Egy félidő focicsalás után söpörte le Ukrajnát a szenzációs Anglia

fbl Horizontal
Az angol játékosok gólöröme Rómában az ukránok elleni negyeddöntőben
Vágólapra másolva!
Kissé ambivalens érzésekkel állt fel az ember szombaton este, miután az angol válogatott Rómában 4-0-ra legyőzte Ukrajnát a labdarúgó-Eb negyeddöntőjében. Egyrészt az angol csapat 25 év szünet után jutott be ismét a legjobb négy közé ezen a tornán. Másrészt a második félidőben tényleg szenzációsan játszottak az ukránok ellen. Ugyanakkor arra a teljesítményre, amit 1-0 után az első félidőben elővezettek, sok mentség, illetve magyarázat sincsen. Legfeljebb annyi: ők ezen a tornán hét meccset akarnak játszani, és az ukránok elleni még csak az ötödik volt a sorban.
Vágólapra másolva!

Angliát az Európa-bajnokság előtt sokan esélyesnek tartották a végső győzelemre. Még az Origo Eb-szakértője, Mezey György is azt írta, hogy ez az angol csapat megnyerheti a tornát. Azzal, hogy ennek az Európa-bajnokságnak az utolsó három mérkőzését Londonban, a Wembley Stadionban rendezik meg,

tényleg Anglia lett az első számú esélyese a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságnak.

Az már egy másik kérdés, hogy innentől fogva mekkora teher hárul a hazai pályán játszó csapatra, amelynek a szerdai elődöntőben a dánokat kellene legyőzni a fináléba jutáshoz, míg a másik ágon a két latin futballt képviselő óriás, Olaszország és Spanyolország viaskodik majd egymással. A két elődöntő között ég és föld a különbség, bár éppen az eddig csodásan menetelő dánok mutathatják meg, hogy számukra is elérhető a sztratoszféra.

Mindenesetre Angliában már az ukránok elleni mérkőzés előtt is nagyon magabiztosak voltak az újságírók. Érdemes megnézni ezt a képet, amely még szombaton reggel, a negyeddöntő előtt készült.

Szombat reggeli tévéadás Angliában. Ők már előre tudták, hogy az angolok nyerni fognak? Forrás: Twiter

Maradjunk annyiban: egészen pimasz magabiztossággal jelezte ez a tévéadás, hogy mi fog történni szombaton este Rómában. Ahol az első félidő negyedik percében Harry Kane megszerezte a vezetést az angoloknak.

Ami azonban utána következett, arra nem sok magyarázat volt.

Mert az még valahol érthető, hogy egy olyan csapat, amely az Eb megnyerésére, azaz 7 mérkőzés lejátszására készül, nem a negyeddöntőben akar mindent kiadni magából. Ám az, amit az angolok az első félidő lefújásáig elővezettek,

méltatlan volt hozzájuk.

Gyakorlatilag semmit sem csináltak. Ukrajna sem, de ők azért nem, mert ezen a napon képtelenek voltak bármiféle komoly megmozdulásra. A gyorsan szerzett angol gól után a következő kis kedves bejegyzés jelent meg a Twitteren:

Ez viszont nem jött be.

Hiába sorolta fel ez a statisztikuskirály a múltbeli meccseket, amelyeket Anglia mind-mind elvesztett, ha az adott mérkőzés első öt percében gólt szerzett, most ez az átok is lekerült az angolokról.

Akik talán érezték, hogy a római stadionban összegyűlt 11 ezer nézőt is ki kell szolgálniuk. A második félidőben ezért elkezdtek komolyan focizni, és rúgtak is három gólt a szenvedő ukránoknak. És ekkor már tényleg jól játszottak.

Ez az ukrán csapat úgy jutott be az Eb-n a legjobb nyolc közé, hogy

a rendes játékidőben összesen egy győzelmet ért el - Észak-Macedónia ellen.

A svédeket egy 119. percben esett góllal verték meg, egyebekben kikaptak az osztrákoktól, a hollandoktól és az angoloktól. Nem sok olyan csapat van, amely ilyen mutatókkal tud az első nyolc közé kerülni egy Európa-bajnokságon.

