Az egykori magyar szövetségi kapitányok sem tudják eldönteni, ki nyeri az Eb-döntőt

fbl panoramic
A combination of file pictures created on July 9, 2021 shows England supporters (L) holding an English flag reading "It's coming home soon" in London on July 7, 2021 and Italy fans holding an Italian flag reading "It's coming to Rome" in London on July 6, 2021. - England face Italy in the UEFA Euro 2020 final football match at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by Carl RECINE and Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Anglia és Olaszország vívja vasárnap este a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. A magyar futball korábbi szövetségi kapitányait, legendás alakjait kerestük meg ezzel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Kérdéseink:
1. Hozott-e ön számára bármiféle szakmai újdonságot az Európa-bajnokság?
2. Reális, hogy Anglia és Olaszország vívja a finálét? A két legjobb csapat jutott a döntőbe? Mit vár a vasárnap esti mérkőzéstől, és kérjük, tippelje meg a végeredményt.

Bálint László, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi technikai igazgatója.

1. Mint minden nagy világversenyt, ezt az Európa-bajnokságot is nagy élvezettel néztem végig. A színvonal nem volt rossz, inkább egy-két, a végső győzelemre is esélyes csapat gyengébb játéka lepett meg leginkább.

Viszont mindenképpen pozitívum, hogy az előzetesen nem az esélyesek között emlegetett válogatottak (elsősorban a dánok és a svájciak) mennyire kiemelkedően szerepeltek. Ez az Eb azt is bebizonyította: bármennyire is vannak előzetesen esélyesnek kikiáltott csapatok, az erőviszonyok rendkívüli módon kiegyenlítődtek. A több országban történő lebonyolítás is tetszett.

Bálint László az angolok 2-1-es győzelmét várja a döntőben Forrás: Magyar Nemzet

2. Nem vagyok benne biztos, hogy ha az angol-dán elődöntőre semleges pályán kerül sor, akkor is Gareth Southgate együttese jutott volna tovább.

A britek számára hatalmas előny, hogy a Wembley-ben kerül sor a fináléra, ezért az ő 2-1-es győzelmüket várom.

Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

1. Tetszett az Európa-bajnokság, szerintem kifejezetten jó mérkőzéseket láthattunk. Nagyon nagy újdonságokat nem fedezhettünk fel, nem rendeződött át a világ futballja, talán csak annyiban, hogy egyes csapatok szakítottak a korábbi tradíciókkal és stílust váltottak. Ez elsősorban az olaszokra, de az angolokra is jellemző volt. Külön örömteli, hogy a legjobb négy közé támadó felfogású válogatottak kerültek.

Bozsik Péter az olaszok 2-1-es győzelmét várja Forrás: nyiregyhazaspartacus.hu

2. Az sem lett volna különösebben meglepő, ha mondjuk, a spanyolok jutnak a döntőbe, de Olaszország és Anglia megérdemelten vívja a finálét.

Azt várom, hogy egy látványos döntőt láthatunk, ahol nem a régi értelemben vett bunkerfocit adják majd elő a csapatok. Kifejezetten jó meccsen 2-1-re az olaszok nyernek.

Csank János, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya

1. A csoportmeccseket kissé untam, de a kieséses szakaszban már élvezetesek voltak a mérkőzések, itt már nem lehetett annyira taktikázni. Komoly újdonságot nem láttam, de egyértelműen felgyorsult a játék, már nem dominál a labdatartás, gyorsan támadásba lendülnek a csapatok. Ennek is köszönhető, hogy zömében élvezetes találkozókat és szép gólokat is láthattunk. A mezőny egyre jobban kiegyenlítődik, de továbbra is nagy szerepe van a szerencsefaktornak, főleg a hosszabbításban.

Csank János szerint hosszabbítás lesz a döntőben és az olaszok nyernek Forrás: MTI/Varga György

2. A spanyolok az elődöntőben jobbnak tűntek, de az olaszok az egész Európa-bajnokság alatt kiemelkedően játszottak, remekül mentek át védekezésből támadásba, és szokás szerint stabilan működött a hátsó alakzatuk. Az angoloktól is bátor támadójátékot láthattunk. Sokat számított, hogy Kane a kieséses szakaszban – klasszikus középcsatárt játszva – megtalálta a góllövő cipőjét. A döntőben az olaszok sikerét várom, mert ezen a szinten már mindegy, hogy idegen környezetben játszanak.

