Megint láthatjuk Cristiano Ronaldo hisztijét?

fbl Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP FOOTBALL FULL-LENGTH SHOUTING
Ronaldo rendkívül feszült volt az öt évvel ezelőtti Eb-meccsen
Vágólapra másolva!
Kedden este hat órakor a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Marco Rossi csapata a címvédő portugál válogatottat fogadja a telt házas Puskás Arénában, ahol több tízezer magyar szurkoló buzdítja majd a nemzeti csapatot. A mienk ezúttal is a stabil, taktikus csapatjátékban bízhatnak, míg portugál oldalon minden az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldóról szól, de talán éppen ebből kovácsolhat előnyt a magyar csapat.
Vágólapra másolva!

Ha összejön az első magyar győzelem, Ronaldo újra toporzékolhat

A két csapat eddig 13-szor találkozott, ebből kilenc meccset a portugálok nyertek meg, négyszer pedig döntetlen született. Nekünk, magyaroknak a legutóbbi döntetlen gyönyörű emlék, mert nincs olyan focirajongó, aki ne tombolta volna végig a 2016-os Európa-bajnokságon 3-3-as döntetlent hozó csoportmeccset, ahol a találkozó végén már a portugálok csalták a focit, hogy megőrizzék a továbbjutásukhoz szükséges eredményt.

A 3-3-as döntetlennel záruló találkozó hajrájában állítólag Cristiano Ronaldo odasúgta Németh Krisztiánnak, hogy ez az eredmény mindkét csapatnak ideális – arra célozva, hogy ideje lenne leállnia a magyar csapatnak.

A 2016. június 22-én lejátszott mérkőzés rengeteg pillanat miatt maradhat emlékezetes. A 19. percben Gera Zoltán rosszabbik lábával lőtt bombagólját a később a torna legszebb találatának választották. Szintén felejthetetlen, amikor a magyar válogatott játékosai úgy ünnepelték az első gólját lövő Dzsudzsák Balázst, hogy a csapatkapitány kis híján megsérült, amikor a boldog társak a palánkra nyomták.

Ezt követőn viszont Cristiano Ronaldo lett a főszereplő, aki az 50. percben csodálatos sarkazós góllal egyenlített, majd öt perccel később Dzsudzsák második góljánál – 3-2-es magyar vezetésnél – teljesen kikelt magából, és a lyoni stadion kellős közepén kezdett el toporzékolni.

Ronaldo rendkívül feszült volt az öt évvel ezelőtti Eb-meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 62. percben Ronaldo egy fejessel egyenlíteni tudott, így kialakult a 3-3-as döntetlen, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha nem sokkal később Elek Ákos kapufája bemegy, akkor a portugálok kiestek volna a csoportból, és szégyenszemre a kertek alatt kulloghattak volna haza – helyette viszont továbbmentek és megnyerték az Eb-t.

– nyilatkozta a meccs után Elek Ákos, aki még a MOL Fehérvár futballistája, de a 2020/21-es szezonban egyetlen NB I-es meccsen sem lépett pályára, június végétől pedig szabadon igazolható lesz.

Elek Ákos már nincs ott a magyar csapatban, Joao Moutinho viszont még a portugál keret tagja Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Evren Atalay

Ezt követően a két csapat azonos vb-selejtező csoportba került. Addigra azonban az Eb-ről hazatérő magyar csapat legrutinosabb játékosai kezdtek kikopni a válogatottból, Bernd Storcknak pedig nem sikerült levezényelnie a generációváltást, így a lisszaboni meccsen 3-0-ra kapott ki a magyar csapat, a budapesti összecsapáson pedig 1-0-ra.

11 Európa-bajnok a portugál csapatban

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Nagy Ádám, a magyar válogatott középpályása elmondta, hogy a két csapat az öt évvel ezelőtti Európa-bajnokságon nagyon jó meccset játszott egymással, ez a találkozó viszont teljesen más lesz, mert mindkét csapatnál végbement egy generációváltás.

