Elképesztő szenzáció: megalázták Messiéket

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, argentína - szaud arábia, Lusail Stadium, 2022. 11. 22., mérkőzés, VB
LUSAIL CITY, QATAR - NOVEMBER 22: Saud Abdulhamid of Saudi Arabia and Lionel Messi of Argentina battle for the ball during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Saudi Arabia at Lusail Stadium on November 22, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Matteo Ciambelli/DeFodi Images via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának első mérkőzésén Szaúd-Arábia a mérkőzést a második félidő elején szerzett két góllal megfordítva 2-1-re legyőzték a vb egyik legnagyobb esélyesének tartott Argentínát.
Vágólapra másolva!

Lionel Messi utolsó világbajnokságán Szaúd-Arábia ellen kezdte meg a menetelést az argentin válogatott és a PSG sztárja rögtön a második percben veszélyeztette az ellenfél kapuját, ám Mohammed al-Ovajsz bravúrral leért a lapos lövésre.

A folyamatos argentin nyomás egy szöglettel folytatódott, Messi beívelése után pedig Leandro Paredes esett el a tizenhatoson belül – a videobíró segítsége után Slavko Vincic játékvezető úgy döntött, tizenegyest ítél a szabálytalanságért. A büntetőt Messi gurította be magabiztosan a jobb alsóba, így a tizedik percben előnyhöz juttatta a csapatát és

az első argentin játékossá vált, aki négy vb-n is betalált a kapuba.

A folytatásban a szaúdiak is egyre többet jutottak labdához, helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. A túloldalon az argentinok kontrákból veszélyeztettek többször is, ám

sokszor sikerült a szaúdiaknak lesre állítaniuk a támadókat, így például Messi 22. percben szerzett gólját is utólag érvénytelenítették.

Öt perccel később, majd a 35. percben szintén jól helyezkedtek a védők, ekkor Lautaro Martínez lőtte hiába a labdát al-Ovajsz felett, majd másodjára egy csel után mellett a hálóba.

A félidő hajrájában ismét az argentinok futballoztak fölényben: a legnagyobb lehetőség Rodrigo de Paul előtt adódott, ám jócskán a kapu fölé lőtt 15 méterről, így

(hat és fél perces hosszabbítás után) 1-0 volt az állás a szünetben.

Messit nehezen tudták megállítani a szaúdi védők Forrás: DeFodi Images via Getty Images/2022 DeFodi Images/Defodi Images

A második játékrész legelején sokkolta a dél-amerikaiakat Szaúd-Arábia, ugyanis három perc sem telt el, amikor egy szép támadás után Szaleh al-Sehri lőtte ki a hosszú sarkot Emiliano Martínez mellett.

Nem telt el öt perc és már az ázsiai csapatnál volt a vezetés: szép cselek után az oroszországi vb-n Egyiptom ellen győztes gólt szerző Szalem al-Davszari lőtte ki a bal felső sarkot, miután a lövésébe a kapus csak beleérni tudott.

Nem múlott sokon, hogy rögtön jöjjön az argentin egyenlítés, egy nagyszerű összjáték után azonban Lionel Messi lövésre lendülő lábáról lelopta a labdát Hasszan Tambakti.

Lionel Scaloni hármas cserével próbálta felrázni a csapatát, amely a folytatásban óriási mezőnyfölénybe is került.

Nicolas Tagliaficónak egy szöglet utáni lehetőségét védte óriási bravúrral a kapus, majd Ángel Di María lövésénél is a helyén volt al-Ovajsz. Ezeket leszámítva azonban nem tudták eltalálni a kaput az argentinok, többek között azért, mert a szaúdiak olykor sárga lapot érő szabálytalansággal tartóztatták fel a játékosokat.

Az utolsó tíz percre fordulva Messi előbb szabadrúgásból, majd fejjel veszélyeztetett,

ám az időt látványosan húzni próbáló szaúdiaknak egyik próbálkozás után sem kellett aggódniuk.

A két bekapott gól után az argentinok mindent megtettek, hogy elkerüljék a kínos vereséget Forrás: Getty Images/Getty Images/Julian Finney

A nyolcperces(nek indult) hosszabbítás elején egy beívelés után al-Ovajsz ütötte el a labdát, majd az újabb próbálkozást a védők tisztázták a gólvonalról. A kapus más okból is főszereplő volt a hajrában, ugyanis egy másik beívelésnél

letérdelte a csapattársát, Jasszer al-Sahranit, aki magatehetetlenül zuhant a földre

– és némileg érthetetlenül a játékvezető nem fújta le azonnal a játékot, mielőtt al-Sahrani segítségére siethettek az orvosok.

Az utolsó percekben a vb egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott Argentínának már nem volt nagy helyzete,

a 2-1-es vereséggel pedig egy 36 meccses veretlenségi sorozata szakadt meg.

Így a dél-amerikai válogatott számára Mexikó, majd Lengyelország ellen is gyakorlatilag kötelező lesz a győzelem ahhoz, hogy egyáltalán továbbjussanak a csoportból.

1Sípszó (kezd + vég)
10Belőtt 11-es
46Sípszó (kezd + vég)
48GólSaleh Al-Shehri
49Csere
49GólSaleh Al-Shehri
52Sípszó (kezd + vég)
53Gól
53GólSalem Al-Dawsari
57Csere
67Sárga lapAbdulelah Al Malki
67Sárga lapAbdulelah Al Malki
70CsereNicolas Tagliafico
75Sárga lapAli Al-Boleahi
75Sárga lapAli Al-Boleahi
78CsereSaleh Al-Shehri
79Sárga lapSalem Al-Dawsari
79Sárga lapSalem Al-Dawsari
82Sárga lapSaud Abdulhamid
82Sárga lapSaud Abdulhamid
88CsereNawaf Al-Abid
88Sárga lapNawaf Al-Abid
90Sárga lapNawaf Al-Abid
92Sárga lapMohammed Al Owais
92Sárga lapMohammed Al Owais
99CsereYasir Al Shahrani
104Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-2
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről