Ez az angolok sikerének titka

Anglia - Németország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Wembley Stadion, London, 2021.06.29.
LONDON, ENGLAND - JUNE 29: Raheem Sterling of England celebrates after scoring their side's first goal during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between England and Germany at Wembley Stadium on June 29, 2021 in London, England. (Photo by Alex Morton - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-válogatott szombaton este Rómában Ukrajna ellen juthat be a labdarúgó Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé. Az Origo Eb-szakértője, Mezey György most egy olyan emléket idézett fel, amikor ő tarthatott edzést a mostani angol keret jó néhány tagjának.
Vágólapra másolva!

Sir Alex Ferguson volt a Manchester United edzője és Howard Wilkinson az Angol Labdarúgó Szövetség szakmai igazgatója.

Ők ketten hívtak meg az angol válogatott főhadiszállására – ekkor az UEFA edzőképzésért felelős bizottságának, az úgynevezett Jira-bizottságnak voltam a tagja.

Szakmai beszélgetés és gyakorlati bemutató (edzés) szerepelt a programban. Mindez Bisham Abbey-ben.

Ez a hely nem messze található Londontól. Egy ősi kolostor melletti órási területről van szó, amely tele volt golfpályákkal. Ide engedték be annak idején Sir Alex Fergusont és engedték meg neki, hogy kialakítson egy futballpályát – de csak egyetlen egyet! Ez lett az angol válogatott azóta világhírűvé vált edzőpályája és központja. A nagy mérkőzések előtt ide vonulnak el edzőtáborba.

Nos, ezen a helyen tartottam egy bemutató edzést az angol csapat U19-es játékosaival.

Előző este a sörözés és beszélgetés közben sok segítséget kaptam az angol csapat edzőitől. Elmagyaráztak a szakszavakat, az utasítások módját. Habár jól beszélem az angolt, rájöttem, hogy az angol futballistákat az angol futballnyelven lehet csak irányítani.

Az angol válogatott edzése Bisham Abbey-ben 2009-ben Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Másnap, kora délután kezdődött meg a bemutató edzés. Labdakihozatal a védőharmadból. Bejátszás a középpályáról a mélységből induló ékeknek. Ez volt a feladat. De mindenekelőtt le kellett vezényelnem a bemelegítést. Még a jelzőbójákat és a karókat rakosgattam, miközben mondtam a srácoknak: a bemelegítés legyen tíz perces páros passzolgatás állandó mozgásban, könnyű laza mozgással a félpályán. Pár perc sem telt el, meg kellett állítanom a gyakorlást. A játékosok teljes sprintben, óriási hangorkán közepette kérték, adták egymásnak a labdát. Mondom magamban: ha ezt így folytatják, lassan abba is hagyhatom az edzést, mert mire eljönnek a lényegi dolgok, ezek a fiúk teljesen kikészülnek. Mondtam is nekik:

A válaszuk meglepett: „Mister, nekünk azt tanították, hogy labdabirtokláskor helyezkedni kell, majd a labdát kezelni, továbbítani csak teljes sprintben lehet."

„Rendben", mondom, akkor ehhez melegítünk be. Jöjjön akkor 20 perc úgynevezett brazil bemelegítés. Na, ez a gyakorlás aztán nagyon vicces volt. A játékosok össze-vissza kalimpáltak, mindenféle ritmus, ütem és egységesség nélkül. Látszott, hogy korábban soha nem végezték el ezt a gyakorlatot. Kellett 20 perc, amíg felvették a ritmust és megértették, mi a feladat lényege.

Nekem is vissza kellett vennem a ritmusból, de amikor megláttam Sterlinget játszani a mostani Európa-bajnokságon, mindent megértettem.

Ez a remek játékos a németek ellen is csak sprintben focizott. Úgy váltotta a ritmust, mint a Forma-1-es pilóták a sebességet.

Raheem Sterling, akinek az U19-es válogatottban tartott edzést Mezey György Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Morton

Anglia szombaton játszik Ukrajna ellen az Eb-negyeddöntőben, Rómában. Lesz alkalmunk látni ezeket a játékosokat, majd figyeljék Sterlinget és a többiek mozgását. Én pedig már értem, miért edzettek úgy akkor az U19-es manchesteri focisták.

Most értettem meg őket. Mert ők mindenekelőtt és mindenek felett valakik akarnak lenni a futballban – s nem tucatjátékosok.

Ez Anglia eddigi sikerének titka ezen az Európa-bajnokságon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!