Az utóbbi 40 év legjobb magyar edzője, Mezey György lesz az Origo Eb-szakértője

Mezey György, magyar labdarúgó, edző
Bécs, 1985. április 17. Mezey György, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kispadról ad utasítást a csapatnak a Magyarország-Ausztria világbajnoki selejtező mérkőzésen a bécsi Gerhard Hanappi Stadionban. A végeredmény: 3:0. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
A június 11. és július 11. közötti labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt az Origón dr. Mezey György, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, a Budapesti Honvéd és a Videoton bajnokcsapatának edzője jelentkezik írásaival, amelyekben az Eb-n történteket elemzi. Mezey György nagyon régen vállalt ilyen feladatot, számunkra óriási megtiszteltetés, hogy elfogadta felkérésünket. A most következő cikkben edzői pályafutásának egy-egy emlékezetes pillanatát elevenítjük fel.
Vágólapra másolva!

Mezey György volt eddig az utolsó olyan szövetségi kapitány Magyarországon, aki labdarúgó-világbajnokságon ülhetett a nemzeti együttes kispadján,

egyszersmind a mai napig ő az utolsó olyan edző, aki kivezette egy vb-re Magyarországot.

Mindez 35 éve, 1986-ban történt. A Mexikóba vezető út, az 1984-1986 közötti időszak csodálatos volt a magyar válogatott és a hazai labdarúgás történetében.

Mezey György

Született: 1941. szeptember 7., Topolya
Klubjai játékosként: Rákosligeti AC (1954-1961), TFSE (1961-1965), Budafoki MTE (1965-1966, 1967), Keszthelyi Haladás (1966-1967), MTK (1968-1969), Bp. Spartacus (1969-1971)
Klubjai edzőként: BVSC (1971-1977), MTK-VM (1977-1980), magyar válogatott, pályaedző (1980-1982), magyar olimpiai válogatott (1982-1984), Magyarország, szövetségi kapitány (1983-1986, 1988), Kuvait (1986-1987), al-Jarmuk (kuvaiti, 1987-1988), Hangö IK (finn, 1989-1990), Videoton (1990), Kispest-Honvéd (1990-1992), al-Tadhamon (kuvaiti, 1992-1993), BVSC (1997-1998), Vasas SC (2000-2001), Újpest FC (2003-2004), Videoton FC (2009-2011)
Kiemelkedő eredményei: világbajnoki részvétel (1986), magyar bajnok (1990-1991, 2010-2011), bajnoki bronzérmes (1977-1978), mesteredző (1982), az év labdarúgóedzője (1985, 2011), az év szövetségi kapitánya a World Soccer ranglistáján (1985), Székesfehérvár díszpolgára (2011), a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíjasa (2019)

Álomjáték a hollandok otthonában

Az 1986-os vb-selejtezőkön Magyarország Ausztriával, Hollandiával és Ciprussal került egy csoportba. A csoport első helyezettje jutott ki biztosan a vb-re, a második helyezés pótselejtezőt ért. Az első meccset Budapesten 3-1-re nyertük Ausztria ellen egy olyan összecsapáson, amelyen az osztrákok a félidőben még 1-0-ra vezettek. Ezek után kellett elutazni Rotterdamba, a hollandok elleni második vb-selejtezőre.

Mezey György már a találkozó előtt arról beszélt, hogy a magyar csapatnak egyáltalán nem kell feltartott kézzel pályára lépnie Hollandia ellen. Kevesen hittek neki.

Aztán a meccsen úgy alakultak a dolgok, hogy Hollandia Kieft révén vezetést szerzett. Ezt a magyar válogatott Détári Lajos góljával kiegyenlítette, majd Esterházy Márton a győztes gólt is belőtte. Ezen a meccsen még az is belefért, hogy Varga József 11-est hibázzon, a magyar játékos az égbe lőtte a 2-1-es vezetésünknél megítélt büntetőt.

"A siker alapvető tényezője az volt, hogy a játékosok megértették és magukévá tették a legfontosabbat: mindenki önmagát vállalja a pályán. Ehhez társult aztán a megalkuvást nem ismerő harci szellem, a határtalan akarás és a fegyelmezettség. Lényegében minden az elképzelésünknek megfelelően alakult. A hollandok pontosan azt és úgy játszottak, ahogy arra számítottunk. A meccsen egyébként a szünetben éreztem azt először, hogy a találkozót a magunk javára fordíthatjuk. Jól láttuk a hollandok egyenlítésünk utáni zavarodott játékát.

És amit még nagyon fontosnak tartok megemlíteni a siker összetevői közül: azt az igazán közösségi hangulatot, amely valósággal eggyé kovácsolta a játékosokat és az őket körülvevő embereket a hollandiai napok alatt!"

Mezey György, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kispadról ad utasítást a csapatnak a Magyarország-Ausztria világbajnoki selejtező mérkőzésen a bécsi Gerhard Hanappi Stadionban Forrás: MTI/Németh Ferenc

A csapat innentől kezdve szárnyakat kapott, és a következő három vb-selejtezőn is nyerni tudott. Sorrendben előbb Limasszolban, majd hazai pályán vertük meg Ciprust, majd következett a bécsi álomjáték, a 3-0-s győzelem az osztrákok elleni vb-selejtezőn.

