A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Amikor egy évvel ezelőtt Florentino Pérez lett a Real Madrid elnöke, akkor az üzletember egy olyan klubot vett át, amely ugyan pár héttel korábban megnyerte a Bajnokok Ligáját, de adósságállománya közel 160 millió fontra duzzadt. Pérez ennek ellenére betartotta ígéretét, szerződtette Luis Figót az FC Barcelonából, és idény nyáron ismét megdöntötte az átigazolási világrekordot, ezúttal Zinedine Zidane kedvéért. Úgy tűnik, a királyi gárdánál egy olyan játékoskeret összehozásán fáradoznak, amihez foghatóval csak az ötvenes évekbeli világverő Real rendelkezett.

Az új elnök annak idején ígéretet tett arra, hogy a klub fennállásának századik évfordulójára, azaz 2002-re olyan csapatot alakít ki, amely valóban a világ legjobbja lesz, és jó úton is halad efelé. Pedig amikor átvette a klubot, a legnagyobb kérdés az volt, hogy miből fogja mindezt finanszírozni, hiszen az egyesület adóssága óvatos becslések szerint is több mint százmillió font volt. Ehhez ráadásul még hozzájött Luis Figo vételára, amely újabb 37 millió fontot vitt el a kasszából. Pérez azonban kész tervekkel ült a Real elnöki székébe, és igen hamar rentábilissá tette az egyesületet.

Egyik első lépése az volt, hogy eladta a klub edzőközpontját, a Ciudad Deportivót, amelyet maga a spanyol állam vett meg 165 millió fontért - és ennek az egy tranzakciónak köszönhetően a madridiak adóssághalmaza máris eltűnt. Néhány újabb szponzori szerződés (amelyek közül az Adidasszal kötött volt a legjelentősebb), és a Real rögtön nyereséges lett, a csapat pedig díszlépésben nyerte meg a Primera Divisiónt. A Bajnokok Ligájában azonban a Bayern München megoldhatatlan feladat elé állította a királyi gárdát, Pérez pedig levonta a következtetést: a csapat még mindig nem elég erős.

Márpedig egy ilyen kaliberű együttesben csak kevés futballista jelenthet további erősítést, így valóban csak a világ legjobb játékosai jöhettek számításba a nyári transzferterveknél. Zinedine Zidane-t már több mint egy éve szerették volna Madridba csábítani, és a francia középpályásban meg is volt a hajlandóság erre (főleg spanyol felesége unszolta), de egészen idáig kitartott a Juventus mellett. A klub sportigazgatója, Jorge Valdano már június elején kijelentette, hogy elsődleges célja Zidane megszerzése, de Torinóban hosszú ideig kitartottak amellett, hogy eszük ágában sincsen eladni legjobbjukat "Egyáltalán nem érdekel, hogy Madridban miket nyilatkoznak" - mondta még június 23-án is a Juve általános igazgatója, Luciano Moggi, míg Zidane menedzsere, Alain Migiacco kijelentette, hogy képviseltje a Juventus játékosa marad.

Ehhez képest egy héttel később már mindenki tisztában volt vele, hogy a klubcsere csak idő kérdése. Pérez és Moggi a svájci Luganóban találkoztak, hogy megbeszéljék a részleteket, és sikerült is megegyezniük a transzferben, amely természetesen minden korábbi rekordot megdöntött. A játékos vételára 64,5 millió dollár lett, ami majdnem tízmillióval több, mint amennyit a Real Figóért fizetett egy esztendővel korábban. Újabb egy hét múlva pedig Zidane hivatalos bemutatására is sor került Madridban: a középpályás az ötös mezszámot kapta a királyi gárdánál, és érkezése valóságos hisztériát váltott ki a spanyol fővárosban. A prezentációt nem lehetett a szokásos helyszínen, a Santiago Bernabéu-stadion trófeatermében megtartani, mert az túl kicsinek bizonyult a rengeteg televíziós kamera és újságíró számára, miközben több ezer szurkoló jelent meg a klub edzőközpontjánál, abban a reményben, hogy ha egy pillanatra is, de láthassák az új kedvencet.

Zidane megszerzésével tehát a legutóbbi két aranylabdás a Real Madrid kötelékéhez tartozik, de Pérez szerint ezzel még nincsen vége az átigazolásoknak. A szezon végeztével Valdano elmondta, hogy a nyáron három focistát akarnak igazolni: egy hátvédet, egy középpályást és egy csatárt, és ha ezt vesszük alapul, akkor még legalább két focistának kell Madridba érkeznie. A kiszemeltek között volt a Lazio középhátvédje, Alessandro Nesta is, de őt minden bizonnyal nem sikerült megszerezni, ellenben az Internazionale játékosával, Javier Zanettivel már a vége felé járnak a tárgyalások. Az argentin futballista menedzsere már két héttel ezelőtt kapcsolatba lépett Valdanóval, de a Zidane-ügy érthető módon lelassította a megbeszéléséket. Most azonban ismét új lendületet vettek a tárgyalások, és igen nagy a valószínűsége, hogy Zanetti a Realban folytatja pályafutását.

Ami a csatárposzt erősítését illeti, a királyi gárda bejelentkezett Vincenzo Montelláért és Christian Vieriért is, de ezt a két ajánlatot az AS Roma és a Lazio azonnal visszautasította. Marcelo Salasszal kapcsolatban azonban a rómaiak már hajlandóak voltak tárgyalni, és a nyár elején úgy tűnt, hogy a transzfer meg is valósulhat. A Lazio azonban Steve McManamant vagy Míchel Salgadót szerette volna cserébe kapni, a Real számára azonban ez a megoldás nem volt megfelelő, így a tárgyalások egyelőre szünetelnek. Egyes források szerint még az sem elképzelhetetlen, hogy a Real Madrid Ronaldóért is bejelentkezik, de ennek már tényleg kicsi a valószínűsége.

Annak viszont egyáltalán nem, hogy a Valencia csapatkapitánya, Gaizka Mendieta Madridba költözzön. Maga Mendieta a szezon végén az egyik sajtótájékoztatón nem volt hajlandó válaszolni a jövőjét firtató kérdésekre, és ezt mindenki annak a jeléül tudta be, hogy távozik a klubtól, és az is ezt a verziót támasztotta alá, hogy a Valencia új edzője, Rafael Benítez első nyilatkozatában kijelentette: senki sem pótolhatatlan. Mendieta szerződésében világosan le van fektetve az az összeg, amennyiért szerződtethető, ez azonban meglehetősen magas: 10 milliárd pezeta, vagyis több mint 50 millió dollár. A Real állítólag ezt nem hajlandó kifizetni, de egy olyan transzferbe belemenne, amely szerint ennek az összegnek a felét fizetné ki, plusz a brazil Flávio Conceicaót engedné át a Bajnokok Ligája idei döntősének.

A Real Madrid álomcsapata az [origo] szerint: Casillas - Míchel Salgado, Hierro, Iván Helguera (Karanka), Roberto Carlos - Zanetti, Zidane (Guti), Makelele, McManaman (Sávio) - Figo, Raúl (Morientes).

Harmos Zoltán

(Focivilág)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!