Egervári Sándor, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya

1. Számomra ezen az Eb-n a biztonságosan védekező csapatok eredményessége, meghatározó szerepe volt leginkább szembetűnő. Ez nem csupán a döntőbe került olasz és angol válogatottra igaz, hanem a cseh és a magyar csapatra is! E válogatottak jó szereplését elsősorban a fegyelmezett csapatjáték eredményezte. Elsősorban a csoportbeli ellenfeleink okoztak nagy csalódást, mindannyiuktól sokkal többet vártam.

Egervári Sándor az angolok végső sikerét várja Forrás: MTI/Illyés Tibor

2. Ugyan nem az olasz és az angol válogatott vonultatta fel a legképzettebb játékosokat, de mindkét csapat mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobban teljesített, így nem véletlen, hogy ők kerültek a fináléba. A két jól védekező és támadó együttes csatájában a hazai pályának nagy jelentősége lehet, így az angolok végső sikerét várom.

Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya

1. Mindegyik válogatott szervezetten, egységesen játszott, ezzel is magyarázható, hogy túl sok nagy gólkülönbségű győzelem nem született. Még kiegyensúlyozottabb lett a mezőny, hiszen az úgynevezett sztárcsapatokat is jó közösségi munkával meg lehetett fogni.

Gellei Imre nem tippelt, de az olaszoknak szurkol Forrás: MTI/Czéh Bálint

2. Igen, a két legjobb csapat jutott a fináléba, de ne feledjük, az eredményesség döntő tényezője - még ezen a szinten is - a szerencsefaktor. Az olaszok az egész Európa-bajnokságon rendkívül bátrak és kezdeményezőek voltak, játékukkal új színt hoztak a mezőnybe. Az angoloknál pedig a sok fiatal játékos teljesítménye volt figyelemre méltó, de az is igaz, hogy mindkét együttesben igazi egyéniségek futballoztak.

Nagy László olimpiai bajnok labdarúgó

1. Nagy szakmai újdonságot nem láttam, de újra bebizonyosodott, hogy az úgynevezett kiscsapatokat sem lehet leírni. A dánok egy olyan eset után, mint amilyen Christian Eriksen drámája volt, egészen hihetetlen dolgot műveltek, hiszen kis híján a döntőig meneteltek, ez is bizonyítja, mennyire összekovácsolták őket a történések, hiszen a vezérükért is játszottak. A legkellemetlenebb meglepetés, hogy éppen a mi csoportunk sztárjai mondtak csődöt, hiszen a franciák, a németek és a portugálok is idő előtt estek ki. Az angolok összeszedetten, jól játszottak, tetszett az olaszok és a spanyolok teljesítménye is. Mindegyik sikeres csapat elsősorban azzal volt eredményes, hogy letámadás után egyből próbálták a labdát visszaszerezni, no, és olyan fiatal tehetségeket is felfedezhettünk, mint a spanyol Dani Olmo vagy éppen az angol Bukayo Saka.

Nagy László szerint az olaszok nyernek 2-1-re az angolok ellen Forrás: MTI/Petrovits László

2. Az angolok szinte a teljes Európa-bajnokság alatt élvezhették a hazai pálya előnyét, az olaszok remek formában vannak, felszabadultan játszanak, úgy hogy egy remek döntőben reménykedem.

Mivel az angolok könnyebb ágon jutottak a végjátékba, az olaszokat tartom esélyesebbnek, akik 2-1-re győznek is majd.

Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya

1. Isten igazából extrát nem láttam, talán a vártnál picit bátrabban és nagyobb sebességgel játszottak a csapatok. Az igazán őszinte, jó tempójú futballt nem a sztárcsapatoktól, hanem a csehektől, a dánoktól és a svájciaktól láttuk. Nem meglepő, hogy jó néhány neves játékos csalódást okozott.

Várhidi Péter is az olaszokra fogadna Forrás: mlsz.hu

2. Az olaszok már évek óta jó csapatjátékkal és tempós futballal rukkolnak elő, és ezt láthattuk tőlük az Európa-bajnokság első percétől kezdve. Korábban egyáltalán nem ez a kezdeményező játékstílus volt rájuk jellemző. Az angolok fokozatosan jöttek fel, ez főleg azóta tart, amióta Gareth Southghate elkezdte a fiatalokat szerepeltetni.

Nem csak az érzelmeim mondatják velem, hogy az olaszok meglephetik az angolokat és Immobile, Insigne és Chiesa vezérletével újra támadófutballt látunk tőlük, hátul pedig a rutinos Bonucci, Chiellini páros lerendezi a dolgokat. Roberto Mancini együttese 2-1-re nyer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!