Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy október 24-én, szerdán választ szövetségi kapitányt. Méghozzá az alapszabályban foglaltaknak megfelelően - de ez csupán annyit jelent, hogy meghallgatja az MLSZ edzőképző központjának javaslatát. Bár Mezey György, az edzőképző vezetője kijelentette, kíváncsi az edzőbizottság álláspontjára is, mi ezt a "passzt" nem követtük, hanem Mezeyt kérdeztük.

- Milyenek kapitányügyben az edzőképző jogosítványai? Kötelező érvényű a javaslata, vagy hiába terjeszti elő X-et és Y-t, az elnökség dönthet úgy: inkább a "Béla" legyen a kapitány?
- Úgy dönt, ahogy akar. Elárulom, mi három jelöltet javaslunk: Egervári Sándort, Gellei Imrét, Nyilasi Tibort. Ettől viszont még az elnökség határozhat úgy, hogy Hongkongból hoz kapitányt.

- A három jelölt között állítanak fel erősorrendet?
- Nem. A puding próbája az evés, előre nem tudjuk modellezni, ki lenne a legjobb kapitány. Ha a német sémát követjük, akkor egy egykori klasszisnak kellene népszerűsítenie a válogatottat, ez Nyilasi. Ha az itthoni eredményekből indulunk ki, akkor Egervári a legesélyesebb, mert az MTK-val és a Dunaferrel is bajnok lett. Ha az utánpótlás-nevelés a fő szempont, akkor Gellei lesz a befutó.

- Természetesen nem a kapitány személyén múlik a magyar labdarúgás sorsa...
- ...Így van, én mindig ezt hangoztatom. Nálunk tömeghisztéria és misztikum veszi körül a kapitány személyét. Nem is normális dolog, hogy ahogy így hirtelen utánagondolok, az elmúlt ötven évben két magyar kapitány töltötte ki a szerződésében foglalt időt: Baróti Lajos és én.

- Folytatva az előbbi gondolatot, a kapitány nem mindenható. De a válogatott nem tíz-húsz góllal veszíti el a mérkőzéseit, hanem általában eggyel, kettővel, esetleg döntetlent játszik, és ilyenkor a kispadon ülő edző, az összeállítás, a taktika, valamit csak-csak javíthat vagy ronthat az eredményen?
- Persze. Ezt nem is tagadtam. Csak azt mondom, hogy a kapitány lehetőségei meghatározottak, egy adott sávon belül lehet eredményesebb vagy eredménytelenebb.

- Bár a magyar labdarúgó-válogatott kapitánya hosszú évek óta inkább koldusnak, mint uralkodónak érezheti magát, a párhuzam kedvéért fogalmazzunk úgy: nem fura az ön számára, hogy királyválasztó lett, ahelyett, hogy a trón egyik várományosa lenne?
- Úgy, mint bárki más, én is el tudnám látni a kapitányi feladatkört. Sőt, a tapasztalataim miatt talán kicsit jobban is. De régóta érezhető a törekvés, hogy egyesek ki akarnak "pörgetni" a magyar futballból, ezért inkább megmaradok a jelenlegi szerepkörömben. A kétfrontos harchoz már nincs erőm.

Ballai Attila

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről