Eriksen drámája után az írek kapitánya is elmondta, min ment keresztül, amikor megállt a szíve

Horizontal
Republic of Ireland's head coach Stephen Kenny shouts instructions to his players from the touchline during the FIFA World Cup Qatar 2022 group A qualification football match between Ireland and Luxembourg at Aviva Stadium in Dublin on March 27, 2021. (Photo by CLODAGH KILCOYNE / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A jelenleg is zajló labdarúgó Európa-bajnokság legdrámaibb percei voltak, amikor a csoportkör első fordulójában rendezett Dánia–Finnország mérkőzésen előbbi csapat sztárja, Christian Eriksen összeesett a pályán és újra kellett éleszteni. Most az ír válogatott szövetségi kapitánya mesélte el a saját történetét.
Vágólapra másolva!

A gyors és szakszerű beavatkozás szerencsére megmentette a dán sztár életét, akit azóta megműtöttek (egy defibrillátort ültettek be az orvosok), és bizonyosan fel fog épülni, noha a profi labdarúgásba aligha térhet már vissza. Az eset azonban rávilágított arra, hogy az élsportolók is milyen veszélynek vannak kitéve, ahogy arra is, hogy ezekről a dolgokról beszélni kell, hogy minél több Simon Kjaer legyen: a dán kapitány volt az, aki hidegvérét megőrizve elsőként szaladt Eriksenhez, és a nyelvét előrehúzva, valamint stabil oldalfekvés helyzetbe fordítva nagyon sokat tett csapattársa életének megmentéséért.

Most pedig az Off the Ball ír sportoldalnak nyilatkozva Stephen Kenny, a válogatott szövetségi kapitánya is beszélt a saját esetéről. Mint mondta, amikor látta az Eriksennel történteket, azonnal előjöttek az emlékek, és úgy érezte, ideje, hogy nyilvánosan is beszéljen a 2019-ben történtekről.

Stephen Kenny is a gyors és szakszerű ellátásnak köszönheti az életét Forrás: AFP/Clodagh Kilcoyne

Kenny akkor az ír U21-es válogatott edzője volt, és a csapattal Svédországban játszott, és nyert meg 3-1-re egy mérkőzést. Másnap a repülőtérre menet azonban nem érezte jól magát a buszon, és a repülőtérre érve összeesett. A csapat egyik játékosa, Damien Doyle végzett rajta azonnal szívmasszázst, miközben az orvos, Mortimer O'Connor előkerített egy defbrillátort.

"A doki erre az egy meccsre jött fel az U17-es csapattól, mert az állandó orvosunk éppen az esküvőjére készült. Ez volt számára a tűzkeresztség, és remekül vizsgázott" – mondja Kenny.

"Nagyon komoly volt a helyzet, nem volt sem pulzusom, sem szívverésem. Később kiderült, hogy elektromos működése állt le, nem kapott jelet. Egy hirtelen blokk és kész. A körülöttem állók azt hitték, hogy nem fogom túlélni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy mégis sikerült."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!