Az angol játékosok gólöröme Rómában az ukránok elleni negyeddöntőben Forrás: AFP/Alessandro Garofalo

Nézzük akkor most az első reakciókat, amelyeket az angol válogatott győzelme váltott ki. Alan Shearer, az angolok egykori válogatott játékosa a következőket mondta: "Ha figyelembe vesszük, hogy ezek a játékosok mennyi mérkőzésen vannak túl ebben a szezonban, s azt, hogy ennek ellenére még mindig rendelkeznek energiával és olyan hozzáállással, amelyet a második félidőben mutattak - nos ez lehet az, ami Anglia számára abszolút pozitív üzenetet hordoz az Eb utolsó hetére is."

Mason Mount, az angol csapat játékosa a következőket mondta:

A kezdetektől fogva ez volt a célunk, és ezért dolgoztunk nagyon keményen."

Az angolok a harmadik góljukat ünneplik Rómában Forrás: AFP/Ettore Ferrari

Az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate a BBC-nek adott nyilatkozatot. "Ami velünk történik, az mesés. De itt nem állunk meg, még két lépést kell megtenni azért a célért, amiért küzdünk és az álmunk megvalósításáért.

A következő napokban nagyon kell figyelnünk arra, hogy a játékosaim fizikai állapota rendben legyen a szerdai mérkőzésig. A játékosaim ezen a meccsen, Ukrajna ellen fantasztikusak voltak. Ezeknek a srácoknak a mentalitása egyszerűen fantasztikus. Nekem mindig azon kell aggódnom, ki az, akit nem küldhetek pályára, mert az összes itt lévő játékos megérdemelné azt, hogy bekerüljön a csapatba. Mindenki megfeszül az edzéseken, mindenki teljes odaadással végzi a munkát."

Az angol szurkolók Londonban is hatalmas ünneplést csaptak a negyeddöntő után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Hasan Esen

Jadon Sancho a BBC-nek az alábbiakat mondta: "Nemhogy a földön, de egyenesen a hold felett járok, ott vagyok, olyan magasságokban.

Az előző meccseken nem játszottam, de minden egyes edzésen egyre többet és többet dolgoztam, hogy bekerülhessek."

Jordan Henderson: "Ez egy csodálatos éjszaka volt Rómában. A korai gól megadta a meccs alaphangját, a védőmunkánk rendben volt, a második félidőben pedig már látványosan is játszottunk. Itt volt annak is az ideje, hogy én is gólt szerezzek, ez végre sikerült."

Harry Kane: "Óriási a nyomás rajtunk, de eddig minden rendben, sikerül megfelelni az elvárásoknak. Ez a négy gól tökéletesen jelzi, hogy rendben van a csapatunk. Ott vagyunk az elődöntőben, de itt nem lehet megállni. Két győzelem kell még ahhoz, hogy Anglia feljusson a csúcsra.

Harry Kane első gólja adta meg az angoloknak az alaphangot Forrás: The FA via Getty Images/2021 UEFA/Eddie Keogh

A 2018-as világbajnoksághoz képest már sokkal több tapasztalattal rendelkezünk.

Az ukránok részéről Andrij Jarmolenko azt emelte ki, hogy Ukrajna ezen a tornán olyan válogatottakat előzött meg, mint a németek, vagy a címvédő portugálok. Erre pedig mindenképpen büszkének kell lennie minden ukránnak.

Londonban így ünnepelték meg az angolok újabb győzelmét a drukkerek:

A szombati nap másik negyeddöntőjét az azeri fővárosban, Bakuban rendezték, amelyen Dánia 2-1-re legyőzte a fáradt csapat benyomását keltő Csehországot.

Az Eb-k történetében soha nem volt még olyan csapat, amely két vereséggel kezdte a csoportkört, majd innen jutott el az elődöntőbe.

Dánia most megcsinálta ezt a bravúrt, a nagy kérdés, hogy meddig viszi őket az a lendület, amely az egész eddigi Eb-n repítette őket előre. Az a két vereség is megérdemel két sort: a finnek elleni meccsen esett össze, s került a klinikai halál állapotába a dán csapat legjobbja, Christian Eriksen, s emiatt másfél órás kényszerszünet után lehetett csak folytatni a meccset. Azon a koppenhágai összecsapáson a dán játékosok olyan érzelmi állapotban voltak, hogy

senki sem csodálkozott a finnek 1-0-s győzelmén.

A folytatásban a dánok egy remek meccsen kaptak ki a világranglista vezető belgáktól, de ott, az első félidőben akár négy gólt is rúghattak volna.

