Az angolok összeroppantak, az olaszok 53 év után tizenegyesdrámában nyertek Eb-t

fbl TOPSHOTS Horizontal
Italy's defender Giorgio Chiellini raises the European Championship trophy during the presentation after Italy won the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by Michael Regan / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap este véget ért a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság, melynek döntőjében a hazai pályán játszó angol válogatott Luke Shaw minden idők leggyorsabb Eb-döntős góljával már a második percben megszerezte a vezetést az olasz csapat ellen. Azonban Roberto Mancini csapata a második félidőben teljesen felőrölte Gareth Southgate együttesét, és a 67. percben kiegyenlített Leonardo Bonucci góljával. A hajrában az olaszok sokkal jobban futballoztak, de nem tudtak újabb gólt lőni, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban azonban egyik csapat sem vállalt kockázatot, így 1976 után újra tizenegyesek döntöttek a trófea sorsáról. Az olaszok részről Andrea Belotti és Jorginho hibázott, az angoloktól viszont három cserejátékos, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is rontott, így az olasz válogatott megnyerte fennállása második Európa-bajnoki címét, 53 évvel az után, hogy 1968-ban először diadalmaskodott hazai pályán.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnokság Londonban sorra kerülő döntőjében az angol válogatott 55 év szünet után nyerhetett trófeát, míg az olasz csapat 53 esztendőt követően diadalmaskodhatott volna újra a kontinenstornán. Mindkét csapat meggyőző teljesítménnyel jutott el a döntőig a részben budapesti rendezésű Eb-n. Az olaszok a selejtezősorozatot is beleértve veretlenül meneteltek a döntőbe, Roberto Mancini csapata 2018 szeptembere óta veretlen, azóta 33 mérkőzéséből 26-ot nyert meg.

Az olaszok játszották a legjobb futballt az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Justin Tallis

Az angolok legutóbb 2020 novemberében, a belgák elleni Nemzetek Ligája-meccsen szenvedtek vereséget. Azóta Gareth Southgate csapata 12 meccset hozott le veretlenül, ebből ráadásul tízet megnyert úgy, hogy kilencszer még csak gólt sem kapott.

Az Eb-döntőket illetően Angliának ez volt az első szereplése, az olaszok viszont 1968 után 2000-ben és 2012-ben is elbuktak, utóbbin ráadásul 4-0-ra kaptak ki Kijevben a spanyoloktól, amely a legnagyobb különbségű vereség a kontinenstorna döntőinek történetében. Anglia a 13. ország, amely bejutott a fináléba, és az első "újonc" 2004 óta, amikor Görögország és Portugália csapott össze a végső győzelemért.

Az eddigi 27 olasz-angol válogatott meccsből az örökmérleg olasz fölényt mutat, az angolok nyolc győzelem és nyolc döntetlen mellett 11-szer hagyták el a pályát.

Az Európa-bajnokságok történetében kétszer találkoztak, és az angoloknak egyszer sem sikerült nyerniük: 1980-ban a csoportmérkőzések során 1-0-ra kaptak ki, a 2012-es negyeddöntőben pedig tizenegyesekkel maradtak alul.

Az angolok olasz profizmussal hozták le az eddigi Eb-meccseiket Forrás: PA Images via Getty Images/Nick Potts

A világbajnokságokat is figyelembe véve az olaszok nem veszítettek még meccset nagy tornán az angolokkal szemben, 1990-ben a bronzmérkőzésen 2-1-re győztek, 2014-ben pedig csoportmeccsen verték ugyanilyen arányban a riválist.

Roberto Mancini a létező legerősebb Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne összeállításban küldte pályára a csapatát, míg Gareth Southgate visszaváltott a németek elleni nyolcaddöntőben alkalmazott ötvédős rendszerre, így az angolok a Pickford – Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Mount, Phillips – Kane, Sterling tizeneggyel futottak ki a Wembley Stadion gyepszőnyegére.

Az olaszok kemény letámadással kezdték a meccset, ezzel meg is tudták zavarni az angol védőket, de helyzetet nem tudtak kialakítani.

A második percben aztán az angolok az első támadásukból megszerezték a vezetést.

Egy olasz szöglet után kontrázhattak az angolok. A csapatkapitány Harry Kane remek labdát tálalt a jobbszélen elfutó Kieran Trippiernek, a kezdőbe visszakerülő szélső védő középre tekert, a túloldalon érkező Luke Shaw pedig öt méterről a rövid alsóba lőtt.

Luke Shaw korai góljával szereztek vezetést az angolok Forrás: Getty Images/Andy Rain
  • Shaw 1 perc 57 másodperc elteltével lőtt gólt, ami az Eb-döntők történetének leggyorsabb találata lett. Nem mellesleg a Manchester United játékosának ez volt az első gólja a válogatottban.

