Két kihagyott tizenegyes és ukrán győzelem

Ukrajna - Észak-Macedónia, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, C csoport, Nemzeti Aréna, Bukarest, 2021.06.17.
Andrij Jarmolenko már kétgólos az Eb-n
Vágólapra másolva!
Csütörtök délután az ukrán labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte az északmacedón csapatot az Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában, Bukarestben.
Vágólapra másolva!

Az ukrán és az északmacedón válogatott is az életben maradásért játszott Bukarestben. Az ukránok csak hajrában kapott góllal kaptak ki a hollandoktól, pedig Andrij Sevcsenko csapata kétgólos hátrányból jött vissza az amszterdami összecsapáson. Az ukrán szövetségi kapitány többek között arról beszélt, hogy játékosaiból sokat kivett a hollandok elleni rangadó és kíváncsian figyeli, ki képes regenerálódni a következő összecsapásra. Az egykori aranylabdás csatár egyúttal kifejtette, hogy megnézték az északmacedónok előző meccsét és mindent megmutattak a játékosoknak, amit Ausztria jól csinált ellene.

Az ukrán szurkolók remek hangulatban várták a meccset Forrás: DeFodi Images via Getty Images/Stanislav Vedmid

Az északmacedónok kedvét nem szegte, hogy elvesztették történetük első Eb-mérkőzését. Ezgjan Alioski szerint az Ukrajna elleni mérkőzés olyan lesz, mint egy kupadöntő, mert mindkét félnek muszáj nyernie.

Ahogy az várható volt, a meccs elején az ukránok ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a kilencedik percben kis híján meg is szerezték a vezetést. Ruszlan Malinovszkij 16 méterről megcélozta a jobb alsót, de Sztole Dimitrievszki leért a lövésre, és szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgás után a hollandoknak bombagólt lövő Andrij Jarmolenko marad le a labdáról a hosszú oldalon.

A 12. percben már ziccere is volt az ukránoknak.

Roman Jaremcsuk fordult le az emberéről, egy az egyben vihette a labdát a kapusra, lövés helyett azonban a hosszú oldalon érkező Mikola Saparenkóval akart gólt lövetni, de a visszasprintelő Sztefan Risztovszki hatalmasat mentett becsúszva.

Sztefan Risztovszki megismerkedett Ruszlan Malinovszkij cipőjével Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A 16. percben az északmacedónok is veszélyeztettek. Egy jobboldali beadásra Elif Elmasz érkezett a rövid oldalon, a Napoli játékosa azonban hat méterről kapu mellé pörgetett. A folytatásban is az ukránok uralták a játékot, és a 28. percben újabb ziccert hagytak ki. Jarmolenko lépett ki egy az egyben, de a közeli lövését Dimitrievszki lábbal szögletre mentette.

A szöglet után viszont gyönyörű góllal szereztek vezetést az ukránok.

A rövid oldalra belőtt labdát Olekszandr Karavajev továbbsarkazta a hosszú oldalra, az érkező Jarmolenko pedig közéről a kapuba passzolt.

Andrij Jarmolenko a második gólját lőtte az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Getty Images/Mihai Barbu

Az északmacedónok még fel sem ocsúdtak az első gól utáni sokkból, bő öt perc után megkapták a másodikat.

Olekszandr Zincsenko tökéletes ütemű kiugratása után Roman Jaremcsuk lépett ki ziccerben, és 11 méterről a rövid alsóba lőtt a rosszul helyezkedő Dimitrievszki mellett.

Roman Jaremcsuk ellőtte a labdát Sztole Dimitrievszki mellett Forrás: AFP/Getty Images/Mihai Barbu

A 39. percben visszajöhettek volna a meccsbe az északmacedónok. A 37 éves Goran Pandev kapott egy remek átadást, betört a tizenhatoson belülre majd egy cselt követően átpörgette a labdát a kapujából kivetődő Heorhij Buscsan fölött, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

A második félidőt remekül kezdték az északmacedónok.

Pandev adott remek labdát Arjan Ademinek, aki egy befele csel után nyolc méterről lőtt a jobb alsó irányába, de Buscsan hatalmas bravúrral menteni tudott. Az 50. percben az ukránok is veszélyeztettek. Ruszlan Malinovszkij jobboldali szabadrúgása pont befért volna a jobb felső sarokba, de Dimitrievszki óriásit nyújtózva szögletre tudta tolni a labdát.

Az 55. percben szépített az északmacedón válogatott.

Alekszandar Trajkovszki 19 méteres lövését Buscsan tolta felsőkapufára, a kipattanóra Pandev érkezett, de nem tudott ismételni, mert Olekszandr Karavajev hátulról felrúgta. A büntetőt Ezgjan Alioszki lőtte, de a balra tartó labdát Buscsan védeni tudta, a labda azonban visszapattant Alioszki elé, aki másodszorra már nem hibázott.

Ezgjan Alioszki felfordulatból értékesítette a kipattanót Forrás: Getty Images/Vadim Ghirda

A folytatásban az északmacedónok támadásban maradtak. A 67. percben a kapufáig már eljutó Trajkovszki bombázott 20 méterről, de Buscsan vetődve védeni tudott.

A 75. percben az ukránok visszaállíthatták volna a kétgólos különbséget.

Viktor Cihankov kapott egy remek átadást, szembe került a kapussal, de a 11 méteres kapáslövése elkerülte a kapu jobb oldalát.

Az utolsó tíz percben az északmacedónok mindent megtettek az egyenlítésért, feljebb tolták a védekezésüket, az ukránoknak pedig több területe lett a kontrázáshoz. A 82. percben aztán eldönthették volna a meccset az ukránok. Malinovszkij szabadrúgásába Sztefan Szpirovszki kapott bele, a játékvezető pedig kétpercnyi videózás után büntetőt ítélt az ukránoknak. A labda mögé Malinovszkij állt oda, de a félmagas, jobbra tartó lövését Dimitrievszki védeni tudta.

Ruszlan Malinovszkij eldönthette volna a meccset Forrás: AFP/Marko Djurica

Az utolsó tíz percben az északmacedónok mentek előre az egyenlítésért, a 92. percben még Trajkovszkinak volt egy bombája, de lövése elkerülte a kapu jobb oldalát, így az eredmény már nem változott, így az ukrán csapat megnyerte az Eb eddigi legjobb mérkőzését.

0Sípszó (kezd + vég)
29GólAndriy Yarmolenko
29GólAndriy Yarmolenko
34Gól
34GólRoman Yaremchuk
43Sárga lapMykola Shaparenko
43Sárga lapMykola Shaparenko
46Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereStefan Spirovski
46CsereBoban Nikolov
57Gól
57GólEzgjan Alioski
59Sárga lap
59Sárga lapDarko Velkovski
70CsereAndriy Yarmolenko
70Csere
77CsereEnis Bardhi
78CsereMykola Shaparenko
83Sárga lapDaniel Avramovski
83Sárga lapDaniel Avramovski
85CsereArijan Ademi
85CsereDarko Velkovski
92CsereRuslan Malinovsky
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!