Majmozzák a tizenegyeseket kihagyó három fekete játékost angol szurkolók

fbl Horizontal
England's forward Marcus Rashford reacts after failing to score in the penalty shootout during the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by Paul ELLIS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután Anglia 1-1 után tizenegyespárbajban elveszítette az Európa-bajnoki döntőt Londonban Olaszország ellen, a közösségi médiumokban elszabadultak az indulatok. A sikerre vágyó, így végletekig felheccelt, majd elkeseredett angol drukkerek közül sokan a tizenegyest egyaránt kihagyó három fekete játékos, Rashford, Sancho és Saka ellen fordultak. Mondván, csak fekete játékosok hibáztak. Majomjelek, rasszista megnyilvánulások tömkelege - óriási a botrány Angliában.
Vágólapra másolva!

Szögezzük le tehát mindjárt az elején: a meccsek előtt bemutatott térdeléses érzékenyítés mintha nem teljesen ért volna célba a szurkolók körében.

Az angol válogatott az Eb összes meccsén (hétből hétszer) térdeléssel indította a játékot, de úgy látszik, hogy hiába: a szigetországi drukkerek rasszistábbak, mint voltak.

Nem sokkal a lefújás után az Instagramon és más közösségimédia-felületeken is megjelentek azok a gúnyos kommentek, amelyeknek a célpontja a tizenegyeseket elhibázó három fekete játékos, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka voltak. Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) első reakcióiban rettenetesnek minősítette az esetet, megdöbbenésének adott hangot és a felelősök szigorú megbüntetését helyezte kilátásba.

Az angol szövetség szerint egyenesen undorító, amit egyes szurkolók megengedtek maguknak a három fiatal játékossal szemben. Az újságok megírták, hogy a drukkerek majmokat ábrázoló hangulatjelek özönét küldték a három focistának. A FA szóvivője az éjszaka folyamán terjedelmes nyilatkozatot adott ki, amely a következőket tartalmazza: "Az FA határozottan elítéli a megkülönböztetés minden formáját.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, miközben a felelősök számára a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk. A továbbiakban is mindent megteszünk a diszkrimináció kizárása érdekében, de arra kérjük a kormányt, hogy cselekedjen gyorsan és hozza meg a megfelelő jogszabályokat, hogy ennek a visszaélésnek valós következményei lehessenek. A közösségi médiumokat üzemeltető cégeknek fokozniuk kell az ellenőrzéseket, és intézkedéseket kel tenni annak érdekében, hogy kitiltsák a bántalmazókat, bizonyítékokat gyűjtsenek, amelyek büntetőeljáráshoz vezethetnek az ilyen típusú irtózatos visszaélések után."

Feltehetően más módszerrel kell a brit társadalomban meglevő rasszizmus ellen harcolni, mint arra kényszeríteni a focistáikat és olykor ellenfeleiket, hogy térdeljenek. Miközben ezt saját szurkolóik is gyakran kifütyülik. Aztán pedig szélsőségesebben reagálnak egy váratlan kudarcra, mint valaha.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!