszabbításában egy gyönyörű akció végén Fiola Attila lőtte be a magyar csapat első gólját az Eb-n. A második félidőt végigtámadták a franciák, a 66. percben pedig egy rendkívül szerencsés góllal sikerült egyenlíteniük Antoine Griezmann révén. 
Vágólapra másolva!

A meccsről az élő közvetítésünket itt olvashatja.

A magyar válogatott kedden este kezdte meg Eb-szereplését a portugálok ellen. A magyar csapat sokáig jól tartotta magát, de az utolsó percekben egy rövidzárlat után a portugálok végül 3-0-ra nyertek. Ezt követően Münchenben a világbajnok francia csapat a 2014-es világbajnok német válogatott elleni 1-0-s sikerrel kezdte a csoportkört, ami azt is jelenti, hogy a franciák egy második sikerrel már be is biztosíthatnák továbbjutásukat a telt házas Puskás Arénában.

A portugálok elleni meccset követően kikerült a keretből a sérült Gazdag Dániel, így Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt után újabb kreatív játékost kell nélkülöznie Marco Rossinak, aki elmondta, egy olyan csapat ellen, mint a francia, mindenképpen a portugálokhoz hasonló taktikával kell majd felállni, de arra is felhívta a figyelmet a szövetségi kapitány, hogy labdabirtoklásban is fejlődnie kell a magyar csapatnak.

A magyar csapat játékosait óriási ováció fogadta a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat a Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á, Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Sallai, Szalai Á.

összeállításban kezdte a meccset, míg a világbajnok franciák is bombaerős csapattal, a Lloris – Pavard, Kimpembe, Varane, Digne – Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann, Benzema, Mbappé tizeneggyel futottak ki a Puskás Arénában. Marco Rossi és Didier Deschamps is egy helyen változtatott az első meccshez képest. A magyar csapatba Lovrencsics Gergő helyére a francia származású Loïc Nego kerültbe be a kezdőbe, aki 2020 októberében kapott elsőször meghívót a magyar válogatottba. A francia csapatban az Everton játékosa, Lucas Digne váltotta balhátvéd poszton a Bayern München sztárját, Lucas Hernándezt. A bajor csapat játékosa védekezésben erősebb, mint Digne, azonban az Everton balhátvédje sokkal eredményesebben segíti a támadásokat, az idei szezont hét gólpasszal zárta a liverpooli csapatban.

Kylian Mbappé megmászta Nagy Ádámot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink agresszívan, bátor letámadással kezdték a mérkőzést, ez meglepte a franciákat, akik az első percekben több olyan szabálytalanságot is elkövettek, amelyekért villanhatott is volna a sárga lap. Marco Rossi remekül megszervezte csapata játékát, a franciák szinte át sem lépték a félpályát, és 10. percben végre Benjamin Pavard is megkapta a mérkőzést első sárga lapját.

A 14. percben mégis a franciáké volt az első nagy helyzet, de Gulácsi Péter két óriási bravúrt is be tudott mutatni.

Karim Benzema 18 méteres bombáját a magyar válogatott kapusa kiszedte a jobb alsó sarokból, a kipattanó után pedig belevetődött Antoine Griezmann közeli ismétlésébe.

Három perccel később újabb hatalmas francia-ziccer maradt ki.

Digne baloldali beadására Kylian Mbappé robbant be, de a kilencméteres fejese elkerülte a bal kapufát. A 21. percben ismét Digne tett egy labdát Mbappé fejére, de a Paris Saint-Germain csatára ezúttal kapu fölé fejelt.

Szalai Ádámot hiába polták, nem tudta folytatni a meccset Fotó: Csudai Sándor - Origo

A francia nyomás közepette a legjobbkor jött a játékvezető által elrendelt ivószünet, az viszont óriási balszerencse volt, hogy

Szalai Ádám ütést kapott a fejére, amelyetől megszédült és jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot, így a megszakítás után a magyar válogatott a vezére nélkül volt kénytelen futballozni.

A 31. percben kis híján megszerezte a vezetést a világbajnok francia csapat. Mbappé tartott meg a tizenhatoson belül egy labdát, majd visszatálalt a mélységből érkező Karim Benzemának, aki 11 méterről a bal kapufa mellé lőtt. Két perccel később ismét Mbappé került helyzetbe. A villámgyors csatár egy indulócsellel két magyar védőt is lehagyott, majd kilenc méterről lőhetett kapura, de a kísérlete elment keresztbe a kapunk előtt.

Kylian Mbappé több nagy helyzetet is kihagyott az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő utolsó bő tíz percében továbbra is a francia csapat birtokolta többet a labdát, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani, és úgy tűnt, a mieink csodával határos módon kapott gól nélkül lehozzák az első félidőt.

Az igazi szenzáció azonban csak a hajrában jött.

