Harmadosztályból a focivébére

Vágólapra másolva!
A legtöbb válogatott már az utolsó simításokat végzi a világbajnoki keretén, van, ahol már egy bővebb névsort is kijelöltek, az afrikai országok többségénél azonban meglehetősen kaotikus a helyzet. Így van ez Angolánál is, ahol a vb-újonc szövetségi kapitánya, Luis Oliveira Goncalves az április végi két előkészületi mérkőzésre kilenc újoncot hívott meg - köztük egy-egy focistát a skót és a belga harmadosztályból.
Vágólapra másolva!

Az angolaiak vébére való kijutása az afrikai kvalifikációs sorozat egyik legnagyobb meglepetése volt, de a gárda az év elején az Afrika-kupán alaposan leszerepelt. Ráadásul a legnagyobb sztár, Pedro Mantorras összekülönbözött a szövetségi kapitánnyal, mivel úgy érezte, hogy kevés játéklehetőséget kapott (a kontinensviadalon mindhárom találkozón csak csere volt), és máris bejelentette, hogy a vébé után visszavonul a nemzeti tizenegytől. Ehhez jön még egy másik alapember, a szélső Gilberto sérülése, aki valószínűleg nem játszhat majd Németországban, akárcsak a balhátvéd Yamba Asha, akinek még tavaly pozitív eredményt hozott egy doppingvizsgálata, s ezért eltiltották.

Nem csoda, hogy Goncalves még mindig keresi azokat a focistákat, akiket kivisz magával a vébére, és ennek érdekében már több portugál focistát is honosított (így Pedro Emanuelt és Ruí Márquest), az április végi két előkészületi mérkőzésen pedig további labdarúgókat akar kipróbálni. Angola a hónap utolsó napjaiban a nagy presztízsű regionális tornán, a COSAFA Castle-kupán vesz majd részt, amelyet korábban már háromszor is megnyert (1999-ben, 2001-ben és 2004-ben). Most Mauritius lesz az ellenfele, majd a mérkőzés eredményétől függően két nappal később a Lesotho-Mozambik találkozó győztesével vagy vesztesével találkozik.

Mivel a mérkőzések nem a FIFA által kijelölt hivatalos meccsnapokon lesznek, így a légiósokra Goncalves nem nagyon számíthat, így aztán a keret nagy része a hazai klubokból került ki, de azért található néhány külföldön szereplő futballista is a meghívottak között. Közülük a portugál Barreirensében futballozó Kali és Marco Airosa már korábban is szerepelt a nemzeti tizenegyben, akárcsak a francia másodosztályú Clermont Footban szereplő Titi Buengo (bár a vb-selejtezőkön ő sem játszott), de a maradék két légiós abszolút újoncnak számít.

Közülük a skót harmadosztályú Partick Thistle-ben futballozó José Quitongo az ismertebb: a szélső egykoron a Benficában kezdte pályafutását, de a felnőttcsapatba nem került be, és azóta több brit egyesületben is megfordult az angol Darlingtontól kezdve az ír Waterford Uniteden és a skót Hearts FC-n, Hamiltonon és St. Mirrenen keresztül egészen az Alloa Athleticig. Ez utóbbi egyesületnél kezdte az idényt, de januárban felbontották a szerződését, mire a Partick Thistle csapott le rá, ahol végre rendszeresen játszik, és ez már elég Goncalvesnek ahhoz, hogy behívja.

De hogy a belga harmadik osztályban vitézkedő Sprimont/Comblain Sport csatára, Miguel "Mateus" Matinungina mivel hívta fel magára a figyelmet, azt valószínűleg csak a szakvezető tudja. A támadó ebben a szezonban mindössze 13 találkozón szerepelt, többnyire csereként, és mindössze egy gólt ért el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!