A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pljuscsenko vezet, Tóth Zoltán továbbjutott

Vágólapra másolva!
A torinói téli olimpián a férfi műkorcsolyázók is megkezdték versenyüket, s a papírformának megfelelően az orosz Jevgenyij Pljuscsenko áll az élen. Tóth Zoltán a rövid programban a 24. helyen végzett, így továbbjutott, csütörtökön a legjobb 24 versenyző között a kűrjét is bemutathatja.
Vágólapra másolva!

A háromszoros világbajnok, négy éve Salt Lake Cityben ezüstérmes Pljuscsenko nem volt szerencsés a sorsolásnál, mert a harminc induló között másodikként kellett jégre lépnie a Palavela csarnokban, ám ez különösebben nem zavarta. Kombinációban négyfordulatos és tripla toe-loopokat kötött össze hiba nélkül, a tripla Axelje és a tripla Lutza is kifogástalanra sikerült, az előadásmódja pedig a tőle megszokott magas színvonalú volt.

Az olimpiai arany legfőbb várományosa 90,66 pontot kapott, s hogy ez milyen magas érték, azzal akkor szembesülhetett a közönség, amikor a tavalyi moszkvai vb-n - Pljuscsenko sérülés miatti visszalépése után - aranyérmes svájci Stephane Lambiel rövid programja csak 79,04-et ért a pontozóknál. Igaz, Lambiel hibázott, a tripla Axel helyett csak duplát ugrott.

A későbbiek során az amerikai Johnny Weir 80,00 pontot kapott, s az ugyancsak dobogóra pályázó francia Brian Joubert, aki a 2004-es budapesti Eb-n legyőzte Pljuscsenkót, 77,77-t. Tóth Zoltán a mezőny utolsó előtti jégre lépőjeként szép programot mutatott be: tripla flip, tripla toe-loop kombinációt, tripla Lutzot, majd nem kockáztatva dupla Axelt ugrott, valamennyit tökéletesen. S bár az 55,07-es pontszámnál mindenképpen többet érdemelt volna, mégis nagyon boldogan fogadta ezt is, mert ekkor már biztos volt, hogy a csütörtöki kűrben is indulhat a legjobb 24 versenyző között. Az utolsóként következő kanadai Emanuel Sandhu még megelőzte, de a 24. helyen Tóth Zoltán is továbbjutott.

férfiak, állás a rövid program után:

1. Pljuscsenko (orosz) 90,66

2. Weir (amerikai) 80,00

3. Lambiel (svájci) 79,04

4. Joubert (francia) 77,77

5. Takahasi (japán) 73,77

6. Buttle (kanadai) 73,29

...

24. Tóth Zoltán 55,07

Fábik Tibor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!