Azonnal megbolondult Olaszország a labdarúgó-Eb nyitómeccse után

Horizontal
Italy's forward Lorenzo Insigne (10) celebrates with teammates after scoring the team's third goal during the UEFA EURO 2020 Group A football match between Turkey and Italy at the Olympic Stadium in Rome on June 11, 2021. (Photo by Mike Hewitt / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Péntek este a labdarúgó Európa-bajnokság római nyitómérkőzésén az olasz válogatott 3-0-ra legyőzte a török csapatot, ezzel Roberto Mancini együttese már 28 mérkőzés óta veretlen. Az olasz csapat játékosai és a szövetségi kapitány is a türelemben látták a siker kulcsát. Az olaszok házigazdaként nyerték az első meccsüket. Ugyanerre készülnek a dánok, akik szombat este hattól a finneket fogadják Koppenhágában, és az oroszok is, akik a FIFA-világranglista élén álló belgákkal játszanak este kilenctől Szentpéterváron. Ezek előtt viszont délután háromtól az Eb első olyan meccsét rendezik, amely mindkét csapat számára semleges helyszínen lesz. Az öt évvel ezelőtti kontinenstornán bronzérmes walesi csapat a svájci válogatottal játszik Bakuban.
Vágólapra másolva!

Már 28 mérkőzés óta veretlen az olasz válogatott

"Azonnal megbolondult egész Olaszország" - ezzel a címmel jelentkezett az itáliai sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport a törökök 3-0-s legyőzése után. Az olaszok az első félidőben ugyan nem lőttek gólt a törököknek, ennek ellenére az egész mérkőzésen érezhető volt, hogy itt csak az olaszok nyerhetnek.

A második játékrészben aztán a török Merih Demiral öngólja után megtört a jég, az olasz pedig gálamérkőzést rendeztek Rómában, és már 28 mérkőzés óta veretlenek.

– mondta a mérkőzés után Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

Şenol Güneş és Roberto Mancini ökölpacsija Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Ez nem a mi napunk volt. Rengeteg labdát veszítettünk, és sehogy sem tudunk előre jutni.

– értékelt a lefújás után Şenol Güneş, a török csapat szövetségi kapitánya, aki az idei Európa-bajnokság legfiatalabb csapatát irányítja.

Az olaszok már az első félidőben is fölényben játszottak, de a gól nem akart jönni. Ennek ellenére továbbra is türelmesen játszottak, ami sikerre vezetett.

„Az első félidőben türelmesek voltunk. Törökország erős csapat és korábban már sok top csapatnak is gondot okozott.

– mondta a második gólt szerző Ciro Immobile, aki sorozatban a harmadik mérkőzésén lőtt gólt a válogatottban.

Ciro Immobile és Lorenzo Insigne, az olasz csapat legnagyobb sztárjai Forrás: AFP/Mike Hewitt

A találkozó harmadik gólját Lorenzo Insigne lőtte, aki az olasz csapat legkreatívabb játékosa.

„Nagyszerű este volt. Lassan kezdtünk, de a második félidőben sikerült talpra állnunk. Roberto Mancini a szünetben azt mondta, maradjunk nyugodtak és koncentráljunk a játékra.

A csapategységben rejlik az erősségünk. A kapitány nagyszerű csapatot hozott létre, amelyben nincsenek kezdő vagy cserejátékosok, itt mindenki kész áldozatot hozni.

A legfontosabb a győzelem, ami persze csak jobb, ha még gólt is lövök" – mondta a Napoli támadója, aki kilencedik gólját lőtte a válogatottban.