Az Eb-címvédő portugál válogatottban csak 11 játékos maradt az öt évvel ezelőtt győztes csapatból, de közülük csak a kapus, Rui Patricio, a 38 éves középső védő Pepe, és a 36 éves Cristiano Ronaldo számít alapembernek.

„Változott a csapat, de én sem vagyok ugyanaz a játékos, aki voltam. Folyamatosan változunk, és a legintelligensebb dolog, amit egy játékos tehet, hogy változik az évek során.

– mondta az ötszörös aranylabdás Ronaldo a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

A portugálok a 2016-os Európa-bajnokságon korántsem voltak esélyesek a végső győzelemre, és egy nagy adag szerencse is kellett a végső győzelmükhöz, hiszen a nyolcaddöntőben hosszabbításban verték meg a horvátokat, a negyeddöntőben tizenegyespárbaj után ejtették ki a lengyeleket. A döntőt szintén a hosszabbításban nyerték a sokkal jobb erőkből álló franciák ellen, akik a 92. percben még kapufát is rúgtak André-Pierre Gignac révén, így csak pár centin múlott Didier Deschamps csapatának végső győzelme.

A portugálok Eb-győzelméhez hatalmas szerencse kellett Forrás: Sputnik via AFP/Grigoriy Sisoev

Öt évvel ezelőtt korántsem voltak azok, most azonban a portugál csapat az Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyese. Cristiano Ronaldót 36 évesen is „követik" a rekordok, az idei szezonban 29 góllal lett gólkirály az olasz bajnokságban. Ott van a védelemben Rúben Dias, a Manchester City játékosa, akit idén az első angliai szezonja után az év játékosának választottak a Premier League-ben. A másik manchesteri csapatban, a Unitedban futballozó Bruno Fernandes a Premier League egyik legnagyobb csillaga, aki 2020 januárjában igazolt a szigetországba, azóta pedig 80 meccsen 40 gólt lőtt és 27 gólpasszt adott. Mellette ott van a középpályán Bernardo Silva, akit Pep Guardiola egyenesen a portugál válogatott legjobb játékosának nevezett.

A fent említett urak mára már alapemberek a portugál csapatban, és ha ez nem lenne elég,

a kispadon is olyan klasszisok ülnek, mint André Silva, aki az idei szezont 28 góllal zárta a Bundesligában, csak keveset beszéltek róla, mert balszerencséjére a Bayern Münchenben futballozó Robert Lewandowski pont idén döntötte meg Gerd Müller 40 gólos szezoncsúcsát.

Silva mellett pedig ott van João Félix is, akiért két évvel ezelőtt 127 millió eurót fizetett az Atlético Madrid. Igaz, a 21 éves támadó egyelőre nem robbantotta fel a La Ligát, de ebben az is közrejátszik, hogy védekező szellemű csapatban futballozik. Az Eb-n azonban meglesznek a játszótársai, ami komoly lendületet adhat a játékának.

João Felixet sokan Ronaldóhoz hasonlítják, de egyelőre nem tud felnőni a csapat sztárja mellé Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A magyar csapat még ennél is jobban átalakult, ugyanis Marco Rossi 26 fős keretében csak kilencen maradtak a 2016-os csapatból, de az öt évvel ezelőtti tornán Dibusz és Gulácsi sem védett egy percet sem, Fiola Attila az osztrákok elleni meccset végigjátszotta, de utána már sérülés miatt nem léphetett pályára, Nikolics Nemanja pedig csak 39 percet kapott a tornán, így őt sem lehet az alapemberek közé sorolni. Bernd Storkc "keménymagjából" Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Kleinheisler László és Szalai Ádám maradtak, de nagy valószínűséggel csak az utóbbi három játékos lesz stabil kezdő a tornán, így a magyar csapat a portugálhoz hasonlóan teljesen más összeállításban fog játszani, mint öt évvel ezelőtt.

Ronaldo nélkül jobbak a portugálok?

Nyilván nincs olyan edző, aki az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót a kispadra ültetné, de mióta 2018 nyarán a portugál szupersztár a Juventushoz igazolt, egyértelműen gyengült a torinói csapat.

Ronaldo ugyan nyert bajnoki címet, Olasz Kupát és Szuperkupát is, de rendre megkapja azt a kritikát, hogy rátelepszik a csapatra, amely teljesen tőle függ, így a csapatjáték korántsem gördülékeny.

Ronaldo az idei szezonban ugyan gólkirály lett, de a csapata szégyenszemre csak a negyedik helyen végzett a Serie A-ban. Az utolsó fordulóban a Juventus élet-halál meccset játszott a BL-szereplés kiharcolásáért a Bolognában, Andrea Pirlo pedig kispadra ültette Ronaldót a szezon talán legfontosabb meccsén. És mi lett az eredmény? A torinói csapat a szezon legjobb játékát nyújtva simán nyert 4-1-re Ronaldo nélkül, akit Pirlo később sem küldött pályára.

Ritka pillanat: Ronaldo a kispadon Forrás: AFP/Andreas Solaro

A portugálok Izrael elleni felkészülési mérkőzésén is szembetűnő volt, mennyire Ronaldo-függő a csapat, ha pályán van az ötszörös aranylabdás. Az első félidőben Ronaldo ugyan lőtt egy szerencsés gólt, ezenkívül viszont sokszor hátráltatta a csapatot. A portugál játékosok rendre őt keresték a labdákkal, megpróbálták Ronaldót futtatni, pedig 36 évesen már korántsem olyan robbanékony, mint a legjobb éveiben. Emellett sokszor próbál egy az egyezni is, de sebesség híján már a cselei is elég kis számban jönnek be.

Eddig úgy tűnt, nagyon függ az egész csapat tőle, pedig a keretben olyan minőségi játékosok vannak, akik sokat lendíthetnek a játékon" – nyilatkozta korábban a legendás olasz edző, Fabio Capello.

Az izraeliek elleni meccs 70. percében Ronaldót lecserélte Fernando Santos szövetségi kapitány, onnantól kezdve pedig egy teljesen másik portugál válogatottat láthattak az emberek. A labda elkezdett folyni, egyik helyzet követte a másikat, és minden egyes támadásfigura másik játékosra jött ki, ettől pedig sokkal veszélyesebb és kiismerhetetlenebb lett a portugál csapat. Nyilván egy felkészülési meccs eredményéből nem lehet kiindulni, de mintha a portugál játékosok teljesen felszabadultak volna, amikor már nem azzal kellett foglalkozniuk, hogy állandóan Ronaldót hozzák játékba.

Bruno Fernandes vezérletével jobban nézett ki a portugál válogatott Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza

Az irániak legendás csatára, Ali Daei 149 válogatott mérkőzésen 109 gólt szerzett, ezzel ő minden idők legeredményesebb válogatott játékosa. Ronaldo most 104 találatnál tart, és minden bizonnyal meg fogja dönteni ezt az elképesztő rekordot, már csak az a kérdés, hogy az Eb-n vagy pedig az azt követő vb-selejtezőkön.

Ki fog irányítani Szoboszlai és Kalmár nélkül?

A Dunaszerdahely csapatában futballozó Kalmár Zsolt áprilisban szenvedett külső oldalszalag-szakadást, míg Szoboszlai Dominik lágyéksérülés miatt még nem lépett pályára a naptári évben, így a magyar csapat két meghatározó középpályása nem játszhat az Európa-bajnokságon.

„A járvány miatt nem lesznek a csapattal.

Nagyon fognak hiányozni, de a hiányukban még stabilabban, még egységesebben kell dolgoznunk" – mondta a 48-szoros válogatott Nagy Ádám.

Nagy Ádám, a magyar válogatott egyik legfontosabb játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ciprus és az Írország elleni felkészülési meccsen a magyar csapat középpályáján Schäfer Ádám volt az egyedüli kreatív középpályás, mögötte pedig Nagy Ádám játszott, aki szokás szerint mozgatta a csapatot. Nagy korábban a Ferencvárosban játszott támadó középpályást, és volt, hogy Bernd Storck is próbálgatta nyolcas poszton, de több mint meglepő lenne, ha Szoboszlai és Kalmár hiányában Nagy Ádám kapná meg a karmesteri pálcát.