Sallai Roland remek pörgetése után a balszélen felfutó Fiola Attila lépett ki ziccerben, Raphaël Varane-nal a nyomában bemasírozott a francia kapuig, és nyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtt a tehetetlen Hugo Lloris mellett.

  • Fiola Attila találata azt jelentette, hogy a világbajnok franciák 527 perc után kaptak ismét gólt.
Fiola Attila gyönyörű gólt lőtt a franciáknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidőt óriási lendülettel kezdték a franciák, Gulácsinak már a 48. percben a levegőben úszva kellett kiütni Paul Pogba kapu elé lőtt labdáját. A második félidőt óriási lendülettel kezdték a franciák, Gulácsinak már a 48. percben a levegőben úszva kellett kiütni Paul Pogba kapu elé lőtt labdáját. A magyar csapat szervezetten, óriási szívvel védekezett, és úgy tűnt, a francia válogatottnak nem ízlik ez a játékstílus, amit jól ábrázolt, hogy

Pogba egy kaput elkerülő lövése után dühösen kezdte csapkodni a földet.

A mieink elképesztő hangulatot csináltak, a szünetben sem hagyták abba a szurkolást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A francia csapat többet támadott a második félidő elején, de igazán veszélyes akciót nem tudott vezetni. Didier Deschamps is érezte, hogy csapata keveset nyújt támadásban, így a középpályás Adrien Rabiot helyére az 57. percben beküldte Ousmane Dembélét. Az FC Barcelona sztárja azonnal megvillantotta a tudását. Egy csellel két magyar védőt is elfektetett, majd 15 méterről kapura bombázott, Gulácsi nem érte el a labdát, de mieink kapusát kisegítette a kapufa.

A folytatásban is támadtak a franciák, de egyáltalán nem voltak veszélyesek, ezért rendkívül fájó volt, hogy a 66. percben egy rendkívül szerencsés góllal tudtak egyenlíteni.

Hugo Lloris kirúgása után Nagy Ádám nem tudta elfejelni a labdát, ez pedig pont elég volt Mbappénak arra, hogy elérje azt. A PSG csatára betört a tizenhatoson belülre, a középre lőtt labdáját Willi Orbán még kipöckölte, a kipattanóra azonban Antoine Griezmann érkezett, aki közelről nem hibázta el a kihagyhatatlan helyzetet.

  • Griezmannak ez volt pályafutása hetedik Eb-gólja. Ennél csak Cristiano Ronaldo (11) és Michel Platini (9) lőtt többet az Európa-bajnokságok történetében.
Griezmann volt a francia csapat egyik legjobbja Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink első helyzetére a 74. percig kellett várni a második félidőben. Ekkor Sallai Roland 18 méteres lövése megpattant egy francia védőn, de a labda sajnos lelassult, így Llorisnak nem jelent gondot védeni. A folytatásban is a franciák birtokolták a labdát, de óriási nyomást nem helyeztek a magyar védelemre.

A 82. percben aztán a semmiből megnyerhették volna a meccset a franciák, de Kylian Mbappé ziccerét Gulácsi óriási bravúrral kiszedte a léc alól.

A hajrában a magyar szurkolók félelmetes hangulatot teremtettek a Puskás Arénában, minden egyes szerelést, felszabadítást vagy jó passzt óriási üdvrivalgással fogadtak, és érezhető volt, hogy most nem történhet meg az, ami a portugálok ellen.

Gulácsi Péter parádézott a francia szurkolók előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A négyperces hosszabbításban a magyar csapat már taktikusan játszott az órával, nem siettette a játékot. A franciák még elkeseredetten támadtak, de a játékukból teljességgel hiányzott az átütőerő. A 93. percben még Griezmannak volt egy kapura tartó szabadrúgása, de Gulácsi kiütötte a labdát a mezőnybe, ezzel pedig elszállt a franciák minden reménye, a mieink pedig előrukkoltak az Európa-bajnokság legnagyobb szenzációjával.

Ezzel a magyar válogatott megtartotta az 1-1-es döntetlent, pontot szerzett az Eb halálcsoportjában a világ legjobb csapata ellen és az utolsó csoportmérkőzésen a továbbjutásért játszik majd a német csapat ellen Münchenben.

1Sípszó (kezd + vég)
9Sárga lapBenjamin Pavard
10Sárga lapBenjamin Pavard
26CsereSzalai Ádám
46GólAttila Fiola
46Sípszó (kezd + vég)
47GólAttila Fiola
50Sípszó (kezd + vég)
52Sárga lapEndre Botka
52Sárga lapEndre Botka
57CsereAdrien Rabiot
66GólAntoine Griezmann
66GólAntoine Griezmann
75CsereSchafer András
76CserePaul Pogba
76CsereKarim Benzema
84CsereLászló Kleinheisler
87CsereOusmane Dembele
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
3-5-2
4-3-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!