A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
111 éves fennállásának legjobb eredményét érte el a Kisvárda labdarúgócsapata, mert a szabolcsi együttes ezüstérmes lett az NB I 2021-22-es szezonjában. Ehhez az is kellett, hogy a szabolcsiak 2-1-re legyőzzék a Zalaegerszeget az idény utolsó mérkőzésén.

Történelmi jelentőségű mérkőzésre készült a szabolcsi kisváros, Kisvárda labdarúgócsapata, ugyanis

ez az együttes még sosem nyert érmet az NB I-ben,

s mindjárt itt volt a lehetőség arra, hogy a 2021-22-es szezonban ezüstérmes legyen az együttes. Amely hatalmas eredmény lett volna ennek a csapatnak, hiszen a Fradi minden tekintetben kiemelkedett a mezőnyből, ám az utána következő 11 együttes közül a legjobbnak lenni nem akármilyen teljesítmény. Az NB I 33. fordulója előtt a második helyen álló Kisvárda 2 pontos előnyben volt a harmadik helyen álló Puskás Akadémiával szemben.

Sporttörténelmi meccset láthatott a hazai nézősereg Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A várdaiaknak tehát elég volt egy döntetlen ahhoz, hogy megőrizzék a második helyet, ellenfelük pedig a bajnokság végére teljesen leeresztett és motiválatlan Zalaegerszeg csapata volt. A ZTE Waltner Róbert furcsa távozása (felmondása) óta gyakorlatilag szétesett, s csak azért nem fenyegette a kiesés réme a zalaiakat, mert amíg Waltner volt az edző, rengeteg pontot gyűjtöttek.

Olyan szakasza is volt a bajnokságnak, amikor a negyedik helyen álltak.

Természetesen az utolsó forduló három olyan mérkőzése, amely az érmek, illetve a kiesés sorsát döntötte el, azonos időben kezdődött. A helyiek mindenesetre megadták a módját: már az akkreditáció átvételekor láthattuk az Irány Európa! zászlókat, amely azt jelezte, hogy a Várda júliusban a Konferencialiga-selejtezőben léphet pályára. De nem csak zászlók, hanem pólók is készültek. Az MLSZ is biztosra ment, mert a szövetség emberei ezüst és bronzérmeket is hoztak, sőt, a második és harmadik helyezettnek járó kupa egy-egy darabja is megérkezett Kisvárdára.

Leoni góljával vezetett a Kisvárda Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárda minden esetre semmit sem akart a véletlenre bízni és a többi meccs eredményétől függetlenül nagyon hamar vezetést szerzett a ZTE ellen. A 13. percben történt az eset, a hazaiak támadása a jobb oldalról indult, a Várda egyetlen magyar játékosa, Ötvös húzta meg a labdát, a beadása után Bumba sarokkal akart a kapura lőni, de elrontotta.

A továbbguruló labdára Leoni érkezett és könnyedén passzolt a kapuba. 1-0 a Kisvárda javára.

S miután ekkor már a Honvéd csapata 2-0-ra vezetett Felcsúton, a Kisvárdának nem kellett szétszaggatnia magát. Ez meg is látszott a folytatáson: a ZTE nem tudott érdemben hozzászólni a meccshez, a Várda pedig elégedetten gurigázott. Ez az állapot a 38. percig tartott, amikor a semmiből, pontosabban egy tizenegyesből egyenlített a ZTE. A dolog érdekessége az volt, hogy a szabálytalanság (Kravcsenko kezezése) és az ítélet között majdnem 2 perc telt el. Mivel a játék nem állt meg, várni kellett arra, hogy a bíró megnézhesse a VAR segítségével az esetet. Pintér bíró megnézte, megítélte a tizenegyest, amelyet Tajti nagy nyugalommal lőtt a Várda kapujába - a közönség mindeközben az MLSZ-t szapulta, mondván, minek kellett bevezetni a videobírót.

Tajti góljával egyenlített a ZTE Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő hátralévő részében sok minden nem történt már, így a szünetben 1-1-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok. S mivel a felcsúti meccsen időközben szépített a Puskás Akadémia, a Várda sem lehetett teljesen biztos a dolgában.

Felpörögtek az események a második félidő elején. Az 51. percben Melnik az ötösről lőtt a ZTE kapujára, de Demjén kapus a helyén volt, így nem esett gól. Egy perccel később a másik oldalon Tajti ívelt középre, érkezett Ubochioma, de nem találta el jól a labdát. Két nagy helyzet maradt tehát ki.

A második félidő elején felpörögtek az események Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárdának mindenesetre oda kellett figyelnie, mert Felcsúton bármikor változhatott volna az állás. Viszont úgy tűnt, hogy ez az 1-1 mindkét csapatnak tökéletesen megfelelt. Mert az 55. perctől kezdve gyakorlatilag semmi sem történt a meccsen. Legfeljebb a 72. percben jegyezhettünk fel egy kósza hazai helyzetet, amikor Ötvös lövése után szögletre pattant a labda.

Na meg azt is feljegyezhettük, hogy Ötvös lecserélése után 11 külföldi játékos játszott a kisvárdai csapatban. Ezt is legfeljebb mint statisztikai érdekességet volt érdemes feljegyezni, mélyebb filozófiai eszmefuttatést nem ért a dolog. Aztán a 85. percben újabb cserék következtek és két fiatal magyar is lehetőséget kapott.

Kevés foci jellemezte a második félidőt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percek csak lecsorogtak, majd jött a slusszpoén: a 92. percben Karabeljov hatalmas gólt lőtt és ezzel a Kisvárda nyert 2-1-re. Hatalmas ünneplés vette kezdetét Kisvárdán, hiszen a közönség az NB I idei szezonjának második helyen végzett csapatát köszönthette.

13GólMatheus
59Sárga lapHerdi Prenga
82Sárga lapZoran Lesjak
84Sárga lapAndrás Huszti
92GólYanis Karabelyov
Összeállítások
4-5-1
5-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!