„Abban a pozícióban, amelyikben Nagy Ádám játszik nincs túl sok játékosom. Folyamatosan figyeljük a játékosokat, de nem látok túl sok lehetőséget Nagy Ádám helyettesítésére.

És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmentet tudja képezni a védekezés és a támadás között" – nyilatkozta korábban Marco Rossi, aki a kinevezése után elmondta, hogy csak azokra számít, akik rendszeresen játszanak a klubjukban, de Nagy Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt, mert őt nem lehet pótolni.

Schäfer András könnyen lehet, hogy bejátszotta magát a csapatba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rossi az utóbbi egy évben sikeresen levezényelte a generációváltást, és felépített egy olyan csapatot, amelynek stabil a gerince. A portugálok elleni meccs előtt talán csak a jobb oldali szárnyvédő poszt lehet kérdéses. A legutóbbi két felkészülési meccsen a Ferencváros csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő játszott ezen a poszton, de nem nyújtott meggyőző teljesítményt, így nem lenne meglepő, ha a szövetségi kapitány a portugálok ellen Bolla Bendegúzt, vagy a nagyobb rutinnal rendelkező Loïc Negót szerepeltetné a jobb szélen.

A magyar csapat legveszélyesebb fegyvere

Mivel a magyar válogatott a világ egyik legjobb csapata ellen játszik, meg kell ragadnia azt a kevés esélyét is a gólszerzésre. Ilyenek a szabadrúgások és a szögletek, amelyekből Rossi csapata rengetet veszélyeztetett az utóbbi időben. Elég csak azt említeni, hogy az olasz szakember kinevezése óta Szalai Ádám után a középső védő Willi Orbán szerezte a legtöbb gólt a válogatottban – szám szerint ötöt.

Willi Orbán nemcsak a válogatott, a Bundesliga egyik legjobb védője is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rajta kívül még Szalai Attila is komoly veszélyt jelenthet a portugál kapura. A 13-szoros válogatott hátvédnek ugyan még nincs gólja a nemzeti csapatban, de tavasszal a Fenerbahce csapatában három gólt is szerzett.

Jöhet a jutalomjáték

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a meccs előtt elmondta, hogy a mieink mindent megtesznek majd a sikerért, de felhívta rá a figyelmet, hogy a szurkolóknak ne legyenek irreális elvárásai.

– mondta Rossi, aki hangsúlyozta, hogy az Eb-szereplés kiharcolása után a szurkolók elvárásai megemelkedtek a válogatottal kapcsolatban, de ezek az elvárások olykor irreálisak.

Marco Rossi szerint, ha valakit motiválni kell, az keressen másik sportágat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi a kezdőcsapatot nem árulta el, de azt kijelentette, hogy Szalai Ádám biztosan kezdeni fog.

„Ádámnak már most mondom, hogy kezdő lesz, és Sallai Roland is készen áll a játékra. A támadókat illetően nem lesz gond összerakni a csapatot, és motiválni sem hiszem, hogy különösebben kell majd a játékosokat. Ha valakinek még gondjai vannak ezzel, ez talán válasszon másik sportágat. Az elvárások nőnek felénk, alig várjuk, hogy kezdődjön az Európa-bajnokság" – mondta az olasz szakember, aki reméli, hogy a magyar csapatot nem fogja sújtani az Eb alatt a koronavírus-járvány, de van terve arra is, ha valaki bajba kerülne.

Az olasz szakember aláírná a portugálok Eb-győzelmét, ha kedden pontot szerezne a magyar csapat.

"Aláírnám, amit Ronaldo mondott, hogy akár ki is kapna holnap, de nyerjék meg az Eb-t a végén.

- tette hozzá a szövetségi kapitány, aki végezetül elmondta, hogy a keddi meccsen fog kiderülni, milyen állapotban van a csapat, és az eredmény fog majd erről ítéletet mondani.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya elmondta, nem foglalkozik a statisztikákkal, azzal, hogy általában nyertek a magyarok ellen a budapesti meccseken.

