Vágólapra másolva!

Vertikális balett, Mikulásra<br/>

Csak egészséges egyensúlyi és vérképi állapotban javasolt egy falmászó kupaforduló megtekintése is. Az esetleges indulást azonban csak a megfelelőbb fizikai és pszichés felkészültséggel vállaljuk.

December 4-5., Mikulás Kupa a Vertigóban, a Mountex szabadidősport-bolt által létrehozott, sportmászó-paradicsomnak is nevezett, bizalmat nem gerjesztő külsejű gyártelepen álló falon. A legnagyobb, magyar ember által alkotott, mászásra való művi létesítményen, amelyet 1999. április elsején adtak át a sportolóknak. És amely a Váci út 189. felől közelíthető meg, ez Angyalföld legvége, volt kendergyár, a terem bejárata mintegy ötszáz méterrel esik a telep kapujától, ezen az etapon nem érzékeljük az ezredvég közelségét.

Mostanra azonban minden az "évezred utolsója" lett, ezt Barkó Csaba, a konferanszié is többször hangsúlyozta a büfé érdemeinek állandó felemlegetése mellett. Közben zajlottak a versenyek.

Negyedikként jött Rákosi László, egy nagyon szerény srác - aki régen maga készítette bőrből-ragasztóból a mászócipőit -, az első, aki feljutott az út horizontális részére. Igen, eleinte valóban felfelé másztak a népek, de azután hanyatt a földnek kellett menni, métereken keresztül, tíz méter magasan, és ezt a döntő tíz indulója közül hatan meg se tapasztalhatták. Rákosi annál a fogásnál bukik meg, amiről jómagam el se tudnám képzelni, hogy bárki továbbfogjon. Úgy kell elképzelni, hogy van egy nagy homokkő darab (jut eszembe: sandstone divatbemutatót is rendezhettek volna a helyen, annyian viselték a hazai terméket), amin két kézzel lehet csimpaszkodni, de utána egy kisebbre csak úgy lehet átnyúlni, ha a lábaidat lengeni engeded. Itt jegyezném meg, hogy nagyjából semmi különbség nincs az első és az utolsó fogás nehézsége között, hacsak az nem, hogy tudod, hogy a végét járod, és tényleg a végét járod.

Varga Gábor az utolsó. Nagyon erős fiú, ráadásul csúcsformában van, magabiztos, és ha valami épp nem megy neki technikából, azt megoldja karja erejével. Az történik, hogy egyáltalán nem meglepő módon ő is eljut ahhoz a bizonyos homokkőfityiszhez. Meg is fogja. Beakasztani nincs lehetősége, mert nem esik kézre se a kötél, se a sling. Továbbmegy, következő fogás (már nyert), majd elveszíti az egyensúlyát és száguldani kezd a levegőben. Az utolsó akasztás hiányában a biztosító ember sem tudja uralni a kötelet, Varga elszáguld, nekicsapódik a falnak. Semmi baja nem esik, leng, majd földet ér.

Az eredményhirdetés nem tartogat titkokat. Ebben a sportágban az nyer, aki a legtovább mászik, az, hogy egy jól kivitelezett gyakorlat olyan, mintha függőleges balettet mutatna be a versenyző, már csak hab a tortán.

[mécs]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!