Azzal a győzelemmel dőlt el, hogy a magyar válogatott csoportelsőként jutott ki a mexikói világbajnokságra.

Az utolsó, Hollandia elleni budapesti vb-selejtezőn az ellenfél nyert, de ez sem akadályozta meg a magyar csapat kijutását.

Csodagyőzelem az NSZK otthonában

A spanyolországi Benidormban zajló edzőtáborból érkezett meg a magyar válogatott Hamburgba, hogy 1985. január 29-én barátságos meccsen mérkőzzön meg az NSZK legjobbjaival. A legjobbakat tényleg érdemes szó szerint érteni, mert a nyugatnémetek így álltak fel ellenünk ezen az összecsapáson.
Stein (Schumacher) — Berthold (Hergeth), Jakobs, K. Förster — Littbarski (Mill), Matthäus, Thon (Kroth), Magath, Briegel (Frontzeck) — K. H. Rummenigge, Völler.

Maradjunk annyiban, hogy az ellenfél bombaerős volt. Mezey és a magyar válogatott pedig gyakorlatilag a téli edzőtáborból érkezett arra a meccsre, amelyet jótékonysági célból rendeztek meg. A hamburgi kikötőben 1984 őszén súlyos hajóbaleset történt. Az NSZK szövetsége a meccs teljes bevételét az áldozatok családtagjainak ajánlotta fel. A mérkőzésen egyetlen gól esett: ezt Péter Zoltán szerezte. Ezzel nyert Magyarország 1-0-ra az NSZK otthonában.

"Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a ma este történtek közül számomra nem az eredmény a legfontosabb. Persze örültem a gólnak, és roppant büszke vagyok arra, hogy az előnyt okos játékkal végig tartani tudták a fiúk.

Minden mérkőzést meg akarnak nyerni, s ami ennél fontosabb: minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte. Hogy mi a számunkra elérhető felső határ, az nagyon sok tényezőből tevődik össze" - így beszélt a hamburgi győzelem után Mezey György szövetségi kapitány.

Itt a húsvét, itt a nyúl, magyar-brazil 3-0

Az 1986-os mexikói világbajnokság előtt az utolsó hivatalos meccset Brazília ellen játszotta Budapesten a magyar válogatott. A meccsre egymillió jegyigénylés érkezett, de csak 70 ezer szerencsés ember mondhatta el magáról, hogy látta azt a csodát, amelyet a magyar csapat ezen a meccsen bemutatott. Détári Lajos, Kovács Kálmán és Esterházy Márton góljával 3-0-ra verte a dél-amerikai csapatot. A két együttes a következő összeállításban kezdett a Népstadionban.

Magyarország: Disztl P. - Sallai, Kardos, Garaba, Varga - Hannich, Nagy A., Détári - Kiprich, Bognár, Esterházy.
Brazília: Leao - Edson, Oscar, Mozer, Dida - El-zo, Silas, Alemao - Renato, Casagrande, Sidney.

Ez a mérkőzés valami egészen elképesztő eufóriát okozott idehaza. Ne feledjük, hogy pár hónap választott el bennünket a mexikói világbajnokságtól. Nagyon nehéz volt higgadtnak maradni azokban a napokban, de Mezey György legalább megpróbálta.

"Ennek az összecsapásnak sajátos kicsengése volt - mondta a szövetségi kapitány.

1986. március 16. Magyarország-Brazília válogatott labdarúgó mérkőzés. A képen Garaba Imre kapura tör Renato mellett Forrás: MTI/Németh Ferenc

Egy igazán látványos és eredményes játékkal ugyanis a magyar-holland vb-selejtező óta tartozott a válogatott a csapatot és a labdarúgást szerető sportbarátoknak. Hogy törlesztettük adósságunkat, ennek igazán örülök.

Heroikus küzdelem és győzelem Észak-Írország ellen

A mexikói labdarúgó-világbajnokság után Mezey György lemondott a szövetségi kapitányi posztról. Egy ideig külföldön dolgozott, de 1988 őszén már ismét ő volt a nemzeti csapat vezetője. Keserves két év volt akkor a válogatott mögött. A mexikói kiesés sokként hatott, a Mezeyt követő Komora Imre, Verebes József, Garami József és Bálint László sem tudott csodát tenni.

A közvélemény szinte Messiásként tekintett Mezeyre, aki igent mondott és elvállalta a felkérést.

Sok ideje nem volt, mert a nyakunkon voltak az 1990-es olaszországi vb-selejtezők, amelynek első meccsét Budapesten játszottuk Észak-Írország ellen. Az 1988. október 19-én lejátszott mérkőzésen a csereként beállt Vincze István góljával Magyarország 1-0-ra nyert, azaz győzelemmel kezdte meg a vb-selejtezőket.