A dán játékosok így ünnepelték a továbbjutást Bakuban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Nem tették, s a belgák akkor érvényesítették a nagyobb rutinjukat. A harmadik meccsen a dánok legyőzték az oroszokat, ezzel csoportharmadikként mentek tovább, majd a nyolcaddöntőben Wales, míg a negyeddöntőben Csehország szenvedett ellenük vereséget. Szokták mondani: ha egy csapatot váratlan trauma, megrázkódtatás ér, annak két következménye lehet.

Az egyik az összeomlás, a másik egy olyan emóciós töltet, amely nagyon messzire viheti az adott együttest.

Christian Eriksen esetéből - főleg azok után, hogy kiderült: a játékos túlélte a klinikai halál állapotát - a dánok egyértelműen olyan erőt merítettek és kaptak, amellyel ezen az Eb-n egyetlen másik csapat sem rendelkezik.

Akik ismerik a dán futballt és ennek az országnak a válogatottját, azt mondják, hogy a szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand a sikerek egyik fő letéteményese. A dán edző Bakuban sem feledkezett meg Christian Eriksenről.

Azt hiszem, mindannyian megértettük, miről szól alapvetően a futball. A csapatom megmutatta, hogyan kell jól csinálni a dolgokat.

Elképesztő volt a hangulat Koppenhágában a csehek elleni győztes negyeddöntő után Forrás: AFP/Philip Davali

Elképesztő látni, hogy mennyi szeretetet és együttérzést adtak egymásnak a játékosok, de ugyanezt adják a nekünk szurkolóknak is. Örülünk annak, hogy megmutathatjuk, hogy a futball valójában mire képes a világon.

A dánok első góljának szerzője, Thomas Delaney azt mondta: "Szürreális, ami velünk ezen az Európa-bajnokságon történik.

A cseh válogatott szövetségi kapitánya, Jaroslav Silhavý egészen más húrokat pengetett meg az elvesztett negyeddöntő után. A szakember iszonyatosan mérges volt a bírókra, s volt némi igaza. Hiszen az első dán gól egy olyan szöglet után született meg, amely nem volt szöglet. A partjelző rossz döntése kellett ahhoz, hogy a dánok egyáltalán elvégezhessék a sarokrúgást. "Azt gondolom, hogy ez a bírói hiba igenis nagy hatással volt az egész mérkőzésre" - mondta a csehek szövetségi kapitánya.

A cseh csapat játékosai nehezen élték meg a kiesést Dánia ellen Forrás: Getty Images/Valentyn Ogirenko

Láttam a csapaton, hogy teljesen elkészültek az erejükkel, hogy mennyire fáradtak.

Sok fiatal focistát ismerhetett meg a világ, akik nagyon tehetségesek, s akik nagyon sok örömöt szereznek majd még a jövőben a cseh focinak. Büszkék lehetünk arra, amit elértünk" - fejezte be nyilatkozatát a csehek kapitánya, Jaroslav Silhavý.

Dánia több nagyvárosában, így Koppenhágában és Aarhusban is szombat este spontán szurkolói ünneplés vette kezdetét. Az örömittas dán drukkerek még éjfél előtt is az utcákon ünnepeltek. A meccs alatt is óriási volt a hangulat a skandináv országban.

A dán tévé koppenhágai stúdiójában az egykori válogatott játékos, a nemzeti csapatban 101 alkalommal védő kapus, Thomas Sörensen ült szakértőként. A dánok gólja után ő sem bírt magával.

Ezzel tehát kialakult a legjobb négy mezőnye az Európa-bajnokságon. A keddi első elődöntőben 21 órakor Olaszország-Spanyolország mérkőzést rendeznek Londonban, míg szerdán 21 órakor kezdődik majd az Anglia-Dánia összecsapás, szintén a Wembley-ben.

Dán szurkolók és a combjaikra írt felirat: "Dániáért" Forrás: AFP/Philip Davali

Amúgy a dán szurkolók már most komoly bajban vannak, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozások azt jelentik, hogy elvileg egyetlen Dániában élő drukker sem utazhat el a londoni elődöntőre. Tehát csak azok a dánok lehetnek ott a Wembley-ben, akik amúgy is Nagy-Britanniában élnek. Kasper Hjulmand szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban csak annyit mondott:

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntők:

Dánia-Csehország 2-1 (2-0)
Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)

Anglia-Ukrajna 4-0 (1-0)
Róma, 11 880 néző, v.: Felix Brych (német)
gólszerzők: Kane (4., 50.), Maguire (46.), Henderson (63.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!