Egy kamutizenegyes is kellett Angliának, hogy le tudja győzni a dán hősöket

Anglia - Dánia, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, elődöntő, Wembley Stadion, London, 2021.07.07.
LONDON, ENGLAND - JULY 07: Raheem Sterling, Harry Kane and Jordan Henderson of England celebrate after victory in the UEFA Euro 2020 Championship Semi-final match between England and Denmark at Wembley Stadium on July 07, 2021 in London, England. (Photo by Shaun Botterill - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Európa-bajnokság második elődöntőjében a házigazda angol válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a dán csapatot a londoni Wembley Stadionban, ezzel Anglia története során első alkalommal jutott Eb-fináléba, ahol majd vasárnap az eddig fantasztikusan teljesítő olasz válogatott lesz az ellenfele. A találkozó után az angolok elismerték, hogy a dánok megnehezítették a dolgukat, azonban már csakis a döntőre összpontosítanak. Ezzel szemben az egész kontinenstornán végig bátran küzdő dánok roppant csalódottak voltak, amiért nem sikerült továbbjutniuk.
Vágólapra másolva!

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, az angolok valamivel többet birtokolták a labdát, ezt leszámítva viszont minden statisztikai mutatóban ugyanúgy álltak a csapatok. Az első helyzetre a 12. percig kellett várni, akkor Raheem Sterling próbálkozott, de nem volt igazán erő a lövésben, így Kasper Schmeichel könnyedén fogta.

Az angol kapus, Jordan Pickford új angol csúcsot állított be, ugyanis 721 perc után kapott újra gólt. A gól után az angol csapat fokozta a tempót, és nem sokkal később a 39. percben egy szerencsétlen öngóllal kiegyenlített.

Dánia sokáig méltó ellenfele volt a Eb-favorit angol válogatottnak Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőben is inkább a házigazda játszott fölényben, az 55. percben Maguire szerezhetett volna gólt egy szöglet után, de a fejesét Schmeichel óriási bravúrral védte. Ezt követően mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de az angolok kissé görcsösen játszottak, a rendes játékidő hajrája pedig inkább a dánoké volt.

A hosszabbításban az angolok mentek előre, a nagy nyomás pedig a 104. percben góllá érett. Sterling harcolt ki egy erősen vitatható tizenegyest, amelyet Kane közvetve ugyan, de belőtt.

Az utolsó percekben az angolok biztonsági focit játszottak, míg a dánok Jensen sérülése miatt emberhátrányba kerültek, ettől függetlenül a skandináv együttes hősiesen ment előre, egyenlíteni azonban már nem tudott. Sőt, a 120. percben még Sterling növelhette volna az angolok előnyét, közeli lövését viszont Schmeichel hárítani tudta, így a megnyert 1966-os világbajnokság után 55 évvel ismét nagy torna fináléjába jutott Anglia, és készülhet első Eb-döntőjére Olaszország ellen.

A bekapott gól után nagyon jól reagáltunk. Fantasztikus érzés hazai pályán döntőbe jutni. A büntetőnél előre eldöntöttem, melyik irányba fogok lőni, de tény, hogy nem ez volt életem eddigi legjobban elvégzett tizenegyese. Néha előfordul az ilyesmi, de az is, hogy kapsz még egy lehetőséget, szerencsére ma ez történt. Tudjuk, hogy az olaszok ellen nagyon nehéz meccs vár ránk a döntőben, de eddig nagyszerűen alakult számunkra az Eb, szóval már alig várjuk, hogy pályára léphessünk a fináléban" – nyilatkozta az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane, akit a mérkőzés legjobbjának választottak.

Harry Kane-t választották a mérkőzés legjobbjának Forrás: AFP/Paul Ellis

"Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, akik éltek ezzel a hatalmas lehetőséggel. A szurkolók is fantasztikusak voltak.

Tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgunk. A dán csapatot meglehetősen alulértékelik, pedig sok gondot okozott nekünk is.

Felhívtuk a játékosok figyelmét arra, hogy lesznek hullámvölgyek a meccs alatt, és teljes mértékig oda kell koncentrálniuk ahhoz, hogy sikeresek lehessünk. Szerencsére tartották magukat ehhez. Annak ellenére, hogy néhány játékosnak kevés nemzetközi tapasztalata van, hihetetlen munkát végeztek a pályán" – mondta az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate, aki a mérkőzés utáni interjúban kitért a vasárnapi fináléra is.

Az angol szövetségi kapitány öröme a lefújást követően Forrás: AFP/Frank Augstein

"Most élveznünk kell a pillanatot, hogy bejutottunk a döntőbe, de még nem értük el a célunkat, hiszen a legnagyobb mérkőzés még vár ránk. Olaszország nagyon jó csapat, amely fantasztikus formában van. Remekül védekeznek, igazi harcosok. Nagyon izgalmas meccs lesz" - mondta Southgate.

Kasper Hjulmand, a dán válogatott szövetségi kapitánya érthető módon csalódott volt a lefújást követően, ugyanakkor szerinte a dán válogatott letette a névjegyét az Eb-n, és erre büszkének kell lenniük.

"Az mindig benne van a játékban, hogy veszítesz, de hogy ilyen körülmények között, az bosszantó.