  • Az olasz válogatott még sosem kapott ki nagy tornán a római Stadio Olimpicóban. Kilenc meccsen hét győzelem és kéz döntetlen a mérlege, ráadásul nyolcszor még csak gólt sem kaptak.
  • Gianluigi Donnarumma 22 évesen és 106 naposan minden idők legfiatalabb kapus lett, aki az olasz válogatottban pályára lépett egy nagy tornán.
  • Az olasz válogatott az első félidőben 14-szer lőtt kapura, míg a török csapatnak egyetlen kísérlete sem volt. Ez a legnagyobb különbség 17 év után egy Eb-meccsen. A 2004-es kontinensviadalon a hollandok hozták le 16-0-val a lettek elleni találkozó első félidejét.
  • Az Európa-bajnokságok történetében először fordult elő, hogy az első találat egy öngól volt.
  • Az olasz válogatott történetének ez volt a 39. Eb-mérkőzése, ez alatt pedig először lőtt három gólt a Squadra Azzurra.
1Sípszó (kezd + vég)
45Sípszó (kezd + vég)
46Csere
46CsereAlessandro Florenzi
46Sípszó (kezd + vég)
53ÖngólMerih Demiral
53ÖngólMerih Demiral
64CsereOzan Tufan
64CsereOkay Yokuslu
66GólCiro Immobile
66GólCiro Immobile
74CsereManuel Locatelli
77CsereKenan Karaman
79GólLorenzo Insigne
79GólLorenzo Insigne
80CsereLorenzo Insigne
80CsereCiro Immobile
85CsereDomenico Berardi
88Sárga lapCaglar Soyuncu
88Sárga lapCaglar Soyuncu
90Sárga lapHalil Dervisoglu
90Sárga lapHalil Dervisoglu
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-1-4-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Pályán az öt évvel ezelőtti bronzérmes walesi csapat

Az A csoportban szereplő walesi válogatott nekünk, magyaroknak ismerős lehet, hiszen Ryan Giggs csapata egyenes ágon jutott ki az Európa-bajnokságra abból a selejtezőcsoportból, amelyben a mieink a negyedik helyen végeztek. A walesi válogatott az öt évvel ezelőtt franciaországi Eb-n a torna meglepetéscsapata volt, ahol egészen a legjobb négy közé menetelt, és az elődöntőben sem lett volna esélytelen, ha a csapat legjobb játékosa, Aaron Ramsey nem lett volna eltiltva a mérkőzésről. Azonban az idei Eb-n bombameglepetés lenne, ha a walesiek komoly szerepet játszanának a tornán, ugyanis az öt évvel ezelőtti bronzérmes csapat keretéből csak nyolcan maradtak.

Ráadásul a gárda két sztárjátékosa, a Juventusban futballozó Aaron Ramsey és a Real Madriddal négyszeres BL-győztes Gareth Bale is nehéz éveken van túl.

Ramsey és Bale nélkül nincs walesi csapat Forrás: NurPhoto/Andrew Surma/NurPhoto/Andrew Surma

Ramsey 2019 nyarán az Arsenaltól igazolt az olasz rekordbajnokhoz, de két év alatt nem tudta kiharcolni a helyét a csapatban, a Juventus szezonbeli utolsó öt meccsén már pályára sem lépett. Bale-t pedig évek óta próbálják eltávolítani Madridból, de a ballábas támadó heti 660 ezer eurót keres a spanyol csapatnál, így érthető, hogy nem sürgős neki a távozás. Ennek ellenére az idei szezonban már kölcsönben sikerült őt lepasszolni a Tottenhamhez, ahol viszont 34 meccsen 16 gólt lőtt és három gólpasszt adott. Mindezt úgy, hogy a szezon során a sérülései miatt csak 1667 percet játszott, ami statisztikailag azt jelent, hogy 88 percenként lőtt gólt vagy adott gólpasszt az angol csapatban.

Ramsey és Bale talán már túl van a csúcson, de mivel az idei szezonban mindketten rengeteg meccset kihagytak, még az is előfordulhat, hogy frissen érkezve megvillannak pályafutásuk vélhetően utolsó Európa-bajnokságán.

A csapatot a Manchester United legendája, Ryan Giggs jutatta ki az Eb-re, helyette azonban a másodedzője, Rob Page vezeti az együttest, ugyanis Giggs ellen vádat emeltek családi erőszak miatt, mert állítólag bántalmazta a 39 éves barátnőjét és egy, a 20-as éveiben járó salfordi nőt is.

Ryan Giggs nem irányíthatja a csapatát az Eb-n Forrás: AFP/Oli Scarff

A 47 éves szakember a kihallgatás során tagadta a vádakat, de mindenben együttműködött a hatóságokkal. Giggst ezt követően óvadék ellenében szabadon engedték, de eljárás indult ellene. Az ügy miatt már tavaly novemberben és idén márciusban sem ült le a walesi válogatott kispadjára. A fejlemények miatt a walesi szövetség úgy döntött, az idén nyárra halasztott Európa-bajnokságon is Robert Page helyettesíti őt.