Második szövetségi kapitánysága alatt is győzelemmel kezdte a vb-selejtezőket Észak-Írország ellen Forrás: MTI/Földi Imre

A szövetségi kapitány és az egész ország nagyon boldog volt a heroikus küzdelem után elért győzelmet követően. A Népsport 1988. október 21. számának címlapján Mezey azt mondta, hogy jobb csapatunk lehet, mint Mexikó előtt volt. A kapitány így beszélt:

A bizakodásnak sajnos hamar vége szakadt. A következő vb-selejtező előtt robbant ki az a hatalmas bundabotrány, amely miatt

a Málta elleni idegenbeli meccsen (2-2) a magyar csapatot gyakorlatilag a rendőrség állította össze.

A hatalmas balhé közepette Valettán egy rendkívül szerencsétlen meccset játszottunk a máltai csapattal, amely után Mezey György másodszor is lemondott a szövetségi kapitányi posztról.

Budapesti Honvéd: az első bajnokság

A Budapesti Honvéd az 1989-90-es szezonban épphogy elkerülte a kiesést az NB I-ből. Ez Kispesten elég szokatlan helyzetnek számított, éppen ezért nevezték ki Mezey Györgyöt a Honvéd vezetőedzőjének. A siker nem is váratott sokat magára, mert a Honvéd az 1990-91-es szezonban 5 pont előnnyel nyerte meg a bajnokságot.

Mezey György a Budapesti Honvéd csapatával is bajnokságot nyert 1991-ben Forrás: Wikipedia

A mester így beszélt pályafutásának első bajnoki aranyérméről.

Szerettem volna a bennem felgyülemlett szakmai tapasztalatot érvényesíteni, s ez talán sikerült is. És ez jó érzés. Bár nem akarom túlértékelni, nem óriási fegyvertény, de mégiscsak magyar bajnoki címig jutottunk, és ez bármikor, bármilyen körülmények között értékes. Nem akarok senkit megbántani vagy alábecsülni, mégis hozzáteszem: az sem mellékes, hogy már hetekkel a bajnokság befejezése előtt behozhatatlan volt az előnyünk, tehát nem orrhosszal nyertünk."

Videoton: a második bajnoki cím

Mezey utolsó nagy dobása volt a Videotonnal elért bajnoki aranyérem a 2010-11-es szezonban. Ez volt a székesfehérvári csapat első aranyérme az NB I történetében. A csapat mellett korábban szakmai igazgatóként dolgozó Mezey később tehát vezetőedzőként tevékenykedett és vezette a dobogó legmagasabb fokára a Videotont.

Szerződését ennek ellenére nem hosszabbították meg, azaz a bajnokság megnyerése után távozott az együttestől.

Dr. Mezey György 2011-ben bajnoki címet nyert a Videotonnal Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Büszke vagyok arra a munkára, amit három és fél év alatt a klubnál végeztem. Minden feladatot, amelyet rám bíztak, teljesítettem, köszönöm mindenkinek, aki ebben segített.

Még nem köszönök el, hiszen hátra van még a Magyar Kupa döntője, illetve az utolsó bajnoki mérkőzés, amelyeken teljes tudásommal kívánom szolgálni a csapatot."

Életműdíj az MLSZ-től

2020 januárjában az Év sportolója gálán Mezey György átvehette a Magyar Labdarúgó Szövetség által neki adományozott Életmű-díjat. A neves edző ekkor így beszélt erről. "Hittel teli, büszke futballedzőként vettem át a díjat, a családomtól kezdve a játékosokon át az edzőkollégákig megköszöntem mindenkinek, aki hozzásegített.

Igaz, közben kénytelen voltam rádöbbenni arra is, hogy az életműdíjat nem újszülötteknek adják – ez az elismerés általában lezár valamit. Mindenekelőtt leszögezném: amit elértem, ahhoz kellettek társak.

Mezey György (balra) átveszi az MLSZ életműdíját a 2020-as Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem véletlen, hogy a futball csapatjáték. Amiként az sem, hogy a magyar foci akkor volt jó, amikor ösztönből játszottak a pályán lévők. Máig a fülembe csengenek olyan megszólalások, amelyeket poénnak szántak, de volt igazságtartalmuk is. Aki ezeket magába szívta, örökre futballfüggő marad. Ha behunyom a szemem, előttem van a jelenet: Mészöly Kálmán az egyik idegenbeli válogatott meccs előtt rajzok segítségével magyarázza, kinek mi a feladata. A küldöttség tagja volt Puskás Ferenc is, és ha már ott volt, Kálmán megkérdezte, mit szól mindehhez.

Éjjel-nappal tudnám hallgatni ezeket a történeteket.

Mezey az Origón

A labdarúgó Európa-bajnokság alatt tehát Mezey György ír majd elemzéseket az Origón. Az első cikke, amelyben a tornaesélyes csapatairól ír, hamarosan olvasható lesz lapunkban. Természetesen a magyar válogatott valamennyi mérkőzése után is jelentkezik írásával a neves edző.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!