Nyilván óriási csalódás ez most, hiszen annyira közel voltunk. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok a csapatomra. Elképesztő volt, amit a fiúk produkáltak a pályán. Ezekben a srácokban fantasztikus erő rejlik. Az egész Eb-n eszméletlenül jól futballoztak. Támadtunk, gólokat szereztünk, és megmutattuk, hogy kik vagyunk. Az utolsó percekig harcoltunk.

– mondta a dán szakember.

Kasper Hjulmand roppant csalódott volt, amiért nem sikerült Dániának bejutnia az Eb-döntőbe Forrás: AFP/Laurence Griffiths

"Csodálatos. Hihetetlen este volt mindenki számára. Örülök, hogy örömet tudtunk okozni a szurkolóinknak, akik ma is kitettek magukért. Fantasztikusak voltak a srácok is, hajtottak végig, főleg a hosszabbításban, ahol sikerült megszerezni a győztes gólt. Összességében nagyon elégedett vagyok, remélhetőleg vasárnap is az leszek" – mondta Jordan Henderson, aki a dánok vezető találata mellett sem ment el szó nélkül.

"Úgy érzem, a fordulópont a dánok gólja után jött el. Egészen kiváló szabadrúgás volt, de kulcsfontosságú volt, hogy jól tudtunk reagálni a bekapott gólra."

"Mostantól teljes mértékig a vasárnapi fináléra fókuszálunk. Életünk legnagyobb mérkőzése lesz. Szeretnénk a szurkolóinkat újra boldoggá tenni. Óriási lehetőség előtt állunk, ezért minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a győzelemért" – szögezte le a Liverpool csapatkapitánya.

A dánok felett aratott hosszabbításos sikerrel döntőbe jutottak az angolok Forrás: UEFA via Getty Images/Shaun Botterill

– nyilatkozta a TV3+-nak Mikkel Damsgaard, aki először vette be Jordan Pickford kapuját az Eb-n.

"Kétségtelen, hogy meg kell ezt még emésztenünk, de a jövőben ismét megpróbáljuk. Természetesen büszkeséggel tölt el, hogy idáig eljutottunk az Eb-n, de most hihetetlenül csalódottak vagyunk, mert tényleg úgy éreztük, hogy képesek vagyunk bejutni a döntőbe" – mondta szomorúan Martin Braithwaite, az FC Barcelona dán válogatott támadója.

A dán játékosok vigasztalják egymást a kiesés után Forrás: AFP/Laurence Griffiths

"Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz. Türelmesek maradtunk, és éreztük, hogy az erőnlétünk, a rámenősségünk a segítségünkre lesz. Elsőrangú teljesítmény volt. Először kaptunk gólt a tornán, de jól reagáltunk rá, ez is azt bizonyítja, hogy kiváló a csapatszellem. Egy újabb lépést tettünk a célunk felé, és innentől már csak az olaszok elleni fináléra összpontosítunk" – értékelt az ITV Sportnak a Manchester City támadója, Raheem Sterling, aki mindkét angol gólnál főszerepet vállalt.

"Szerintem idővel majd tudni fogjuk értékelni mindazt, amit elértünk. Elképesztően nehéz, de egyben fantasztikus kaland is volt. Ez több, mint amiről valaha is álmodni mertem.

Büszke vagyok, de egyben csalódott is, hogy nem jutottunk el egészen a döntőig" – nyilatkozta a dánok csapatkapitánya, Simon Kjaer a DR1-nek.

HOSSZABBÍTÁS:
Végül jöjjenek az elődöntő érdekességei:

  • Az 1966-os világbajnokság után 55 évvel ismét nagy torna fináléjába jutott Anglia.
  • Az angol válogatott története során először játszhat Eb-döntőt.
  • Bukayo Saka 19 évesen és 305 naposan a valaha volt legfiatalabb angol játékos, aki egy nagy torna elődöntőjében kezdőként kapott szerepet.
  • A dánok csapatkapitánya, Simon Kjaer szerezte az Európa-bajnokság 11. öngólját.
  • A dánok gólja volt az Eb első közvetlen szabadrúgásgólja.
  • Harry Kane 10 találattal utolérte Gary Linekert, akivel immáron holtversenyben az Eb-k és vb-k legeredményesebb angol gólszerzője.
  • Európa-bajnokságon korábban még soha nem szereztek öngólt az angolok ellen, világbajnokságon viszont már kettőt is.
  • A 21 éves és 4 napos Damsgaard az elmúlt 40 év legfiatalabb játékosa, aki Eb-n vagy vb-n közvetlen szabadrúgásból a kapuba talált.
  • Jordan Pickford új angol csúcsot állított be, ugyanis 721 perc után kapott újra gólt. Az angol kapus Gordon Banks rekordját döntötte meg, aki 1966 májusa és júliusa között 720 percig nem kapott gólt.
  • Az angolok mindössze egy gólt kapva, öt győzelemmel és egy döntetlennel jutottak a döntőig.
  • Kasper Schmeichel kilenc védést mutatott be az angolok ellen, korábban még egyetlen dán kapus sem hárított ennyiszer Eb-mérkőzésen.
  • Anglia eddig egyszer, 1996-ban, ugyancsak hazai pályán játszott Eb-elődöntőt, akkor 11-esekkel kikapott Németországtól, most azonban bejutott a fináléba.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!