Teljesen megőrült Anglia, amikor az 55 év alatt semmit sem nyerő válogatottjuk mégis nyert valamit

Vágólapra másolva!
A vasárnapi angol-olasz labdarúgó Eb-döntő előtt a világ összes újságja (mi is) megírta, hogy az angol válogatott az 1966-os világbajnokság óta semmit sem nyert. Ez annyiban igaz, hogy Eb-t és vb-t tényleg nem. Node ott van az 1997-es, Franciaországban rendezett Tournoi de France, amelyet akkor mini-világbajnokságnak is neveztek, s amelyet az angol válogatott nyert meg a brazilok, a franciák és az olaszok előtt. Igaz, hogy ezt a tornát mára mindenki elfelejtette, de most, hogy Anglia tényleg bejutott egy világesemény döntőjébe, érdemes rá emlékezni. 
Vágólapra másolva!

Szegény angolok, tényleg rajtuk van a billog: hazai pályán, erős bírói segítséggel nyertek világbajnokságot 1966-ban (tudjuk, Hurst lövése, a gólvonalra vágódó labda, Dienst és Bahramov bírók párbeszéde), s azóta minden Eb-n és vb-n elbuktak - már amire persze kijutottak.

Mert az 55 év alatt nem egyszer fordult elő, hogy a futball tanítómesterei tévén nézték az aktuális világversenyt.

Ha pedig sikerült az angoloknak a kvalifikáció, akkor sem játszhattak döntőben.

A német Sigfrid Held ordítva reklamál, miközben Gottfried Dienst és Tofik Bahramov megbeszéli, gól volt-e Hurst levágódó lövése az 1966-os Anglia-NSZK vb-döntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Karl Schnoerrer

Na de ott volt 1997, amikor a Francia Labdarúgó Szövetség tető alá hozta a Tournoi de France elnevezésű négyes tornát, amelyre a brazil, az olasz és az angol csapat kapott meghívást - a házigazda franciák mellett.

A szervezők a könnyebbség kedvéért "mini világbajnokságnak" nevezték el az eseményt, mert akkor a négy meghívott összesen 8 világbajnoki címmel rendelkezett.

Az angolok egyszer nyertek addig, a brazilok négyszer, az olaszok meg háromszor. Franciaország egyszer sem, de ők 1998-ban örülhettek a vb-aranynak. Szóval, ez a mezőny tényleg bombaerős volt. Hogy miért pont az angolokra esett a választás, az jó kérdés, mert a csapat egy évvel korábban, 1996-ban elődöntőt játszott az Eb-n. Ehhez képest a németek meghívása még erősebbé tette volna a torna mezőnyét, hiszen 1996-ban ők nyerték meg az Európa-bajnokságot.

Paul Gascoigne az 1997-es mini-vb-n Forrás: AFP/Eric Feferberg

Nem húzom nagyon az időt, ezt a mini vb-t az angol válogatott nyerte meg 1997-ben Franciaországban, bár az is a balszerencse kategóriájába tartozik, hogy

ennek a tornának az említésekor senki sem Angliáról beszél. Hanem arról a Roberto Carlos által elvégzett szabadrúgásról és gólról, amely minden idők egyik legnagyobb góljaként vonul be a történelembe.

Gyorsan meg is mutatjuk ezt.

De térjünk most vissza a tornára, annál is inkább, mert 1997. június 4-én Nantes-ban Anglia-Olaszország mérkőzést rendeztek, ami a vasárnap esti Eb-döntő párosításával egyezik meg. Ezt a meccset az angolok nyerték meg 2-0-ra Ian Wright és Scholes góljával.

Tournoi de France, 2. nap

Anglia-Olaszország 2-0 (2-0)
Nantes, 30 ezer néző. Vezette: Koho (finn)
Gólszerző: Ian Wright, Paul Scholes
Anglia: Flowers - Southgate - P. Neville, Keown, Le Saux (G. Neville, 46.), Pearce - Beckham, Scholes, Ince - Wright (Cole, 76.),Sheringham (Gascoigne, 77.).
Olaszország: Peruzzi - Ferrara (Nesta, 46.), Costacurta, Cannavaro, Benarrivo - Di Livio (Maini, 46.), Di Matteo (Fuser, 17.), Albertini, D. Bagglo - Casiraghi, Zola.