A folytatásban az angolok tudatosan átadták a területet az olaszoknak, de rendkívül agresszívan védekeztek, így hiába volt többet a labda az olaszoknál, nem tudtak rést találni az angolok védelmén. Az első félidő közepén úgy tűnt, komoly bajba kerülhetnek az olaszok. A torna egyik legjobbja, az aranylabdára is esélyes Jorginho térde tapadt le egy Raheem Sterlinggel való ütközés után, az olasz középpályást pedig percekig ápolni kell. A brazil származású játékos folytatni tudta a játékot, de érezhető volt, hogy nincs tökéletes állapotban.

Jorginho sérülésénél megijedtek az olaszok Forrás: Getty Images/Paul Ellis

Ezt követően az angolok átvették a játék irányítását, az olaszok pedig nagyon idegesen, rengeteg hibával játszottak. Az első lövésükre is a 28. percig kellett várni, de Lorenzo Insigne 25 méteres átlövése méterekkel elkerülte Jordan Pickford kapuját.

Az első komoly olasz helyzetre a 35. percig kellett várni.

Federico Chiesát rángatták meg, az olasz támadó nem dobta el magát, hanem áthámozta magát Shaw-n, majd 18 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, de a bombája néhány centivel elkerülte a kapufát.

Emerosn és Kieran Trippier szópárbaja Forrás: AFP/Frank Augstein

Az első félidő hajrájában az olaszok továbbra is mentek előre, de esélyük sem volt áttörni a betonkemény angol védelmét, így átlövésekkel próbálkoztak. Először a hosszabbítás második percében találták el a kaput, de Marco Verratti 20 méteres lövése pont a középen helyezkedő Pickford kezébe ment.

Az angolok remekül kezdték a második félidőt.

A 48. percben Sterling tört be a tizenhatoson belülre, megtolta a labdát Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini között, utóbbi megráncigálta a karját, mire az angol elesett, de a holland Björn Kuipers játékvezetőnek esze ágában sem volt büntetőt fújni a dánok elleni meccs után színészkedéssel vádolt Sterlingnek.

Raheem Sterling ezúttal nem tudott tizenegyest kiharcolni Forrás: AFP/Carl Recine

A következő angol helyzetre az 56. percig kellett várni. Shaw baloldali szabadrúgására Harry Maguire robbant be, de a nyolcméteres fejese kapu fölé szállt. Néhány másodperccel később az olaszok is veszélyeztettek. Lorenzo Insigne kapott labdát az ötös sarkán, majd éles szögből kapura lőtt, de Pickford könnyedén védeni tudott.

Öt perccel később kis híján egyenlítettek az olaszok.

Federico Chiesa cselezett balról befelé, majd 14 méterről a hosszú alsó sarok irányába tekert, azonban az angol csapat leggyengébb pontjának tartott Jordan Pickford a torna egyik legnagyobb védését bemutatva kiütötte a labdát.

Pickford elképesztően nagyot védett Forrás: AFP/John Sibley

A 64. percben az angolok ismét pontrúgásból veszélyeztettek. Egy baloldali szögletre John Stones érkezett, de a hétméteres fejese a kapu fölé ment.

A 67. percben kiegyenlítettek az olaszok.

Egy jobboldali szöglet után a csereként beálló Bryan Cristante csúsztatta meg a labdát a rövid oldalon, a hosszún érkező Marco Verratti közelről kapura fejelt, de Pickford újabb hatalmas bravúrral védeni tudott, a kipattanóra viszont Leonardo Bonucci érkezett, és közelről a hálóba lőtt.

Leonardo Bonucci a nyolcadik gólját lőtte az olasz válogatottban Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Leonardo Bonucci 34 évesen és 71 naposan minden idők legidősebb gólszerzője lett az Eb-döntőkben, ezzel megdöntötte Bernd Hölzenbein 1976-os rekordját, aki 30 éves és 103 napos volt, amikor betalált a csehszlovákoknak.

A 73. percben megfordíthatták volna a meccset az olaszok. Egy hosszú indítás után szintén csereként beálló Domenico Berardi törhetett volna kapura, az olasz támadó azonban kapásból lőtte meg a háta mögül érkező magas labdát, és jócskán a kapu fölé bombázott.

Az egyenlítés után az olaszok visszavettek egy sebességgel, az angolok pedig ráeszméltek, hogy talán érdemes lenne elkezdeniük futballozni. A 83. percben újra aztán megszerezhették volna a vezetést, de Shaw balról belőtt labdájával a csereként érkező Bukayo Saka nem tudott kapura fordulni.

A hajrában az olaszok még hosszú percekig cicáztak a behúzódó angolokkal, de igazán komoly helyzetet már nem tudtak kialakítani, így jöhetett a hosszabbítás.

A rendes játékidő végén egy pályára berohanó szurkoló szolgáltatta a legtöbb izgalmat Forrás: AFP/Carl Recine
  • Ez volt a harmadik nagy tornadöntő, amelyet a Wembley Stadionban rendeztek. Az előző kettőt hosszabbításban nyerték meg: az 1966-os világbajnokságon Anglia legyőzte Németországot, az 1996-os Európa-bajnokságon pedig Németország Csehországot.

A ráadásban az angolok előtt adódott az első helyzet. A 97. percben egy bal oldali szöglet után a kifejelt labdára érkező Kalvin Phillips bombázott 18 méterről, de a lövése elkerülte a jobb alsó sarkot.

