Mexikó a legrutinosabb vb-csapat

Vágólapra másolva!
Egy világbajnokságon nagyon sokat számíthat, hogy egy csapat mennyire rutinos, és sorsdöntő pillanatokban miként tud reagálni. Ebből a szempontból érdekes lehet megvizsgálni, hogy a tornán szereplő együttesek 23-as keretében futballozó focisták eleddig hányszor léptek pályára a válogatottban, de azért túl sok jelentőséget nem szabad tulajdonítani a dolognak - amint az alábbiakból is kiderül.
Vágólapra másolva!

Azt, hogy egy válogatott mennyire számít rutinosnak, most a lehető legegyszerűbb módszerrel vizsgáltuk meg: összeadtuk a 23-as keretben szereplő focisták válogatottságai számait. Ez alapján elsősorban az derült ki, hogy az ázsiai, valamint sz észak-és közép-amerikai gárdák minden bizonnyal több mérkőzést játszanak, mint a többi kontinens együttesei, hiszen ezen a speciális listán az első tíz között heten is ebből a két térségből kerülnek ki.

A prímet a mexikóiak viszik, akiknél a 23 futballista összesen 1080 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, ami majdnem 47-es átlagot jelent. Ezt persze jelentősen feljavítja a két legrutinosabb futballista, Claudio Suárez és Pavel Pardo, hiszen a védő 178-szoros, a középpályás pedig 125-szörös válogatottnak mondhatja magát - pedig Suárez 2003 és 2005 között mindössze kétszer játszott a nemzeti csapatban...

A mexikóiak mögött Japán 1033, az Egyesült Államok pedig 1030 válogatottsággal áll, ami esetükben azért különösen érdekes, mert egyik gárdánál sincsen olyan futballista, aki elérte volna a százas álomhatárt.

Az ázsiaiaknál a 23-as keretben mindössze négy, az amerikaiknál pedig csak egyetlen olyan focista van viszont, aki nem volt legalább tízszer válogatott... A képzeletbeli ranglistán a negyedik hely a braziloké, akiknél viszont sokak szerint a csapat túlságosan is rutinos, és Carlos Alberto Parreira mesternek több lehetőséget kellett volna adnia a fiataloknak - elsősorban a két szélsőhátvéd esetében, hiszen a jobbhátvéd Cafú 137, a balhátvéd Roberto Carlos pedig 120 alkalommal játszott már a válogatottban. Parreira szerint azonban még mindig ők a legjobbak a posztjukon. Brazília mögött Trinidad és Tobago, majd a Koreai Köztársaság következik, ezután pedig a legjobb európai gárda jön, amely a cseh csapat.

Karel Brückner együttesénél a 23-as keret tagjai összesen 914 alkalommal játszottak a válogatottban, igaz, ebből a cseh válogatottsági rekorder, Karel Poborsky egymaga "elvisz" 115-öt. A szaúdiakat pedig a válogatottsági világrekorder kapus, Mohammed al-Daeyea "húzza fel", elvégre ő egymaga 181 alkalommal játszott már a nemzeti csapatban.

Összesen egyébként 15 futballista utazhat úgy a vébére, hogy már legalább százszoros válogatott: a fentieken kívül még két Costa Rica-i, Luis Marín (120) és Mauricio Solis (107); két francia, Lilian Thuram (113) és Zinédine Zidane (101); valamint egy iráni, Ali Daei (147); egy ecuadori, Iván Hurtado (130); egy portugál, Luis Figo (120); egy argentin, Roberto Ayala (120); valamint egy holland, Edvin van der Sar (108).

Ami a legkevésbé rutinos válogatottakat illeti, a legalacsonyabb válogatottsági számmal a ghánai keret rendelkezik, az afrikaiak 23-as keretének tagjai eddig összesen 373 alkalommal húzták fel a címeres mezt (Samuel Kuffour a maga 58 válogatottságával viszi a prímet). Az utolsó négyben egyébként három afrikai gárda is van, hiszen Angola az utolsó előtti, Elefántcsontpart pedig hátulról a negyedik - csupán Svájc tudott beékelődni közéjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!