Ami a svájciakat illeti: Vladimir Petkovic csapata remek formában érkezik az Európa-bajnokságra, ugyanis a legutóbbi hat mérkőzését megnyerte. A csapat legnagyobb sztárjai között ott van Yann Sommer, a Mönchengladbach kapusa, aki az egyik legjobb a posztján a Bundesligában. A támadások építéséért az Arsenal középpályása, a csapatkapitány Granit Xhaka felel, aki a klubjában többnyire a védelem előtt futballozik, a svájci csapatban azonban jóval szabadabb szerepköre van. A gólokat pedig Breel Embolótól, a Mönchengladbach támadójától és a Haris Seferovićtól, a Benfica csatárától lehet várni. Az utóbbi az idei szezonban 22 gólt lőtt és 7 gólpasszt adott, ezzel pedig a második helyen végzett a portugál bajnokság góllövőlistáján.

A svájci csapat két legnagyobb sztárja, Yann Sommer és Granit Xhaka Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A walesi és a svájci csapat nagyjából tízévente szokott összetalálkozni. Először 1999-ben kerültek egy Eb-selejtező csoportba, akkor mindkét meccset a svájciak nyerték 2-0-ra. 2010-ben ismét azonos Eb-selejtezőcsoportba kerültek. A bázeli meccset a svájciak nyerték 4-1-re, Cardiffban viszont a walesiek nyertek 2-0-ra Ramsey és Bale góljaival.

A csoport, 1. forduló:
15.00: Wales-Svájc, Baku

A dánok bombaformában várják a finneket

A B csoport másik szombati meccsén a társházigazda dánok a finneket látják vendégül 18 órakor kezdődő összecsapáson, Koppenhágában. A koronavírus-járvány miatt eredetileg a 38 ezer néző befogadására alkalmas Parken Stadionban 15 900-an lehettek volna jelen a találkozókon, a legfrissebb bejelentés alapján viszont 25 ezren láthatják élőben az összecsapásokat, ugyanakkor a dán szövetség jelezte, a finnek elleni meccsre még nem tudja megnövelni a létesítmény kapacitását.

A dán válogatott egy 4-3-3-as játékrendszerre váltott tavaly óta, miután Kasper Hjulmand átvette a szövetségi kapitányi posztot Aage Hareidétől. Hjulmand remekül indított a dán válogatott élén, mivel tavaly októberben legyőzték az angolokat a Nemzetek Ligájában. A világbajnoki selejtezőcsoportjukban három győzelemmel kezdtek a dánok, tizennégy gólt rúgtak, és egyet sem kaptak.

Kasper Schmeichel már régóta kilépett az apja árnyékából Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

A csapat egyik legnagyobb sztárja Kasper Schmeichel, aki -legendás édesapjához hasonlóan - kirobbanthatatlan a kapuból a válogatottban. A védelemben olyan klasszisok futballoznak előtte, mint a Serie A-ban remeklő és a védelem mögé kiváló hosszú passzokkal operáló Simon Kjaer, vagy a Chelsea csapatával BL-győztes Andres Christensen. A háromfős középpályát Pierre-Emile Hojbjerg, Thomas Delaney és Christian Eriksen alkotja majd. A csapat legfontosabb játékosa támadásban Eriksen, aki a támadóharmadban kiváló passzokat tud adni a szélről beinduló csapattársaknak.

A története első nagy tornájára készülő finn válogatott szereplése nagyban függ majd attól, hogy a selejtezősorozatban 10 gólt lövő Teemu Pukki teljesen fel tud-e épülni bokasérüléséből.

Markku Kanerva szövetségi kapitány ugyanakkor kijelentette, bízik a tanítványaiban, akik bebizonyították már, hogy a dánokénál erősebb válogatottakkal is fel tudják venni a versenyt.

Teemu Pukki az idei szezonban 26 gólt lőtt az angol másodosztályban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kanervát 2016 decemberében nevezték ki a finn csapat élére, és nagyban hozzájárult a nemzeti csapat sikereihez. A finn csapat előszeretettel alkalmazza a letámadást és az ellenfél oldalvonalak mellé kényszerítését. Később ott a csatárok és a középpályások „becsapdázzák" a labdás játékost, vagy megpróbálják elszigetelni őt a többiektől, majd a megszerzett labdával gyors és azonnali ellentámadást indítanak.

A két csapat tétmérkőzésen 34 éve találkozott legutóbb. Akkor azonos Eb-selejtező csoportba kerültek, és mindkét találkozót 1-0-ra a dánok nyerték.

