A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kolonics Dél-Afrikában készül ötödik olimpiájára

Vágólapra másolva!
Kolonics György és Kozmann György már évek óta egyeduralkodó a hazai páros kenuzásban, a nemzetközi mezőnyben is évek óta az élvonalba tartoznak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a négy évvel ezelőtti olimpián 1000 méteren bronzérmet szereztek, az előző két világbajnokságon pedig egy-egy arannyal tértek haza, 2006-ban Szegeden 1000, míg tavaly a németországi Duisburgban 500 méteren nem akadt náluk gyorsabb kettős. A jelenleg Dél-Afrikában edzőtáborozó párosból Koló immár az ötödik olimpiájára készül.
Vágólapra másolva!

Kolonics ráadásul ritkán elégedett meg a részvétel dicsőségével: kétszeres ötkarikás győztes (C-2 500m, 1996; C-1 500m, 2000), és két bronzérem tulajdonosa (C-2 1000 m, 1996, 2004). Az 1996-os, Horváth Csabával aratott siker után 2008-ban ismét szeretné meghallgatni a párosok után, Kozmann Györggyel, a dobogó tetején állva a Himnuszt.

A sokoldalúságukat a két, különböző olimpiai távon szerzett világbajnoki cím is bizonyítja. Ez a két győzelem arról árulkodik, hogy mindkét távon esélyük lehet az ötkarikás sikerre, ám csak a kemény munka vezethet eredményre, de ki tudná ezt jobban náluk? Mindkét világbajnokságon a másik távot hitték erősebb számuknak, mint ahol végül győztek, így most mind 1000, mind 500 méterre egyformán készülnek.

Kolonics és Kozmann a tavalyi évvel szemben idén egy csapatban készül, Kozmann György visszatért Ludasi Róbert csoportjába. A téli alapozás során elkerülték a párost a sérülések és betegségek, a budapesti felkészülés monotonitását januárban két hét tatai edzőtáborozás váltotta fel. Kozmann György megítélése szerint tökéletesen sikerült a téli munkát elvégeznie, hiszen "az idény elején még túlsúllyal küzdöttem, de a téli hónapok alatt ezt ledolgoztam, és mára Koló csak a hátamat nézi a futóedzéseken. Ha ez így lesz a vízen is, nem lehet probléma."

A jó időre való tekintettel már a dél-afrikai edzőtáborozás előtt itthon is eveztek a kenusok, "kenura legjobb edzés a kenuzás", mondja Kolonics György, utalva arra, hogy a téli edzéseket is meg lehet unni...

Forrás: [origo]

A Szegeden rendezendő Világkupán mindkét távon rajthoz állnak, s ha ötszázon az első két hely valamelyikén végeznek a másik magyar egységet megelőzve, már pekingi indulónak tudhatják magukat. "Lehet, hogy 200 méteren is elindulunk, hiszen az tavaly is jót tett a rajtunknak. Ám ezt a távot csak edzésnek tekintjük, a két hosszabb távra koncentrálunk"- pedzegeti Koló a sprintszámban való indulás lehetőségét.

A hazai jó idő ellenére a Ludasi Róbert csoportjába tartozó kenusok, kiegészülve többek között a 13-szoros maratoni világbajnok Csabai Edvinnel, február 25-én - az egyik utolsó turnussal - kiutaztak Dél-Afrikába, s csak március második felében térnek haza.

Miután azóta Magyarországon ismét hidegebbre fordult az időjárás, ideális számukra, hogy Afrikában 20 fok feletti a hőmérséklet, és az átállással sem kellett megbirkózniuk, hiszen mindössze egy óra az időeltolódás. A hónap végétől itthon folytatják a felkészülést, és augusztus 24-ig kiderül, az idén inkább az 1000 vagy az 500 méteres táv a nyerő. De még az is lehet, hogy mindkettő...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!