Az angol csapatban ott látjuk a védősorban Gareth Southgate nevét. Ő a jelenlegi angol csapat szövetségi kapitánya.

Az angol sajtó diadalittasan kezelte ezt az eredményt, mert 1997 februárjában a két csapat Londonban megrendezett vb-selejtezőjén a olaszok nyertek 1-0-ra a Wembley-ben.

- harsogta (kissé érthetetlen módon) az AP hírügynökség e meccs után. Ezzel kapcsolatban érdekes volt a L'Equipe című francia sportnapilap véleménye, amely egy szóviccel nagyjából ezt akarja mondani:

Ebből azért lehetett látni, hogy ez a győzelem az angoloknak volt nagyon fontos. Három nappal később, 1997. június 7-én Montpellierben találkozott egymással az angol és a francia csapat. A franciák a nyitányon 1-1-et játszottak hazai pályán a brazilokkal, akik az 1994-es vb aranyérmeseként érkeztek a tornára. Nos, az angol válogatott ezt a meccset is meg tudta nyerni, mégpedig Shearer 86. percben szerzett góljával.

Tournoi de France, 3. nap

Franciaország-Anglia 0-1 (0-0)
Montpellier, 20 000 néző. Vezette: Belqola (marokkói).
Gólszerző: Shearer (86.).
Anglia: Seaman - Southgate - P. Neville, Campbell, G. Neville, Le Saux - Beckham (Lee, 76.),Gascoigne, Batty (Ince, 46.) - Shearer, Wright (Sheringham,79.).
Franciaország: Barthez - Thuram, Blanc, Ngotty, Laigle (Lizarazu, 82.) - Deschamps, Vieira, Keller - Djorkaeff - Ouédec (Loko, 63.), Dugarry (Zidane, 76.).

Az angolok győzelmét amúgy borzalmas kapushiba előzte meg, érdemes megnézni Shearer gólját.

Az angolok két meccs után 6 ponttal álltak, de a harmadik mérkőzésüket a brazilok ellen elvesztették. Ez a 6 pont azonban elég volt tornagyőzelemhez, mert az olasz-brazil és a francia-olasz meccs is döntetlenül végződött.

Amikor a torna negyedik meccse, az olasz-brazil összecsapás 3-3-as döntetlennel ért véget, az is eldőlt, hogy az utolsó kör eredményétől függetlenül az angol csapat nyeri a mini vb-t.

Az angol szaksajtó a mini vb megnyerése után egészen elképesztő lelkendezést csapott. Pedig Anglia ekkor még abban sem lehetett biztos, hogy kijut az 1998-as világbajnokságra. Végül azonban ez sikerült nekik, köszönhetően annak, hogy az olasz-angol vb-selejtezőn 1997 őszén, Rómában 0-0-s végeredmény született. Sőt, az angolok végük a selejtező csoport első helyén kötött ki, mert 19 pontot szerzett és 1 ponttal megelőzte az olaszokat.

David Beckham és Diego Simenone nagy találkozása az 1998-as labdarúgó vb nyolcaddöntőjében Forrás: AFP/Gerard Cerles

Az angolok így csoportelsőként jutottak el a franciaországi vb-re, ahol máig emlékezetes módon estek ki az argentin válogatottal szemben a nyolcaddöntőben.

Saint-Étienne-ben David Beckham felelőtlen megmozdulása lett a háromoroszlánosok végzete.

Miután káprázatos első félidőt követően 2–2-re állt az angol–argentin nyolcaddöntő, a 47. percben a földön fekvő Beckham nem túl feltűnően utánarúgott Diego Simeonénak, az Atlético Madrid jelenlegi edzője látványosan elterült, a dán Kim Milton Nielsen játékvezető pedig leküldte a pályáról az angol futball későbbi ikonját.

Az angol Daily Mirror könyörtelen ítéletet mondott Beckham kiállítása után Forrás: Daily Mirror

A több mint egy órát emberelőnyben játszó Argentína végül tizenegyesekkel jutott a nyolc közé, és a másnapi The Daily Mirror nem kegyelmezett Beckhamnek: „10 heroic lions, one stupid boy" (Tíz hős oroszlán, egy hülyegyerek) virított a címlapján.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!