Cristiano Ronaldo taposása, provokáló gólünnep, szivárványos karszalagos kapus, anyázó francia focistamama

Belgium - Portugália, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Estadio de La Cartuja, Sevilla, 2021.06.27
SEVILLE, SPAIN - JUNE 27: Cristiano Ronaldo of Portugal reacts as he stands for the national anthem prior to the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between Belgium and Portugal at Estadio La Cartuja on June 27, 2021 in Seville, Spain. (Photo by Fran Santiago - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Olaszország győzelmével ért véget vasárnap a labdarúgó Európa-bajnokság. A június 11-től egy hónapon át tartó torna tele volt emlékezetes pillanatokkal. Ezúttal visszatekintettünk a legellenszenvesebb megmozdulásokra, legantipatikusabb személyekre. A cikk végén szavazhat, hogy önből ki/mi váltotta ki a legnagyobb ellenszenvet a kontinenstornán.
Vágólapra másolva!

Kylian Mbappé - Franciaország

Minden kétséget kizáróan jelenleg a világ legjobb csatára, aki tagja volt a 2018-os vb-győztes francia együttesnek.

Azonban a PSG fiatal támadója az egész Európa-bajnokságon elképesztően gyengén játszott. Némelyik meccsen nagyképűen is.

A francia Kylian Mbappé nagyképű játéka a labdarúgó-Eb egyik ellenszenves pillanata volt Forrás: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

A francia válogatott négy mérkőzésén egyetlen gólt sem szerzett, ráadásul a Svájc elleni nyolcaddöntőben ő hagyta ki a mindent eldöntő 11-est.

Szereplése neki is rettenetes csalódás lehet, de azoknak is, akik hittek benne.

Georginio Wijnaldum – Hollandia

A holland labdarúgó-válogatott csapatkapitánya három góllal zárta a tornát. A nemrég a francia Paris-Saint Germainhez szerződő középpályás a csehek elleni budapesti nyolcaddöntő előtt azt nyilatkozta, hogyha bármilyen rasszista kiabálást hall a nézőtérről, akkor levonul majd a budapesti Puskás Aréna pályájáról, és nem folytatja a játékot.

A holland focista még meg sem érkezett Budapestre, de a legújabb térdelésterror világának próbált megfelelni. És természetesen semmilyen rasszista kiabálás nem volt.

A holland Georginio Wijnaldum (sárga mezben) még be sem tette a lábát Budapestre, de máris a nem létező rasszista támadások miatt hőzöngött Forrás: AFP/Bernadett Szabo

Később Wijnaldum is csatlakozott azokhoz, akik szivárványszínű kapitányi karszalagot viseltek a mérkőzéseken. „Ez nem a magyarok ellen szól. Pont az elfogadás a lényeg, hogy mindenki szabadon szerethessen" – mondta Wijnaldum. Aki aztán végig a pályán maradt, mert a holland-cseh meccsen semmilyen nézőtéri rendbontás nem történt. Tehát kár volt előre idegeskednie, ostobaságokat beszélnie.

Marko Arnautovic - Ausztria

Az osztrák támadó még a csoportkör első fordulójában Észak-Macedónia ellen állt be csereként, majd a meccs hajrájában ő állította be a 3-1-es végeredményt az osztrák csapat javára. Azonban a gólja után az egyik északmacedón játékos anyját kezdte szidni.

Az osztrák Arnautovic gólöröme miatt vizsgálat indult Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A felbőszült csatárt a csapattársai próbálták megfékezni, végül a csapatkapitány, David Alaba próbálta befogni a játékos száját.

Arnautovic később tagadta, hogy bárkit provokált volna, azonban az UEFA fegyelmi bizottsága azonnal ugrott, és egy mérkőzésre eltiltotta.

Thomas Müller - Németország

Az angolok elleni nyolcaddöntőben Thomas Müller valósággal dührohamot kapott, amikor meglátta, hogy neki kell elhagynia a pályát a 92. percben.

A történet azért is pikáns, mert a Bayern München támadója gyakorlatilag a közvélemény nyomására került vissza a német válogatottba.

Azonban annak ellenére, hogy Joachim Löw visszahívta a válogatottba, Müller gyakorlatilag az egész Európa-bajnokságon nem csinált semmit. 1-0-s angol vezetésnél a nyolcaddöntőben kihagyott egy óriási helyzetet. A német játékos hisztériája miatt saját magát tette nevetségessé.

Cristiano Ronaldo – Portugália

Egy vereséget mindig nehéz feldolgozni, azonban a nyolcaddöntős kiesés miatt érthető módon csalódott Cristiano Ronaldónak nem ez volt az első hasonló tette.

