A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden idők második leggyorsabb futásával került Usain Bolt nyomdokaiba a sztársprinter

Elaine Thompson atlétika olimpia
Jamaica's Elaine Thompson-Herah reacts as she crosses the finish line to win the women's 200m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 3, 2021. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét fantasztikus dolgoknak lehettünk a szemtanúi a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyein. A keddi napon megdőlt egy újabb világrekord, számos fiatal versenyző pedig hatalmas lépést tett affelé, hogy akkora világsztárokká váljanak, mint amilyen a 100 méter után a 200 métert is megnyerő Elaine Thompson Herah, aki Rio után másodszor is összehozta ezt a duplát.
Vágólapra másolva!

Miután a délelőtti programban a norvég Karsten Warholm óriási világcsúcsot futott 400 gáton, valamint a német Malaika Mihambo az utolsó sorozatban ugrott 7.00 méterével tudta megnyerni az aranyérmet, délután is hasonlóan nagy izgalmaknak lehettünk szemtanúi.

A program egyetlen magyar indulója Szűcs Valdó volt, akinek sikerült kiharcolnia az elődöntőbe jutást 110 méteres gátfutásban.

A 26 éves atléta rögtön az első előfutamban kapott helyet, és a 9-es pályán magabiztosan futva 13.50-es idővel a biztos továbbjutást jelentő harmadik helyen zárt.

A leggyorsabb időt a szezonban a világrekordtól már csupán egyetlen századra lévő Grant Holloway érte el, aki ezúttal 13.02-vel ért célba.

Elaine Thompson-Herah elképesztő: Rio után Tokióban is megcsinálta a 100-200 duplát Forrás: AFP/Jewel Samad

Elaine Thompson Herah a 100 méter után 200 méteren is megvédte olimpiai bajnoki címét. A jamaicai versenyző rajtjával csak honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce első 50 métere tudta felvenni a lépést.

Thompson ezután az élre állt, és minden idők második leggyorsabb eredményével, 21.53-as idővel tudott diadalmaskodni.

A 29 éves legendának ezzel megmaradt az esélye, hogy Usain Bolt után ő legyen a második olyan atléta, aki a 100 után a 200 métert is zsinórban háromszor megnyeri. Ehhez már csak három éven át kellene megőriznie a bombaformáját, hogy Párizsban sikerrel járjon.

Sokáig úgy tűnt, hogy Fraser-Pryce és Gabby Thomas az ezüstéremért harcol egymással, azonban az utolsó 30 méteren a namíbiai Christine Mboma szédületes hajrával 21.81-es új U20-as világcsúcsot futva elrabolta tőlük a második helyet. A bronzérem végül Thomasé lett, 21.87-tel.

Armand Duplantis két nagyon ígéretes kísérletet is tett a 6.18 méteres világrekordja megdöntésére - egyelőre sikertelenül Forrás: AFP/Ben Stansall

Mivel Sam Kendricks pozitív koronavírus-teszt miatt nem indulhatott el rúdugrásban, ezért előzetesen Armand Duplantis és Renaud Lavillenie voltak ott a döntőben a szám legnagyobb sztárjai közül. A két világsztár 5.87 méterig „nem is találkozott egymással", a svéd világcsúcstartó 5.55-ön és 5.80-on ugrott át elsőre, közte az 5.70-et kihagyta, vele szemben Lavillenie miután beszállt 5.70-en, az 5.80-at hagyta ki.

5.87-en Lavillenie elsőre hibázott, és a sérüléssel bajlódó francia nem is tudott ellenfele lenni riválisának. Duplantis elsőre ugrotta át az 5.92-t és az 5.97-et is, aki az egyéni csúcsot ugró Christopher Nielsen személyében új kihívót talált magának. Az amerikai szintén elsőre vitte át az 5.97-et, ám Duplantisszal szemben a 6.02-n már nem járt sikerrel. A 21 éves Armand Duplantis már biztos olimpiai bajnokként megpróbálta a 6.19 méteres világcsúcs-magasságot is, ami kevésen múlt, hogy össze is jön neki.

Anita Wlodarczyk sorozatban a harmadik olimpián nyerte meg a női kalapácsvetést.

Korábban még egyetlen atlétanőnek sem sikerült ugyanazt a versenyszámot háromszor megnyernie.

A lengyel világcsúcstartó első, érvénytelen kísérlete után sorozatról sorozatra folyamatosan javítva végül 78.48 métert dobott negyedikre, megszerezve újabb aranyérmét. Malwina Kopron 75.49 méteres dobásának köszönhetően lengyel kettős győzelmet láthattunk. A harmadik helyezett egy kínai, Wang Zheng lett, aki mindössze 19 centivel kisebbet dobott Kopronnál.

Anita Wlodarczyk lett az első női atléta az olimpiák történetében, aki ugyanazt a versenyszámot háromszor is meg tudta nyerni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 19 éves Athing Mu úgy nyerte meg a női 800 métert, hogy egyetlen métert sem volt hátrányban.

Az amerikai tehetség 57.82-re futotta az első kört, majd a másodikat 57.40-nel teljesítve lett olimpiai bajnok. 1:55.21-es idejétől bő hat tizeddel maradt el egy másik 19 éves, Keely Hodgkinson, és a dobogó legalsó fokára is egy csupán 24 éves atléta, Raevyn Rogers állhatott fel.

A férfi 200 méter első elődöntőjében az amerikai szupertehetség, a Usain Bolt korosztályos világrekordját nemrég megdöntő Erriyon Knighton is helyet kapott. A 17 éves amerikai úgy futott 20.02-t és lett a szám minden idők legfiatalabb finalistája, hogy már 150 méternél a riválisait nézegette. Közülük szintén döntőbe jutott a jamaicai Rasheed Dwyer.

A második futam egy másik amerikairól, Noah Lylesról szólt. A vb-címvédő esélyeshez méltóan már a kanyarban jó pozícióba került, így a végén ő is kiengedhetett, ami miatt az automatikus továbbjutást érő első két helyről ki is került, de végül 19.99-es idejével ugyanúgy sikerrel járt, mint Aaron Brown és Joseph Fahnbulleh.

A 19 éves Athing Mu parádés teljesítménnyel nyerte meg a női 800 métert Forrás: AFP/Jewel Samad

Andre de Grasse az utolsó futamban 19.73-at futott, ami amellett, hogy a világ idei legjobb eredménye, kanadai nemzeti csúcs is egyben. A riói bronzérmes kéz a kézben futott be a célba Kenneth Bednarekkel (19.83). A 20.10-zel célba érő trinidadi Jereem Richards szintén ott lehet a szerdai döntőben.

A férfi súlylökés selejtezőjében a világcsúcstartó Ryan Crouser érte el a legjobb eredményt, az amerikai dobó játszi könnyedséggel, 22.05 méteres dobással biztosította a helyét a csütörtöki fináléban.

Jacob Kiplimo, Joshua Cheptegei, Paul Chelimo és a spanyol Mohamed Katir már a férfi 5000 méter selejtezőjében felmérhették egymás formáját.

Közülük a leggyorsabb idővel Katir kvalifikált a pénteki döntőbe (13:30.10), de a két ugandai és az amerikai is továbbjutást érő helyen zárt.

A tokiói nyári olimpia atlétikaversenyei kedd hajnalban számos magyar érdekeltségű eseménnyel folytatódnak. Szűcs Valdó 110 gátas elődöntője mellett Rivasz-Tóth Norbert a gerelyhajítás selejtezőjében, Krizsán Xénia pedig a hétpróba első versenyszámaiban lesz érdekelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!