B csoport, 1. forduló:
18.00: Dánia-Finnország, Koppenhága

A világ legjobb csapata a legjobb játékosa nélkül

A belga válogatott már a 2018-os világbajnokságon is az egyik legnagyobb esélyes volt, de későbbi győztes francia csapat ellen elveszített az elődöntőt, így végül „csak" a bronzérmet tudta megszerezni. Roberto Martínez csapata most is az esélyesek közé tartozik, ugyanis százszázalékos mérleggel jutott ki az Európa-bajnokságra. A belgákat az is motiválhatja, hogy a kikiáltott aranygenerációnak talán ez az utolsó esélye, hogy trófeát nyerjen, hiszen Vincent Kompany visszavonulása után Jan Vertonghen és Toby Alderweireld is a pályafutása utolsó szakaszába lépett.

A belgák az Eb selejtezősorozatában 40 gólt lőttek, így valószínűleg a kontinenstornán is gólgazdag meccseket fognak játszani.

Ebben már az oroszok elleni mérkőzésen is nagy szerepe lehet az Internazionale támadójának, Romelu Lukakunak, aki az idei szezont 30 góllal és 10 gólpasszal zárta.

De Bruyne egyelőre csak a partvonalon kívülről nézi a belga csapat edzéseit Forrás: AFP/John Thys

Az viszont kérdőjeles, hogy a közel 100 kilós Lukaku milyen támogatást fog kapni az oroszok elleni meccsen, hiszen a csapat karmestere, Kevin De Bruyne a május 29-i, portói BL-döntőben orr- és szemüregcsonttörést szenvedett, amikor ütközött Antonio Rüdigerrel, a Chelsea védőjével. De Bruyne hétfőn érkezett meg a válogatott edzőtáborába, és részt vett az orvosi vizsgálatokon, de a szövetségi kapitány elmondta, hogy az első meccsen nem szeretné kockáztatni a játékát.

Az ő hiányában Eden Hazardnak kellene a vállára vennie a belga csapatot, ami nem is tűnhet lehetetlen feladatnak, azonban a Real Madrid támadója az utóbbi két évben nevetség tárgyává vált. A 30 éves játékos 2019 nyarán 115 millió euróért igazolt a Realhoz, de két év alatt mindössze csak 43 meccsen tudott pályára lépni, és csak 5 gólt szerzett. Hazard az utóbbi két évben rendszeresen küzdött súlyproblémákkal, ráadásul sorozatos sérülései miatt ez idő alatt közel 50 mérkőzést kellett kihagynia, így bombameglepetés lenne, ha pont az Európa-bajnokság alatt kerülne csúcsformába.

Eden Hazard és a francia világ- és Európa-bajnok Thierry Henry a belga csapat edzésén Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

A találkozón az oroszok mellett szólhat a hazai pályán előnye. Sztanyiszlav Csercseszov csapata közel 34 ezer néző előtt játszhat Szentpéterváron, ez pedig óriási lökést adhat. Az oroszok három éve megmutatták, mire képesek hazai pályán a világbajnokságon, akkor a legjobb nyolcig jutottak, és csak tizenegyespárbajban kaptak ki a későbbi döntős horvátoktól. A 2018-as csapatból a kapus Igor Akinfejev és a rutinos hátvéd, Szergej Igansevics is visszavonult, de

maradtak olyan nagyágyúk, mint a Valenciában futballozó Gyenyisz Cserisev, az AS Monacóban kulcsember Alekszander Golovin vagy Alekszej Mirancsuk, aki a Serie A-ban szereplő Atalanta erőssége.

És persze ott van a sztárcsatár, Artyom Dzjuba is, aki az Eb előtt kikerült a csapatból, mert kiszivárgott róla egy videofelvétel, amin maszturbálás közben látható. Azonban még mindig ő az oroszok legveszélyesebb fegyvere, a selejtezőkben átlagosan 17 percenként alakított ki helyzetet, így nem volt kérdés, hogy a hárommeccses kényszerpihenő után helye lesz a csapatban.

A két csapat legutóbb éppen az Eb-selejtezősorozatban találkozott, ahol a belgák otthon 3-1-re, Szentpéterváron pedig 4-1-re nyertek.

B csoport, 1. forduló:
21.00: Oroszország-Belgium, Szentpétervár

A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon összes mérkőzését az Origo élőben közvetíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!