Cristiano Ronaldo megtaposta a csapatkapitányi karszalagot Forrás: Origo

A portugál klasszis ugyanis a belgák elleni vereség után földhöz vágta a csapatkapitányi karszalagját, és még bele is rúgott.

Cselekedete csalódást keltő, hiszen egy ekkora klasszisnak minden körülmények között példamutatóan kellene viselkednie.

Danny Makkelie - játékvezető

Az Anglia-Dánia elődöntőben óriási felháborodást keltett, amikor Danny Makkelie a hosszabbításban büntetőt adott az angoloknak, akik aztán be is jutottak a döntőbe. Az eset azért is fulladt botrányba, mert a 38 éves holland bíró úgy ítélt tizenegyest, hogy a videobírós visszajátszások alapján sem tűnt egyértelmű szabálytalanságnak az eset.

A holland Danny Makkelie botrányosan vezette az Eb elődöntőjét Forrás: AFP/Friedemann Vogel

És ha ez nem volna elég, a tizenegyes megadásának pillanata előtt két labda volt a pályán, de a holland bírót ez sem zavarta, mint ahogy az sem, hogy a dánok kapusát, Kasper Schmeichelt a kivédett büntető előtt lézerrel zavarták, majd Harry Kane a kipattanót már értékesítette.

Kimondható, hogy a holland játékvezető pocsék munkát végzett, és a hibái döntően befolyásolták a mérkőzést.

Francia labdarúgó-válogatott

Nagy port kavart a júniusban Magyarországra érkező világbajnok francia együttes azzal, hogy az előzetes terveket felrúgva mégsem a gárdonyi Vital Hotel Nautis hotelben szállt meg, hanem inkább a budapesti Marriott Hotelben maradt.

Azzal, hogy a francia szövetség az utolsó pillanatban mondta le a szállást, kellemetlen helyzetbe hozta a gárdonyiakat, ugyanis a világsztárok fogadására hetek óta készültek, és még csak magyarázatot sem kaptak a lemondásról.

Manuel Neuer – Németország

Megosztó volt, hogy a német válogatott kapusa szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt a franciák, a portugálok, illetve a magyarok és az angolok elleni meccsen az Európa-bajnokságon.

Manuel Neuer és a szivárványos karszalag Forrás: AFP/Frank Augstein

A Bayern München játékosának döntése provokatív volt, ugyanis az UEFA minden politikai állásfoglalást szigorúan büntet, és ez alól Neuer esete sem volt kivétel,

azonban az Európai Labdarúgó Szövetség hamar rövidre zárta témát, és nem büntette meg Neuert. Egy felmérés szerint egyébként ő volt az Eb legrosszabb kapusa.

Adrien Rabiot édesanyja – Franciaország

Nemcsak a kiesés miatt volt kínos a franciáknak a Svájc nyolcaddöntő, amelyen tizenegyesekkel alulmaradtak, de a Juventus középpályásának édesanyja, Veronique Rabiot is botrányt okozott azzal, hogy a lelátón, majd a pályán is dulakodásig fajuló összetűzésbe keveredett Pogba családjával, mert a Manchester United sztárja fontos pillanatokban vesztett labdákat.

Rabiot édesanyja ezt követően a tizenegyest elhibázó Kylian Mbappé szüleivel folytatott eszmecserét, mondván a PSG játékosa nagyképűen játszott, ennek a véleményének pedig a VIP-páholyban is hangot adott. Így több család is tanúja volt a kirohanásának, és nem nézték jó szemmel, lévén viselkedése vállalhatatlan volt, nem beszélve a pocsék időzítésről, mikor mindenki csalódott volt a korai Eb-búcsú miatt.

Angol labdarúgó-válogatott

Az olaszok ellen tizenegyesekkel elbukott Eb-döntőt követően több angol játékos, többek között Marcus Rashford, Jadon Sancho, Luke Shaw, Jack Grealish, Mason Mount és Kyle Walker is azonnal levette a nyakából az ezüstérmet, amit a díjátadón Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke adott át. Ráadásul volt, aki el is dobta az érmet.

Harry Kane már régen levette magáról az ezüstérmet, és úgy hagyja el a Wembley-t a döntő után Forrás: AFP/Paul Ellis

Az elkerekedettség némiképp érthető, hiszen Anglia hosszú idő után jutott el ismét oda, hogy egy nagy torna döntőjében szerepeljen, ráadásul mindezt hazai pályán. Azonban a fiatal játékosok tette csalódást keltő, mivel profi játékostól nem ezt várná az ember.

Szavazzon!

Ön szerint ki/mi volt a labdarúgó Eb legellenszenvesebb játékosa/pillanata?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!