Gareth Southgate a 99. percben pályára küldte Jack Grealisht, az angol csapat egyik legtechnikásabb játékosát, ezzel is jelezve, hogy még a ráadásban szeretné megnyerni a mérkőzést.

Kalvin Phillips gyötri Andrea Belottit Forrás: UEFA via Getty Images/Shaun Botterill

A 103. percben az olaszok megfordíthatták volna a meccset. Emerson játszotta át Kyle Walkert a jobbszélen, középre lőtt az érkező Bernardeschi felé, de a kapujából kimozduló Pickford röplabdás mozdulattal elütötte a labdát az olasz támadó elől.

A ráadás második félidejében Pickford majdnem kapott egy hatalmas potyagólt.

Az angol kapus Bernardeschi 30 méteres, gyenge szabadrúgását ejtette ki, szerencséjére másodszorra fel tudta szedni a labdát az érkező Belotti elől.

A 114. percben az olaszok könnyen elveszíthették volna a legjobb tizenegyesrúgójukat. Jorghino talpalt bele Grealish térdébe, de a játékvezető csak sárga lapot adott a brazil származású játékosnak, így maradhatott a pályán a végjátékra.

Jorginho belépője könnyen piros lapot érhetett volna Forrás: AFP/John Sibley

Az utolsó percekben azonban egyik csapat sem akart már kockáztatni, így maradt az 1-1-es döntetlen, és 1976 után ismét tizenegyespárbaj döntött az Eb-trófea sorsáról.

  • Az olaszok kezdték a lövést. Az elsőt Domenico Berardi vállalta magára, és higgadtan a jobb alsó sarokba passzolt a balra vetődő Pickford mellett. Az angolok részéről a csapatkapitány Harry Kane érkezett, és a jobb alsó sarokba bombázott (1-1)
  • A második olasz lövő Andrea Belotti volt, akinek a bal alsóba tartó lövését Pickford kiütötte. A második angol tizenegyest Harry Maguire vállalta, és a bal felső sarokba bombázott (1-2).
  • A harmadik olasz tizenegyest az egyenlítő gólt lövő Leonardo Bonucci végezte el, és a jobb felső sarokba lőtt. Az angoloknál a tizenegyespárbajra becserélt Marcus Rashford érkezett, és némi topogás után a jobb kapufát találta telibe miközben Donnarumma elvetődött balra (2-2).
  • Az olaszoknál a negyedik lövő Federico Bernardeschi volt, aki elegánsan a kapu közepébe gurított a jobbra vetődő Pickford helyére. Az angoloknál a negyedik körben a szinten a tizenegyespárbajra becserélt Jadon Sancho érkezett, de a félmagas lövését Donnarumma kiütötte a kapu bal oldalából (3-2).
  • Az olaszok utolsó tizenegyeséhez a csapat legbiztosabb lövője, Jorginho érkezett, ő is szökdécselt egyet, de a jobb alsóba tartó gyenge lövését Pickford kapufára tolta. Az angolok ötödik lövését a szintén tinédzser Bukayo Saka vállalta, de Donnarumma ismét védte a balra tartó lövést, ezzel az olaszok 3-2-re megnyerték a tizenegyespárbajt.
Az olasz válogatott teljesen megérdemelt győzelmet aratott Forrás: UEFA via Getty Images/Shaun Botterill

Az olasz válogatott ezzel megnyerte fennállása második Európa-bajnoki címét, 53 évvel az után, hogy 1968-ban először diadalmaskodott hazai pályán.

Olaszország hatodik nagy tornagyőzelmét aratta (négy vb-győzelem, két Európa-bajnoki cím). Az európai nemzetek közül csak Németország (7) nyert ennél többet.

1Sípszó (kezd + vég)
2Gól
2GólLuke Shaw
46Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapNicolo Barella
47Sárga lapNicolo Barella
50Sípszó (kezd + vég)
54CsereNicolo Barella
55Sárga lapLeonardo Bonucci
55Sárga lapLeonardo Bonucci
67GólLeonardo Bonucci
67GólLeonardo Bonucci
70CsereKieran Trippier
74CsereDeclan Rice
84Sárga lapLorenzo Insigne
84Sárga lapLorenzo Insigne
86CsereFederico Chiesa
91Sípszó (kezd + vég)
91CsereLorenzo Insigne
96Sárga lapGiorgio Chiellini
96CsereMarco Verratti
96Sárga lapGiorgio Chiellini
97Sípszó (kezd + vég)
99CsereMason Mount
106Sípszó (kezd + vég)
106Sárga lapHarry Maguire
106Sárga lapHarry Maguire
107Sípszó (kezd + vég)
114Sárga lapJorginho
114Sárga lapJorginho
118CsereEmerson
120CsereJordan Henderson
124Sípszó (kezd + vég)
160Belőtt 11-esDomenico Berardi
166Belőtt 11-esHarry Kane
168Belőtt 11-es
169Belőtt 11-esLeonardo Bonucci
171Belőtt 11-esFederico Bernardeschi
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!