„Új év, új játékosok, más csapat. Engem csak az érdekel, hogyan játszottak a magyarok a lengyelek vagy az írek ellen. Az érdekel, amit látok. Meghallgattam Marco Rossit, Nagy Ádámot, a mondottak alapján pedig nehéz meccsre számítok,

a legjobbunkat kell mutatnunk. Rossi jól szervezett, szenvedélyes csapatról beszélt, ebben nincs sok jobb csapat náluk. A minőség önmagában nem nyer meccset, egy szervezett csapat komoly gondot okozhat. Biztosan keményen fognak kezdeni, mindent be fognak vetni majd, ügyes játékosaik vannak" – mondta Santos, aki szerint nem jelent nagyobb nyomást az, hogy címvédő a csapata.

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

„Természetesen nem ugyanaz a helyzet, mint volt 2016-ban, de azt megígérhetem, hogy ugyanolyan akarattal lépünk majd pályára, mint öt évvel ezelőtt.

– tette hozzá Fernando Santos, aki a magyarokról még annyit elmondott, tudja, hogy Szoboszlai Dominik hiányzása komoly problémát jelent, de így is sok veszélyes középpályása van a mieinknek.

Végül még üzent a portugál drukkereknek, hogy annak ellenére, hogy a stadionban most kevesebben lesznek, tudják, hogy sokan szorítanak nekik, és emlékeztetett, hogy Franciaországban sem nekik szurkoltak a legtöbben a stadionokban.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Gulácsi - Fiola, Orbán, Szalai A. - Bolla, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender - Sallai, Szalai Á.

A portugál válogatott várható kezdőcsapata:
Rui Patrício - Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Rúben Neves, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota

A Puskás Arénában karszalag kell a jegy mellé a belépéshez

- A Puskás Arénában a belépéshez az érvényes jegy mellett védettségi igazolványra is szükség van, amelyet viszont nem a stadionnál ellenőriznek.

- A plasztikkártyát és a mobilalkalmazáson bemutatott igazolásokat is elfogadják a szervezők, ezek meglétét azonban nem a stadionnál, a közvetlen belépés előtt ellenőrzik.

- A meccsekre kilátogató szurkolók a találkozókat megelőző nap reggelétől kezdődően három különböző ponton mutathatják be papírjaikat.

- A védettségi igazolás mellett érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatni. Itt karszalagot kapnak, amellyel az adott mérkőzésen részt vehetnek.

- Mindenki kizárólag a saját karszalagját veheti át.

- Aki több meccsre vett jegyet, annak mindig újra sorba kell állnia az adott meccs karszalagjáért.

- A Groupama Arénánál a stadion Üllői úti oldalának Népligethez közelebbi sarkánál, a Városligetben a Dózsa György úton és a Papp László Budapest Sportarénánál lehet hozzájutni a karszalagokhoz, amelyek elengedhetetlenek a belépéshez a Puskás Arénába. Ezek a pontok a mérkőzések előtti napokon 8 órától 20 óráig tartanak nyitva, míg a meccsnapokon 7 órakor nyitnak, és a második félidő kezdetekor zárnak.

- Minden mérkőzésre különböző színű karszalaggal lehet belépni, azaz aki több mérkőzésre is váltott jegyet, annak újra be kell mutatnia a védettségi igazolását.

- A külföldről érkező szurkolók a repülőtéren is átvehetik a karszalagjaikat.

- A kiskorú drukkerek igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében vehetnek részt a találkozókon, nekik nem szükséges a karszalag kiváltása, kivéve azon 16-18 évesek számára, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, és kísérő nélkül kívánják megtekinteni az Eb-mérkőzéseket.

- A szurkolóknak érdemes letölteniük az európai szövetség (UEFA) EURO-2020 alkalmazását, mert azon rengeteg hasznos információt találnak a közlekedésről és a belépésről.

- A Puskás Arénát lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg, aki pedig nem a mérkőzésre tart, az lehetőleg kerülje el a létesítmény környékét, mert ott lezárások lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!